Προβλήματα τζαμιών ( διπλών ) – υαλοπινάκων .
Σε αρκετές περιπτώσεις ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα τζαμιών (διπλών) – υαλοπινάκων . Γιατί θολώνουν τα τζάμια μου . Γιατί δημιουργείται υγρασία ή εμφανίζονται άλατα ανάμεσα στους διπλούς υαλοπίνακες . Πώς να καθαρίσω τα τζάμια από κόλλες . Σιλικόνες και αυτοκόλλητα χαρτιά . Γιατί έσπασε το ενεργειακό τζάμι χωρίς λόγο ; Αυτά και άλλα πολλά θα δούμε στο παρόν άρθρο που αφορά στα προβλήματα τζαμιών ( διπλών ) – υαλοπινάκων .
Γιατί θολώνουν τα τζάμια μου ( υδρατμοί πάνω ή ανάμεσα στα διπλά τζάμια ) .
Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται γιατί θολώνουν τα τζάμια και γιατί δημιουργούνται υδρατμοί πάνω ή ανάμεσα στα διπλά τζάμια . Το συγκεκριμένο φαινόμενο αφορά τρεις διαφορετικές περιπτώσεις . Τις περιπτώσεις που θολώνουν τα διπλά τζάμια και πιάνουν υδρατμούς από την εξωτερική ή την εσωτερική πλευρά . Αλλά και την περίπτωση που το θόλωμα και οι υδρατμοί βρίσκονται ανάμεσα στα διπλά τζάμια . Οι αιτίες γι’ αυτό το πρόβλημα είναι διαφορετικές γι’ αυτό θα τις δούμε ξεχωριστά .
Τζάμια που θολώνουν και πιάνουν υδρατμούς από την εσωτερική ή την εξωτερική τους πλευρά .
Το θόλωμα των τζαμιών και οι υδρατμοί πάνω σ’ αυτά ή πάνω στα κουφώματα, στο εσωτερικό μέρος των τζαμιών – σπιτιού . Είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται κυρίως τον χειμώνα . Αιτία είναι η υγροποίηση των υδρατμών που υπάρχουν στον ατμοσφαιρικό αέρα . Πάνω στις πιο κρύες επιφάνειες . Που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα διπλά τζάμια ή τα κουφώματά μας . Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο στα μπάνια και στις κουζίνες . ( Διότι εκεί δημιουργούνται περισσότεροί υδρατμοί ) και συνήθως σε σπίτια που έχουν ενοποιημένες κουζίνες με σαλόνια . Σε περίπτωση που το ποσοστό υγρασίας είναι πάνω από 65% ( μπορεί να μετρηθεί με ένα απλό υγρασιόμετρο ) . Το φαινόμενο είναι δραματικό αφού στα τζάμια και στα κουφώματα στην κυριολεξία τρέχουν νερά .
Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα θα πρέπει σε πρώτη φάση να προμηθευτείτε ένα θερμόμετρο – υγρασιόμετρο . Ώστε να διαπιστώσετε το ποσοστό υγρασίας μέσα στο σπίτι σας . Σε περίπτωση που έχετε μέσα στο σπίτι σας ένα ποσοστό υγρασίας έως 65% οι λύσεις στο πρόβλημα είναι ο καθημερινός αερισμός του σπιτιού . Η χρήση ανεμιστήρα κουζίνας . Ή ακόμα και ανεμιστήρα οροφής ακόμα και τους χειμερινούς μήνες κατά την διάρκεια του μαγειρέματος . Η χρήση αφυγραντήρα και η αντικατάσταση των τζαμιών με τζάμια ενεργειακά (Low-e χαμηλής εκπομπής) . Τα οποία έχουν μεγαλύτερη θερμική μόνωση . Για σπίτια με ποσοστά υγρασίας πάνω από 70% απαιτούνται δραστικότερα μέτρα αφού το πρόβλημα μπορεί να απειλεί πλέον και την υγεία .
Η περίπτωση της θόλωσης των τζαμιών από το εξωτερικό μέρος έχει παρόμοια αιτία με αυτή της θόλωσης στο εσωτερικό μέρος και εμφανίζεται συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες . Λόγω της χρήσης των κλιματιστικών ( air-condition ) και της διαφοράς θερμοκρασίας . Λύση και σ’ αυτό το πρόβλημα είναι η χρήση ενεργειακών τζαμιών χαμηλής εκπομπής .
Θόλωμα τζαμιών, υγρασία ή άλατα ανάμεσα στα διπλά τζάμια .
Το θόλωμα των τζαμιών . Η εμφάνιση υγρασίας ἠ υδρατμών καθώς και αλάτων – στιγμάτων , ανάμεσα στα διπλά τζάμια, είναι ένα πρόβλημα σύνθετο . Που τις περισσότερες φορές επιτάσσει την πλήρη αντικατάσταση του υαλοπίνακα . Οι αιτίες των παραπάνω προβλημάτων είναι τέσσερις :
- Η κακή κόλληση των διπλών τζαμιών και η ύπαρξη οπών – τρυπών στην επιφάνεια της κόλλησης . Με συνέπεια την εισχώρηση υγρασίας ανάμεσα στα διπλά τζάμια .
- Η απουσία πυριτικών αλάτων μέσα στα πηχάκια – αποστάτες . Τα οποία απορροφούν τις υγρασίες ανάμεσα στα διπλά τζάμια .
