παραδοσιακα κουφωματα_fenestral.gr
παραδοσιακά κουφώματα

Παραδοσιακά κουφώματα – πατζούρια (παντζούρια)

Παραδοσιακά κουφώματα – πατζούρια (παντζούρια)

Τα παραδοσιακά κουφώματα και πατζούρια (παντζούρια), είναι ίσως τα ομορφότερα και πιο απαιτητικά κουφώματα αλουμινίου. Είναι κουφώματα που τοποθετούνται, εκτός από νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς, πλέον και σε αστικές περιοχές, σε σπίτια που επικρατεί κυρίως το στοιχείο της πέτρας. Η κατασκευή των εν λόγω κουφωμάτων αλουμινίου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία από τους κατασκευαστές κουφωμάτων. Υπάρχουν δεκάδες είδη παραδοσιακών κουφωμάτων και πατζουρίων και στο παρόν άρθρο, θα σας δοθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές, για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την παραγγελία των κουφωμάτων, αλλά και τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε και να ζητήσετε από τους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου, έτσι ώστε τα κουφώματά σας να έχουν πραγματικό παραδοσιακό χαρακτήρα, να προσομοιάζουν απόλυτα τα ξύλινα κουφώματα, αλλά και να αντέξουν πολλά χρόνια.

Χωρίσματα – τάφ σε τζάμια και πατζούρια

παραδοσιακά κουφώματα

Τα χωρίσματα – τάφ σε τζάμια και πατζούρια (παντζούρια) είναι ένα βασικό στοιχείο της κατασκευής των παραδοσιακών κουφωμάτων. Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, χώρισμα τζαμιών είναι το προφίλ αλουμινίου το οποίο διαχωρίζει τον υαλοπίνακα σε μικρότερα τζάμια, ενώ χώρισμα των πατζουριών είναι το προφίλ αλουμινίου που διαχωρίζει τις περσίδες αλουμινίου του πατζουριού σε μικρότερα τμήματα. Τα χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια προσδίδουν στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα την παραδοσιακή τους μορφή, όπως τα παλαιά ξύλινα κουφώματα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν ζητήσετε τιμές παραδοσιακών κουφωμάτων αλουμινίου, είναι πόσα χωρίσματα θέλετε στα τζάμια των κουφωμάτων σας και πόσα στα πατζούρια, διότι τα χωρίσματα – ταφ των παραδοσιακών κουφωμάτων, αυξάνουν δραματικά τον χρόνο παραγωγής ενός παραδοσιακού κουφώματος αλουμινίου και κατ’ επέκταση την τιμή του κουφώματος.

Όμορφα παραδοσιακά κουφώματα με πομπέ χωρίσματα

παραδοσιακά χωρισματα κουφώματα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια είναι το βασικό στοιχείο που προσδίδει στα κουφώματα αλουμινίου την παραδοσιακή τους μορφή και τα κάνει να προσομοιάζουν τα παλαιά ξύλινα κουφώματα. Τα χωρίσματα αλουμινίου διατίθενται σε δύο μορφές, σε ίσια χωρίσματα και σε πομπέ (φωτογραφία). Για να κατασκευάσετε όμορφα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου απαιτούνται τα πομπέ χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια, διότι προσομοιάζουν καλύτερα τα παλαιά ξύλινα παραδοσιακά κουφώματα. Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα πομπέ χωρίσματα απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν, χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για την επεξεργασία τους και κατ’ επέκταση είναι ακριβότερα από τα απλά ίσια χωρίσματα. Όμορφα παραδοσιακά κουφώματα σημαίνει κουφώματα αλουμινίου με πομπέ χωρίσματα, γι’ αυτό ενημερωθείτε για το είδος των χωρισμάτων που σας προσφέρονται και επισκεφτείτε μία έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου για να δείτε και τα δύο είδη (πομπέ – ίσια χωρίσματα). Δείτε περισσότερα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου

