παραδοσιακά κουφώματα
παραδοσιακά κουφώματα

Παραδοσιακά κουφώματα – πατζούρια (παντζούρια)

Παραδοσιακά κουφώματα – πατζούρια (παντζούρια) .

Τα παραδοσιακά κουφώματα και πατζούρια ( παντζούρια ) , είναι ίσως τα ομορφότερα και πιο απαιτητικά κουφώματα αλουμινίου . Είναι κουφώματα που τοποθετούνται , εκτός από νησιά και παραδοσιακούς οικισμούς . Πλέον και σε αστικές περιοχές , σε σπίτια που επικρατεί κυρίως το στοιχείο της πέτρας . Η κατασκευή των εν λόγω κουφωμάτων αλουμινίου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία από τους κατασκευαστές κουφωμάτων . Υπάρχουν δεκάδες είδη παραδοσιακών κουφωμάτων και πατζουρίων και στο παρόν άρθρο . Θα σας δοθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές . Για το τι πρέπει να προσέξετε πριν την παραγγελία των κουφωμάτων . Αλλά και τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζετε και να ζητήσετε από τους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου . Έτσι ώστε τα κουφώματά σας να έχουν πραγματικό παραδοσιακό χαρακτήρα, να προσομοιάζουν απόλυτα τα ξύλινα κουφώματα, αλλά και να αντέξουν πολλά χρόνια .

Χωρίσματα – τάφ σε τζάμια και πατζούρια .

παραδοσιακά κουφώματα

Τα χωρίσματα – τάφ σε τζάμια και πατζούρια ( παντζούρια ) είναι ένα βασικό στοιχείο της κατασκευής των παραδοσιακών κουφωμάτων . Όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία , χώρισμα τζαμιών είναι το προφίλ αλουμινίου το οποίο διαχωρίζει τον υαλοπίνακα σε μικρότερα τζάμια . Ενώ χώρισμα των πατζουριών είναι το προφίλ αλουμινίου που διαχωρίζει τις περσίδες αλουμινίου του πατζουριού σε μικρότερα τμήματα . Τα χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια προσδίδουν στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα την παραδοσιακή τους μορφή . Όπως τα παλαιά ξύλινα κουφώματα . Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε , πριν ζητήσετε τιμές παραδοσιακών κουφωμάτων αλουμινίου . Είναι πόσα χωρίσματα θέλετε στα τζάμια των κουφωμάτων σας και πόσα στα πατζούρια . Διότι τα χωρίσματα – ταφ των παραδοσιακών κουφωμάτων . Αυξάνουν δραματικά τον χρόνο παραγωγής ενός παραδοσιακού κουφώματος αλουμινίου και κατ’ επέκταση την τιμή του κουφώματος .

Όμορφα παραδοσιακά κουφώματα με πομπέ χωρίσματα .

παραδοσιακά χωρισματα κουφώματα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως . Τα χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια είναι το βασικό στοιχείο που προσδίδει στα κουφώματα αλουμινίου την παραδοσιακή τους μορφή και τα κάνει να προσομοιάζουν τα παλαιά ξύλινα κουφώματα . Τα χωρίσματα αλουμινίου διατίθενται σε δύο μορφές . Σε ίσια χωρίσματα και σε πομπέ ( φωτογραφία ) . Για να κατασκευάσετε όμορφα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου απαιτούνται τα πομπέ χωρίσματα σε τζάμια και πατζούρια . Διότι προσομοιάζουν καλύτερα τα παλαιά ξύλινα παραδοσιακά κουφώματα . Εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή . Διότι τα πομπέ χωρίσματα απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν . Χρειάζονται ειδικά μηχανήματα για την επεξεργασία τους και κατ’ επέκταση είναι ακριβότερα από τα απλά ίσια χωρίσματα . Όμορφα παραδοσιακά κουφώματα σημαίνει κουφώματα αλουμινίου με πομπέ χωρίσματα . Γι’ αυτό ενημερωθείτε για το είδος των χωρισμάτων που σας προσφέρονται και επισκεφτείτε μία έκθεση κουφωμάτων αλουμινίου . Για να δείτε και τα δύο είδη ( πομπέ – ίσια χωρίσματα ) . Δείτε περισσότερα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου .

Παραδοσιακά πατζούρια αλουμινίου με ταμπλάδες .

παραδοσιακά πατζουρια

Ένας άλλος τρόπος κατασκευής παραδοσιακών πατζουριών είναι η χρήση ταμπλάδων στο μέσα μέρος αντί για περσίδες αλουμινίου που χωρίζονται με πομπέ χωρίσματα . Αυτός ο τρόπος κατασκευής κυριαρχεί σε κουφώματα που κατασκευάζονται κυρίως σε νησιά και παραθαλάσσιες περιοχές . Σ’ αυτές τις κατασκευές προκειμένου να σας δοθεί ένας προϋπολογισμός για τιμές παραδοσιακών κουφωμάτων, ο κατασκευαστής θα πρέπει να γνωρίζει τις διαστάσεις των πατζουριών . Για να μπορέσει να κοστολογήσει τους ταμπλάδες αλλά και να εξασφαλίσει ότι μπορούν να τοποθετηθούν . Διότι οι ταμπλάδες με σχέδια ( και όχι οι τελείως ίσιοι ) διατίθενται σε τυποποιημένα μεγέθη .

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο είδος των ταμπλάδων που θα τοποθετηθούν . Ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές . Για πραγματικά όμορφα παραδοσιακά ταμπλαδωτά πατζούρια, θα πρέπει να ζητηθούν ταμπλάδες με σχέδια όπως της φωτογραφίας . Τα οποία αποδίδουν πιστότερα τα παλιά παραδοσιακά νησιώτικα κουφώματα και όχι ίσιοι – λείοι ταμπλάδες . Το πλήθος των σχεδίων των ταμπλάδων που υπάρχει στην αγορά είναι μεγάλο . Οπότε θα πρέπει να έρθετε σε επικοινωνία με τον κατασκευαστή των κουφωμάτων σας , για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει .

παραδοσιακά πατζουρια

Τα παραδοσιακά πατζούρια αλουμινίου με ταμπλάδες, μπορούν να τοποθετηθούν και στο μέσα μέρος του ανοίγματος ( όπως της φωτογραφίας ) . Κάτι που συνηθίζεται σε παραδοσιακά κουφώματα στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μάνη . Η τοποθέτηση των ταμπλαδωτών πατζουρίων από το μέσα μέρος του σπιτιού ( πίσω δηλαδή από το τζάμι μας ) . Απαιτεί να τοποθετηθούν ειδικές κάσες και για τζάμια αλλά και για τα πατζούρια μας .

Παραδοσιακά τζάμια με φάλτσα πηχάκια .

φαλστα ισια πηχακια

Ένα άλλο στοιχείο που ομορφαίνει τα παραδοσιακά κουφώματα αλουμινίου είναι η κατασκευή των τζαμιών μας . ( Παράθυρα – μπαλκονόπορτες ) με φάλτσα πηχάκια . Το πηχάκι είναι το κομμάτι αλουμινίου που τοποθετείται στο μέσα μέρος του τζαμιού και συγκρατεί τον υαλοπίνακα πάνω στο ανοιγόμενο φύλλο . Τα πηχάκια διατίθενται σε πολλές μορφές , με πιο διαδεδομένη , για λόγους κόστους , την ίσια μορφή ( ίσια πηχάκια ) .

φαλτσα πηχακια

Τα φάλτσα πηχάκια αλουμινίου κόβονται σε γωνιά 45 μοιρών, ίδια με τη γωνιά που είναι κομμένα τα φύλλα του ανοιγόμενου κουφώματος . Το τελικό αποτέλεσμα ομοιάζει με τα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα .

Παραδοσιακές μπαλκονόπορτες αλουμινίου με τζάμι και ταμπλάδες στο κάτω μέρος .

παραδοσιακά κουφώματα αλουμινιου

Ένας άλλος τρόπος κατασκευής παραδοσιακών τζαμιών είναι οι μπαλκονόπορτες αλουμινίου με τζάμι και ταμπλάδες στο κάτω μέρος . Σ’ αυτή την περίπτωση το ανοιγόμενο τζάμι χωρίζεται σε δύο τμήματα . Στο πάνω τμήμα που περιλαμβάνει ενεργειακό υαλοπίνακα και στο κάτω τμήμα που περιλαμβάνει ταμπλά αλουμινίου  . Κατά προτίμηση με σχέδιο μέσα στον ταμπλά .

παραδοσιακοι ταμπλαδες

Ο ταμπλάς που τοποθετείται στα συγκεκριμένα κουφώματα στο κάτω μέρος ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδιο . Τα σχέδια που μπορούν να τοποθετηθούν ποικίλουν και πολλές φορές εξαρτώνται από το ωφέλιμο πλάτος του κουφώματoς μας . Το αποτέλεσμα, όμως , θα σας δικαιώσει .

Παραδοσιακές πόρτες εισόδου και κουζινόπορτες ( πόρτες κουζίνας ) .

παραδοσιακες πορτες

Υπάρχουν πολλά είδη από παραδοσιακές πόρτες εισόδου που μπορούν να κατασκευαστούν . Το πρώτο είδος με παραδοσιακούς ταμπλάδες ( όπως φωτογραφία ) αλουμινίου μπορεί να κατασκευαστεί σε δεκάδες σχέδια . Οι παραδοσιακοί ταμπλάδες για πόρτες εισόδου κατασκευάζονται σε τυποποιημένες διαστάσεις . Γι’ αυτό υπάρχουν περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις που μπορεί να κατασκευαστεί μια παραδοσιακή πόρτα εισόδου . Οι συγκεκριμένοι ταμπλάδες μπορούν να περιλαμβάνουν τζάμια . Ανοιγόμενα ανακλινόμενα παράθυρα από το μέσα μέρος . Σήτες . Καθώς και κάγκελα ασφαλείας .

παραδοσιακες κουζινοπορτες

Οι παραδοσιακές κουζινόπορτες και πόρτες κουζίνας μπορούν να κατασκευαστούν σε οποιοδήποτε μέγεθος . Για ν’ αποδοθεί πιστά η παραδοσιακή τους μορφή . Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πομπέ χωρίσματα  . Όπως αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου και βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία .

παραδοσιακα χωρισματα

Οι παραδοσιακές πόρτες κουζίνας μπορούν να κατασκευαστούν με ταμπλάδες με σχέδια στο κάτω μέρος . Υαλοπίνακες . Ανοιγόμενα ανακλινόμενα παράθυρα καθώς και σίτες . Ανάλογα με την επιθυμία του καθενός .

Βαφές – Χρώματα παραδοσιακών κουφωμάτων .

παραδοσιακά κουφώματα σε πετρα

Το σημαντικότερο στοιχείο των παραδοσιακών κουφωμάτων είναι οι βαφές και τα χρώματα που θα επιλέξουμε . Μπορούν να κατασκευαστούν σε μονόχρωμα χρώματα . Ματ . Μεταλλικά . Σαγρέ .  Καθώς και απομίμησης ξύλου , που είναι και η πλειοψηφία . Η τοποθέτηση των παραδοσιακών κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε παραθαλάσσιες , νησιωτικές καθώς και ορεινές περιοχές ( βουνό ) και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο είδος της βαφής . ( Σuper durable βαφές ) . Για την αποφυγή φαινομένων αποχρωματισμών και διαβρώσεων . Όπως αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας χρώματα κουφωμάτων .

Ο συνδυασμός των χρωμάτων των παραδοσιακών κουφωμάτων με τις πέτρες ή την εξωτερική τοιχοποιία είναι ένα ζήτημα καθαρά προσωπικό και υποκειμενικό . Ένα αξιόπιστο εργαλείο για να δείτε πώς μπορείτε να συνδυάσετε τα παραδοσιακά σας κουφώματα αλουμινίου με τους τοίχους ή τις πέτρες του σπιτιού σας βρίσκεται εδώ ( χρώματα κουφωμάτων ) . Για να δείτε όμορφα παραδοσιακά κουφώματα και περισσότερες λύσεις σε σχέση με την κατασκευή τους ακολουθήστε τον σύνδεσμο κουφώματα αλουμινίου .

 

 

Βαθμολογία22 Ψήφοι74
74

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Βίντεο για κουφώματα αλουμινίου