Ίδρωμα κουφωμάτων
Ίδρωμα κουφωμάτων

Ίδρωμα κουφωμάτων – Υδρατμοί πάνω στα παράθυρα το χειμώνα

Ίδρωμα κουφωμάτων – Υδρατμοί πάνω στα παράθυρα και στα τζάμια των χειμώνα

Το ίδρωμα κουφωμάτων και οι υδρατμοί που δημιουργούνται πάνω στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας . Είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται αρκετά συχνά . Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μένουμε απαθείς, διότι επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας . Πολλοί αναρωτιούνται αν θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά τους (υγροποίηση – υδρατμοί στα τζάμια και προφίλ αλουμινίου) . Εάν επιλέξουν συμβατικά – απλά ή θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου και κατά πόσο αυτό σχετίζεται με τις περιοχές που διαμένουν . Το φαινόμενο του «ιδρώματος» των τζαμιών και των προφίλ (τρέχουν νερά) παρουσιάζεται όταν σε ένα κλειστό χώρο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα . (Π.χ. κουζίνες, μπάνια) και ταυτόχρονα εντός του χώρου αυτού υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες πάνω στις οποίες υγροποιούνται οι υδρατμοί .

Ίδρωμα κουφωμάτων τζαμιων

Σε όλα τα κουφώματα (αλουμινίου, ξύλου, Pvc)  το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω στα προφίλ τους ή τους υαλοπίνακες . Παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες, όπου η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία διατηρεί αρκετά παγωμένα τα κουφώματα . Και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου επιτρέπεται η αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στον αέρα . Αυτό θα που θα πρέπει πρωτίστως να μετρηθεί (με ένα υγρασιόμετρο) είναι το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει μέσα στο σπίτι . Ένα ποσοστό υγρασίας της τάξεως του 85% είναι επόμενο να δημιουργεί υδρατμούς πάνω στα τζάμια ή στα προφίλ αλουμινίου . Διότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας που πρέπει από κάπου να διαφύγει . Με τέτοιο ποσοστό υγρασίας οποιοδήποτε είδος κουφώματος θα ιδρώνει και θα στάζει νερά . Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω της υψηλής θερμικής αντίστασης τους .

κουφώματα που στάζουν νερά

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σπίτια που έχουν ενοποιημένες κουζίνες με το σαλόνι τους . Εντούτοις, η υγρασία του εσωτερικού χώρου αυξάνεται για διάφορους λόγους, όπως  το μαγείρεμα . (Γι’ αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στις κουζίνες και στα μπάνια ) . Η κακή κατασκευή του σπιτιού , τοιχοποιίες χωρίς μόνωση . Σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης με διαρροή , κατεστραμμένες υδρορροές . Ταράτσες που κρατάνε τα βρόχινα νερά . Αλλά παρατηρείται ακόμα και σε νεόδμητες κατοικίες, κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής επιχρισμάτων.

Τι θα πρέπει να κάνετε εάν δείτε τα παράθυρα σας ή τα τζάμια σας να ιδρώνουν – να στάζουν νερά.

Ίδρωμα κουφωμάτων

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εάν τα παράθυρα ή τα τζάμια σας στάζουν νερά είναι να προμηθευτείτε ένα υγρασιόμετρο . ( Διατίθεται σε καταστήματα οικιακών ειδών και κοστίζει ελάχιστα ) και να μετρήσετε την υγρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι σας . Εάν το ποσοστό υγρασίας είναι πάνω από 65% – 70% τότε υπάρχει πρόβλημα . Η τοποθέτηση καινούργιων ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια λύση . Χωρίς, ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, σε περιπτώσεις που η υγρασία εντός του σπιτιού είναι πάνω από 80% . Εάν, λοιπόν, δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα, πράγμα σπάνιο, θα πρέπει να αναζητηθεί η πηγή δημιουργίας της υγρασίας και πιθανόν να χρειαστεί η συμβολή πολιτικού μηχανικού . Μερικές γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος των παραθύρων, μπαλκονοπορτών ή τζαμιών που στάζουν νερά . Είναι ο επαρκής αερισμός του χώρου με άνοιγμα των κουφωμάτων τις πρωινές ώρες, ώστε να διαφεύγει η παραμένουσα υγρασία . Καθώς και η χρήση αφυγραντήρων ή των κλιματιστικών σε λειτουργία Dry .

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το πρόβλημα και να παραμένουμε εκτεθειμένοι σε τέτοια ποσοστά υγρασίας . Διότι πρόκειται για έναν πολύ επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία μας και την υγεία της οικογένειάς μας .

Βαθμολογία46 Ψήφοι60
60

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Πώς να καθαρίσετε παράθυρα – τζάμια χωρίς μπαλκόνι – χωρίς πρόσβαση