- Η απουσία ταινιών σφράγισης ανάμεσα στο τζάμι και τον αποστάτη – πηχάκι . Με συνέπεια την εισχώρηση υγρασίας ή ακόμα και νερού ανάμεσα στα τζάμια .
- Η μη χρήση κόλλας δύο συστατικών ( ψυχρή και θερμή κόλληση ) . Οι οποίες λειτουργούν σε όλες τις καιρικές συνθήκες ( χειμώνα – καλοκαίρι ) .
Σε περίπτωση εμφάνισης υγρασίας . Υδρατμών . Νερών ή στιγμάτων ανάμεσα στα διπλά τζάμια η επιδιόρθωσή τους είναι ασύμφορη . Διότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το διπλό τζάμι από το κούφωμα ( πόρτα ή παράθυρο ) . Να αποκολληθούν τα δύο τζάμια και να επανακολληθούν σωστά . Η προμήθεια ενός νέου διπλού τζαμιού είναι ταχύτερη και οικονομικότερη μέθοδος .
Γιατί σπάνε τα διπλά τζάμια ή τα ενεργειακά διπλά τζάμια .
Το αιφνίδιο σπάσιμο ενός διπλού τζαμιού καθώς και ενός διπλού ενεργειακού τζαμιού είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα στις πόρτες και τα παράθυρα . ( Κουφώματα αλουμινίου ή Pvc ) των κατοικιών. Οι βασικότερες αιτίες της απότομης ακούσιας θραύσης των τζαμιών είναι δύο . Το λανθασμένο τακάρισμα των τζαμιών και εμφάνιση θερμικού σοκ στα ενεργειακά διπλά τζάμια .
Όλα τα τζάμια των κουφωμάτων ( ανοιγόμενα και συρόμενα ) θα πρέπει να τακάρονται, όταν τοποθετούνται πάνω στο πλαίσιο του κουφώματος ( πόρτες και παράθυρα ) . Ώστε το φύλλο του κουφώματος να λειτουργεί σωστά ( φύλλα που «βρίσκουν») . Δείτε τι είναι το τακάρισμα των τζαμιών . Σε περίπτωση που τα τζάμια δεν είναι καθόλου τακαρισμένα ή είναι τακαρισμένα με λάθος τρόπο . ( Λάθος σημεία ή σφηνωμένα) τα διπλά τζάμια χτυπάνε – «βρίσκουν» πάνω στο προφίλ του παραθύρου ἠ σε βίδες που υπάρχουν μέσα σε αυτό . Με συνέπεια το απότομο σπάσιμο .
Ένα άλλο φαινόμενο απότομου σπασίματος ενός διπλού ενεργειακού τζαμιού είναι το φαινόμενο του θερμικού σοκ . Τα ενεργειακά τζάμια αναπτύσσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω των επιστρώσεων που διαθέτουν . Όταν η κεντρική επιφάνειας ενός διπλού ενεργειακού τζαμιού σκιάζεται από κάποιο αντικείμενο ( πχ κλαδιά δέντρου ) . Ενώ η υπόλοιπη παραμένει εκτεθειμένη στον ήλιο , δημιουργούνται διαφορετικές θερμοκρασίες – τάσεις πάνω στο τζάμι με συνέπεια το σπάσιμό του ( συστολές ) . Το σπάσιμο του τζαμιού από θερμικό σοκ είναι εύκολο να διαγνωστεί γιατί το ράγισμα ξεκινάει πάντα κατακόρυφα και καταλήγει σε διακλαδώσεις περισσότερων κατευθύνσεων . Το φαινόμενο του θερμικού σοκ στους διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες , δε συμβαίνει σε κάθε υαλοπίνακα που σκιάζεται μερικώς . Όπως αναφέρθηκε παραπάνω , αλλά υπάρχουν και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες ( είδος τζαμιού . Τοποθεσία . Προσανατολισμός ) που χρειάζεται να υπάρχουν για να εμφανιστεί το φαινόμενο .
Πώς βγαίνουν οι κόλλες, οι σιλικόνες και τα αυτοκόλλητα πάνω από τα τζάμια .
Για να καθαρίσετε τις κόλλες, τις σιλικόνες ή τα αυτοκόλλητα πάνω από διπλά τζάμια , από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας . Ακολουθήστε την εξής διαδικασία. Μουλιάστε το σημείο που θέλετε να καθαρίσετε ( πχ αυτοκόλλητο ) με λίγο οινόπνευμα . Με την χρήση ειδικής ξύστρας
δοκιμάστε να απομακρύνετε τον λεκέ ( σιλικόνη . Κόλλα . Αυτοκόλλητο ). Σε περίπτωση που ο λεκές επιμένει εμποτίστε λίγο βαμβάκι με ξύδι ή ασετόν και ξαναδοκιμάστε . Προσοχή ! Το ασετόν δεν θα πρέπει να στάξει πάνω στην κάσα και το φύλλο του κουφώματος ( αλουμίνιο ή Pvc ) .
Να μην χρησιμοποιείτε ποτέ σύρμα, σκληρό σφουγγάρι ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο ( μαχαίρια . Σκληρά πλαστικά ) που μπορεί να χαράξουν το τζάμι .