Παραδοσιακά πατζούρια αλουμινίου με ταμπλάδες

παραδοσιακά πατζουρια

Ένας άλλος τρόπος κατασκευής παραδοσιακών πατζουριών είναι η χρήση ταμπλάδων στο μέσα μέρος αντί για περσίδες αλουμινίου που χωρίζονται με πομπέ χωρίσματα. Αυτός ο τρόπος κατασκευής κυριαρχεί σε κουφώματα που κατασκευάζονται κυρίως σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές. Σ’ αυτές τις κατασκευές προκειμένου να σας δοθεί ένας προϋπολογισμός για τιμές παραδοσιακών κουφωμάτων, ο κατασκευαστής θα πρέπει να γνωρίζει τις διαστάσεις των πατζουριών, για να μπορέσει να κοστολογήσει τους ταμπλάδες αλλά και να εξασφαλίσει ότι μπορούν να τοποθετηθούν, διότι οι ταμπλάδες με σχέδια (και όχι οι τελείως ίσιοι) διατίθενται σε τυποποιημένα μεγέθη.

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο είδος των ταμπλάδων που θα τοποθετηθούν, ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Για πραγματικά όμορφα παραδοσιακά ταμπλαδωτά πατζούρια, θα πρέπει να ζητηθούν ταμπλάδες με σχέδια όπως της φωτογραφίας), τα οποία αποδίδουν πιστότερα τα παλιά παραδοσιακά νησιώτικα κουφώματα και όχι ίσιοι – λείοι ταμπλάδες. Το πλήθος των σχεδίων των ταμπλάδων που υπάρχει στην αγορά είναι μεγάλο, οπότε θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας, για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.

παραδοσιακά πατζουρια

Τα παραδοσιακά πατζούρια αλουμινίου με ταμπλάδες, μπορούν να τοποθετηθούν και στο μέσα μέρος του ανοίγματος (όπως της φωτογραφίας), κάτι που συνηθίζεται σε παραδοσιακά κουφώματα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μάνη. Η τοποθέτηση των ταμπλαδωτών πατζουρίων από το μέσα μέρος του σπιτιού (πίσω δηλαδή από το τζάμι μας) απαιτεί να τοποθετηθούν ειδικές κάσες και για τζάμια αλλά και για τα πατζούρια μας.

Παραδοσιακά τζάμια με φάλτσα πηχάκια.

φαλστα ισια πηχακια

Ένα άλλο στοιχείο που ομορφαίνει τα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου είναι η κατασκευή των τζαμιών μας (παράθυρα – μπαλκονόπορτες) με φάλτσα πηχάκια. Το πηχάκι είναι το κομμάτι αλουμινίου που τοποθετείται στο μέσα μέρος του τζαμιού και συγκρατεί τον υαλοπίνακα πάνω στο ανοιγόμενο φύλλο. Τα πηχάκια διατίθενται σε πολλές μορφές, με πιο διαδεδομένη, για λόγους κόστους, την ίσια μορφή (ίσια πηχάκια).

φαλτσα πηχακια

Τα φάλτσα πηχάκια αλουμινίου κόβονται σε γωνιά 45 μοιρών, ίδια με τη γωνιά που είναι κομμένα τα φύλλα του ανοιγόμενου κουφώματος. Το τελικό αποτέλεσμα ομοιάζει με τα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα.

Παραδοσιακές μπαλκονόπορτες αλουμινίου με τζάμι και ταμπλάδες στο κάτω μέρος.

παραδοσιακά κουφώματα αλουμινιου

Ένας άλλος τρόπος κατασκευής παραδοσιακών τζαμιών είναι οι μπαλκονόπορτες αλουμινίου με τζάμι και ταμπλάδες στο κάτω μέρος. Σ’ αυτή την περίπτωση το ανοιγόμενο τζάμι χωρίζεται σε δύο τμήματα, στο πάνω τμήμα που περιλαμβάνει ενεργειακό υαλοπίνακα και στο κάτω τμήμα που περιλαμβάνει ταμπλά αλουμινίου κατά προτίμηση με σχέδιο μέσα στον ταμπλά.

