Ηχομόνωση παραθύρων
Ηχομόνωση παραθύρων

Ηχομόνωση παραθύρων

Η ηχορύπανση έχει γίνει πλέον ένα από τα εντονότερα προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις και μία από τις κύριες αιτίες υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων της . Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές απευθύνονται σε κατασκευαστές κουφωμάτων ζητώντας ηχομονωτικά παράθυρα και αναζητώντας λύση για την ηχομόνωση παραθύρων και μπαλκονοπορτών . Οι πιο συχνές πηγές ενόχλησης είναι τα κάθε είδους αυτοκίνητα και μηχανάκια που κυκλοφορούν στους δρόμους μας . Τα Bar και τα καταστήματα διασκέδασης που παράγουν έντονους θορύβους και δεν είναι επαρκώς ηχομονωμένα . Οι καμπάνες και τα καμπαναριά των εκκλησιών καθώς και διαφόρων ειδών κατοικίδια (σκυλιά) που ζουν πλέον στα διαμερίσματά μας και μπορούν να παράγουν έντονους θορύβους . Δυστυχώς, η ηχομόνωση των παραθύρων είναι ένας δύσκολος και ιδιαίτερος τομέας . Και αρκετοί κατασκευαστές κουφωμάτων δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν σωστά το πρόβλημα .

Τι θα πρέπει να κάνουμε σε πρώτη φάση για την ηχομόνωση των παραθύρων ;

Ηχομόνωση παραθύρων μετρηση

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε πόσος θόρυβος εισέρχεται στο σπίτι μας . Έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσο ηχομονωτικά παράθυρα χρειαζόμαστε . Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να προμηθευτούμε έναν μετρητή μέτρησης θορύβου (ντεσιμπελό-μετρο) και να τα αφήσουμε ανοικτό 1-2 μέρες . Έτσι ώστε να μετρήσουμε τις μέγιστες τιμές θορύβου που έχει η οικία μας . Οι κατασκευαστές κουφωμάτων που είναι εξειδικευμένοι στα ηχομονωτικά παράθυρα, παρέχουν δωρεάν για κάποιες μέρες ένα ντεσιμπελό-μέτρο . Το οποίο μετράει όλες τις ιδιότητες του ήχου ( συχνότητες κλπ ) . Μετά απ’ αυτή τη μέτρηση θα γνωρίζουμε τι ακριβώς κουφώματα χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τους ενοχλητικούς θορύβους .

 Ας δούμε μερικά στοιχεία που επηρεάζουν την ηχομόνωση παραθύρων και πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από την ηχορύπανση .

Προφίλ αλουμινίου και ηχομόνωση

Ηχομόνωση παραθύρων κουφωματα

 Ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα αλουμινίου αποτελείται από δύο βασικά υλικά, τα τζάμια – υαλοπίνακες και τα προφίλ αλουμινίου . Εδώ θα πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή στο εξής: τα προφίλ αλουμινίου έχουν διαφορετικούς συντελεστές ηχομόνωσης από τους υαλοπίνακες . Για να βρούμε τι απόδοση στην ηχομόνωση (πχ 35db – decibel)  θα έχει ένα παράθυρο ή μπαλκονόπορτα αλουμινίου συνολικά . Θα πρέπει να γνωρίζουμε τις ηχομονωτικές ιδιότητες του τζαμιού αλλά και του προφίλ αλουμινίου και όχι μόνο του τζαμιού, όπως λανθασμένα δίνεται από πολλούς κατασκευαστές . Εδώ δημιουργείται το εξής πρόβλημα∙ πολλές δελεάσεις (πχ Europa, Εxalco) δεν έχουν πιστοποιήσει – μετρήσει όλες τις σειρές τους για τα ποσοστά ηχομόνωσης που έχει κάθε προφίλ αλουμινίου – σειρά . Γι’ αυτό και αν θέλετε να γνωρίζετε τα ποσοστά ηχομόνωσης των νέων σας κουφωμάτων , θα πρέπει να ζητάτε προφίλ αλουμινίου τα οποία έχουν πιστοποιηθεί για τις ηχομονωτικές ιδιότητες τους . Δείτε πιστοποιημένα ηχομονωτικά παράθυρα .

Υαλοπίνακες και ηχομόνωση

Ηχομόνωση παραθύρων τζαμια

Οι υαλοπίνακες των κουφωμάτων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ηχομόνωση των παραθύρων . Διότι καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια του ανοίγματος . Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, δεν αρκεί να γνωρίζουμε μόνο τις ηχομονωτικές ιδιότητες των υαλοπινάκων . Αλλά χρειαζόμαστε και αυτές των προφίλ αλουμινίου . Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τις ηχομονωτικές δυνατότητες του κουφώματος . Στους υαλοπίνακες, όσον αφορά την ηχομόνωση , καθοριστικό ρόλο παίζουν το πάχος τους . Αλλά και το διάκενο που υπάρχει μεταξύ τους . Όσο αυξάνεται το διάκενο τόσο καλύτερη ηχομόνωση επιτυγχάνουμε . ( Σε αντίθεση με την θερμομόνωση που το ιδανικό διάκενο είναι 16mm ) . Ένας διπλός ενεργειακός υαλοπίνακας (4/16/5) έχει ηχομόνωση της τάξεως περίπου των 32-33db . Εάν οι απαιτήσεις μας είναι αυξημένες θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε υαλοπίνακες με ηχοακουστικές μεμβράνες . Οι υαλοπίνακες με ηχοακουστικές μεμβράνες ανήκουν στην κατηγορία των Triplex υαλοπινάκων αλλά δεν έχουν καμία σχέση . Όσον αφορά τις ηχομονωτικές τους δυνατότητες, με αυτούς . Όταν αναφερόμαστε σε απλούς triplex υαλοπίνακες (πχ διατομής 5mm /16mm διάκενο / 4+4mm Triplex) αναφερόμαστε σε δύο υαλοπίνακες . ( Στο παράδειγμά μας 4mm+4mm ) οι οποίοι είναι κολλημένοι μεταξύ τους με μία μεμβράνη PVB . Οι υαλοπίνακες triplex με ηχοακουστικές μεμβράνες είναι και αυτοί triplex υαλοπίνακες που εκτός από την μεμβράνη Pvb περιλαμβάνουν και επιπλέον ηχοακουστικές μεμβράνες . Για να αυξήσουν τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες . Αυτές οι μεμβράνες μπορούν να είναι μία, δύο ή και περισσότερες, ανάλογα με τις απαιτήσεις μας στο θέμα της ηχομόνωσης των κουφωμάτων καθώς και τα χρήματα που θέλουμε να δώσουμε . Για να είμαστε βέβαιοι ότι θα παραλάβουμε υαλοπίνακες με ηχοακουστικές μεμβράνες και όχι απλούς triplex υαλοπίνακες με μεμβράνες Pvb . Θα πρέπει να ζητάμε την πιστοποίησή τους για τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες .  Τέλος, σε κάθε περίπτωση οι υαλοπίνακες δεν θα πρέπει να έχουν το ίδιο πάχος ( για να μη γίνεται συντονισμός με τις ίδιες συχνότητες του ήχου ) . Ενώ το κενό μεταξύ τους θα πρέπει να γεμίζει με αέριο Argon.

Κουτιά ρολών και ηχομόνωση

Ηχομόνωση παραθύρων ρολα

Ένα συχνό λάθος που γίνεται, συνήθως σε καταναλωτές που έχουν αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά την ηχομόνωση . Είναι η χρήση απλών κουτιών ρολού και όχι θερμοδιακοπτόμενων κουτιών . Μία σοβαρή ευπάθεια που είχαν τα παλαιά ξύλινα κουτιά ( με τις μεγάλες επιφάνειες – κουρτινιέρες στο μέσα μέρος ) . Είναι ότι ο θόρυβος μεταφερόταν μέσα απ’ αυτά στο εσωτερικό του σπιτιού . Σε περίπτωση αντικατάστασης των κουφωμάτων η χρήση απλών κουτιών ρολών και όχι θερμοδιακοπτόμενων δε λύνει το πρόβλημα . Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών, εκτός από τα πλαστικά ( πολυαμίδια ) που έχουν για να γίνεται θερμοδιακοπή . Περιλαμβάνουν και Extra μονωτικό υλικό (5άρι Dow) . Το όποιο ηχομονώνει  σωστά το κουτί του ρολού , σε αντίθεση με τα απλά κουτιά που δεν έχουν καμία προστασία έναντι του ήχου .

H τοποθέτηση νέων κουφωμάτων (ακόμα και εάν αυτά έχουν αυξημένες ηχομονωτικές ιδιότητες) πάνω σε παλαιές ξύλινες κάσες . Εκτός τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργεί και αναφέρθηκαν σε άλλο άρθρο, δε λύνει το πρόβλημα του θορύβου .  Διότι ο ήχος μεταφέρεται μέσα από τα παλιά ξύλινα κουτιά ρολών που παραμένουν στην οικία μας .

Κλείσιμο των αρμών των παραθύρων και ηχομόνωση

Ο τρόπος που κλείνει ο αρμός μεταξύ του καινούργιου κουφώματος αλουμίνιου και της τοιχοποιίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός . Υπάρχουν διάφορα μονωτικά υλικά που έχουν διαφορετικές αποδόσεις όσον αφορά στην ηχομόνωση, τα οποία επηρεάζονται από την μικροκυψελική δομή τους και διαφέρουν σε κάθε εταιρεία . Τέτοια είναι οι αφροί πολυουρεθάνης και αφροί πολυουρεθάνης 2 συστατικών στοιχείων με ηχομόνωση έως 58db . Τα ελαστικά μονωτικά υλικά με ηχομόνωση 59db καθώς και οι ψεκαζόμενοι φελλοί που μπορούν να φτάσουν τα 60db . Το είδος θα πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά ανάλογα με το είδος του κουφώματος αλλά και την τοιχοποιία .

Γέμισμα – πλήρωση των προφίλ αλουμινίου με διάφορα μονωτικά υλικά για βέλτιστη ηχομόνωση 

Σε περιπτώσεις με πολύ αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά την ηχομόνωση, υπάρχει η δυνατότητα γεμίσματος – πλήρωσης των προφίλ αλουμινίου με ειδικά μονωτικά υλικά ή και με άμμο για να βελτιστοποιήσουμε τις ηχομονωτικές τους ιδιότητες . Τέτοιες πρακτικές χρησιμοποιούνται σε Studio και γενικά χώρους με αυξημένες απαιτήσεις .

Λάστιχα – μηχανισμοί κουφωμάτων  και ηχομόνωση

Ηχομόνωτικα παράθυρα

Όλα τα παραπάνω θα είναι ανώφελα αν τα κουφώματα δεν κατασκευαστούν με τις προδιαγραφές που προβλέπουν οι σχεδιάστριες εταιρείες . ( Π.χ. Europa, Exalco ) .  Τα κουφώματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ίδια λάστιχα και μηχανισμούς, με αυτά που δοκίμασαν και πιστοποιήσαν σε εργαστήρια δοκιμών οι σχεδιάστριες εταιρείες . Τα αφρώδη λάστιχά, οι περιμετρικοί μηχανισμοί και γενικά όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι όμοια με τα πρότυπα των εταιρειών . Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα .

Συρόμενα ή ανοιγόμενα κουφώματα για την ηχομόνωση του σπιτιού μας;

Ηχομόνωση παραθύρων συρόμενα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι καλύτερα όσον αφορά στην ηχομόνωση του σπιτιού μας . Διότι τοποθετούνται περιμετρικοί μηχανισμοί για να κλειδώνουν και να ασφαλίζουν . ( Οι περιμετρικοί μηχανισμοί στην περίπτωση των δίφυλλων κουφωμάτων θα πρέπει να τοποθετούνται και στα δύο ανοιγόμενα φύλλα και όχι μόνο στο φύλλο που έχει το χερούλι ) . Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ανοιγόμενα κουφώματα . Διότι έχετε συρόμενα χωνευτά κουφώματα υπάρχουν δύο λύσεις . Η μία είναι η τοποθέτηση ανασηκούμενων (ανασηκούμενα) συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων που διαφέρουν από τ’ απλά συρόμενα χωνευτά κουφώματα . Επειδή χρησιμοποιούνται ελαστικά (λάστιχα) και όχι βουρτσάκια . Λόγω των ανασηκωμένων μηχανισμών τους, με συνέπεια την αύξηση της ηχομόνωσης και θερμομόνωσής τους . Εάν, παρόλα αυτά, δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ούτε ανασηκούμενα κουφώματα, αλλά απλά συρόμενα χωνευτά κουφώματα, επιβάλλεται η χρήση περιμετρικών αρμοκάλυπτρων (γωνιές στεγάνωσης) . Για αύξηση των ηχομονωτικών τους δυνατοτήτων.

Κλείσιμο και ηχο-μόνωση παλαιών ξύλινων κουτιών ρολού

Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι καλύτερα όσον αφορά στην ηχομόνωση του σπιτιού μας . Διότι τοποθετούνται περιμετρικοί μηχανισμοί για να κλειδώνουν και να ασφαλίζουν . ( Οι περιμετρικοί μηχανισμοί στην περίπτωση των δίφυλλων κουφωμάτων θα πρέπει να τοποθετούνται και στα δύο ανοιγόμενα φύλλα και όχι μόνο στο φύλλο που έχει το χερούλι ) . Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ανοιγόμενα κουφώματα, διότι έχετε συρόμενα χωνευτά κουφώματα υπάρχουν δύο λύσεις . Η μία είναι η τοποθέτηση ανασηκούμενων (ανασηκούμενα) συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων που διαφέρουν από τα απλά συρόμενα χωνευτά κουφώματα . Επειδή χρησιμοποιούνται ελαστικά(λάστιχα) και όχι βουρτσάκια λόγω των ανασηκωμένων μηχανισμούς, με συνέπεια την αύξηση της ηχομόνωσης και θερμομόνωσής τους. Εάν , παρόλα αυτά , δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ούτε ανασηκούμενα κουφώματα , αλλά απλά συρόμενα χωνευτά κουφώματα , επιβάλλεται η χρήση περιμετρικών αρμοκάλυπτρων (γωνιές στεγάνωσης) . Για αύξηση των ηχομονωτικών τους δυνατοτήτων

Ηχομόνωση παραθύρων και ρολών

δείτε περισσότερα για την ηχομόνωση κουφωμάτων .

Βαθμολογία22 Ψήφοι62
62

Ψηφίστε το άρθρο

  1. Είναι αλήθεια ότι τα καλά pvc/συνθετικά κουφώματα είναι αντίστοιχης επίδοσης σε περίπτωση αυξημένων ηχομονωτικων απαιτήσεων;

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ( Τι έιναι – τιμές σε σχεση με τα συμβατικα – πόσο ακριβώς κερδίζουμε σε χρήματα και ενέργεια )