παραδοσιακοι ταμπλαδες

Ο ταμπλάς που τοποθετείται στα συγκεκριμένα κουφώματα στο κάτω μέρος ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο. Τα σχέδια που μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλουν και πολλές φορές εξαρτώνται από το ωφέλιμο πλάτος του κουφώματoς μας. Το αποτέλεσμα, όμως, θα σας δικαιώσει.

Παραδοσιακές πόρτες εισόδου και κουζινόπορτες (πόρτες κουζίνας).

παραδοσιακες πορτες

Υπάρχουν πολλά είδη από παραδοσιακές πόρτες εισόδου που μπορούν να κατασκευαστούν. Το πρώτο είδος με παραδοσιακούς ταμπλάδες (όπως φωτογραφία) αλουμινίου μπορεί να κατασκευαστεί σε δεκάδες σχέδια. Οι παραδοσιακοί ταμπλάδες για πόρτες εισόδου κατασκευάζονται σε τυποποιημένες διαστάσεις, γι’ αυτό υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις που μπορεί να κατασκευαστεί μια παραδοσιακή πόρτα εισόδου. Οι συγκεκριμένοι ταμπλάδες μπορούν να περιλαμβάνουν τζάμια, ανοιγόμενα ανακλινόμενα παράθυρα από το μέσα μέρος, σήτες καθώς και κάγκελα ασφαλείας.

παραδοσιακες κουζινοπορτες

Οι παραδοσιακές κουζινόπορτες και πόρτες κουζίνας μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος. Για ν’ αποδοθεί πιστά η παραδοσιακή τους μορφή, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πομπέ χωρίσματα, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου και βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

παραδοσιακα χωρισματα

Οι παραδοσιακές πόρτες κουζίνας μπορούν να κατασκευαστούν με ταμπλάδες με σχέδια στο κάτω μέρος, υαλοπίνακες, ανοιγόμενα ανακλινόμενα παράθυρα καθώς και σίτες, ανάλογα με την επιθυμία του καθενός.

Βαφές – Χρώματα παραδοσιακών κουφωμάτων

παραδοσιακά κουφώματα σε πετρα

Το σημαντικότερο στοιχείο των παραδοσιακών κουφωμάτων είναι οι βαφές και τα χρώματα που θα επιλέξουμε. Μπορούν να κατασκευαστούν σε μονόχρωμα χρώματα, ματ, μεταλλικά, σαγρέ, καθώς και απομίμησης ξύλου, που είναι και η πλειοψηφία. Η τοποθέτηση των παραδοσιακών κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε παραθαλάσσιες , νησιωτικές καθώς και ορεινές περιοχές (βουνό) και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο είδος της βαφής (super durable βαφές) , για την αποφυγή φαινομένων αποχρωματισμών και διαβρώσεων , όπως αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας χρώματα κουφωμάτων

Ο συνδυασμός των χρωμάτων των παραδοσιακών κουφωμάτων με τις πέτρες ή την εξωτερική τοιχοποιία είναι ένα ζήτημα καθαρά προσωπικό και υποκειμενικό. Ένα αξιόπιστο εργαλείο για να δείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε τα παραδοσιακά σας κουφώματα αλουμινίου με τους τοίχους ή τις πέτρες του σπιτιού σας βρίσκεται εδώ ( χρώματα κουφωμάτων )

Για να δείτε όμορφα παραδοσιακά κουφώματα και περισσότερες λύσεις σε σχέση με την κατασκευή τους ακολουθήστε τον σύνδεσμο κουφώματα αλουμινίου

 

 

Βαθμολογία10 Ψήφοι85
85

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου
Χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου