Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου – τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου – τιμές κουφωμάτων είναι το πιο σύνηθες ερώτημα που θέτουν σε έναν κατασκευαστή κουφωμάτων οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, βέβαια, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι περισσότεροι αγοραστές θεωρούν ότι η κοστολόγηση των  κουφωμάτων γίνεται ανάλογα με το εμβαδόν τους, δηλαδή ανάλογα με τα τετραγωνικά τους μέτρα, και οι τιμές υπολογίζονται ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή, αν 1m2 στοιχίζει 100€, τότε τα 2 m2 θα στοιχίζουν 200€. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που δεν ισχύει και θα αναλύσουμε παρακάτω τους λόγους.

Το κόστος, λοιπόν, των κουφωμάτων αλουμινίου διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με το είδος (απλά, θερμοδιακοπτόμενα), με το έργο (τοποθεσία), τη δυσκολία τοποθέτησης (νέα κουφώματα, αποξήλωση παλαιών), τον τύπο του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα), το υλικό κατασκευής (κουφώματα αλουμινίου, κουφώματα PVC), το πλήθος των κουφωμάτων,  τους μηχανισμούς, το χρώμα, το είδος των εξωφύλλων (ρολά, παντζούρια), τα ρετάλια που χρησιμοποιούνται και μια σειρά ακόμα παραγόντων που συνυπολογίζονται, ώστε να υπολογιστεί η τελική τιμή για την τοποθέτηση των κουφωμάτων.

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος των κουφωμάτων αλουμινίου είναι οι εξής:

Το κόστος του προφίλ αλουμινίου

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου - κόστος προφίλ αλουμινίου

Το κόστος του προφίλ αλουμινίου διαφοροποιείται ανάλογα με την εταιρεία που προμηθεύει τα προφίλ αλουμινίου (Europa, alumil, etem κτλ.).

Όπως είναι φυσικό, στην αγορά θα βρει κανείς διάφορες εταιρείες παραγωγής κουφωμάτων αλουμινίου. Η κάθε εταιρεία έχει το δικό της ανταγωνιστικό πακέτο και τις δικές της προσφορές, ώστε να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Έτσι, λοιπόν, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το κόστος των κουφωμάτων αλουμινίου εξαρτάται και από την εταιρεία που θα διαλέξει κάποιος να εμπιστευτεί. Επίσης, το κόστος διαφοροποιείται ανάλογα με το αν είναι ψυχρό ή θερμοδιακοπτόμενο το προφίλ που αγοράζει κανείς. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι πιο ακριβά από τα ψυχρά, διότι περιλαμβάνουν ένα ειδικό μονωτικό υλικό στο εσωτερικό μέρος, συνήθως πολυαμίδιο, που αποτρέπει τη μεταφορά θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το εσωτερικό του σπιτιού, και αντίστροφα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην EUROPA η διαφορά τιμής ψυχρών και θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων είναι της τάξεως του 7-10% (ανάλογα την σειρά), αλλά πρόκειται για χρήματα που θα γλυτώσει κάποιος σε βάθος χρόνου λόγω εξοικονόμησης πόρων από μειωμένη χρήση κλιματιστικού, καλοριφέρ κτλ. Δείτε όλα τα προϊόντα για τα κουφώματα αλουμινίου Europa

Οι τιμές αγοράς των προφίλ αλουμινίου δεν μπορούν να υπολογιστούν ανά τετραγωνικό μέτρο, ακόμα και αν πρόκειται για παρόμοια κουφώματα (πχ δίφυλλο ανοιγόμενο θερμοδιακοπτόμενο παράθυρο), διότι ένα κούφωμα 2m2 δεν περιλαμβάνει διπλά υλικά (προφίλ, μηχανισμοί κλπ.), ούτε διπλάσια λειτουργικά έξοδα για να παραχθεί, σε σύγκριση με ένα κούφωμα 1m2, οπότε η τιμή του κουφώματος ( Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου – τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ) δεν είναι διπλάσια.

 

Το κόστος αγοράς υαλοπινάκων ( guardian, saint gobain κτλ.) και μηχανισμών ( Roto,Gu,Giesse κτλ.).

Το κόστος αγοράς υαλοπινάκων τιμές κουφωμάτων

H επιλογή των υαλοπινάκων παίζει σημαντικό ρόλο στην τιμή του εκάστοτε κουφώματος. Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες έχουν πλεονεκτήματα έναντι των απλών υαλοπινάκων, αφού ουσιαστικά έχουν τριπλάσια απόδοση,  και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν και μεγαλύτερο κόστος. Έχοντας τοποθετήσει κάποιος ενεργειακά κουφώματα (θερμοδιακοπτόμενα προφίλ με ενεργειακούς υαλοπίνακες), εξοικονομεί ενέργεια, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του και εξοικονομεί χρήματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στους  ενεργειακούς υαλοπίνακες υπάρχουν διάφορες ποιότητες και επίπεδα καθώς υπάρχουν εκατοντάδες τύποι (μαλακής επίστρωσης, σκληρής, τριπλοί κλπ.), πράγμα που μεταβάλλει την τιμή τους και φυσικά επηρεάζει την τιμή των κουφωμάτων. Δείτε περισσότερα στα είδη και τιμές ενεργειακών τζαμιών.

Επίσης το είδος (απλοί – περιμετρικού κλειδώματος)  και η εταιρεία (Roto,Gu,Giesse κτλ.) που επιλέγεται για τους μηχανισμούς των κουφωμάτων παίζουν ρόλο στην κοστολόγηση των κουφωμάτων. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι στην τελική κοστολόγηση του κουφώματος παίζει ρόλο ποιας εταιρείας μηχανισμούς επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Η χρήση πιστοποιημένων ή μη πιστοποιημένων εξαρτημάτων ( λάστιχα, ράουλα, γωνιές σύνδεσης κτλ.) .

τεχνικά χαρακτηριστικά και συντελεστές κουφωμάτων.

Η χρήση πιστοποιημένων ή μη πιστοποιημένων εξαρτημάτων είναι και αυτός ένας παράγοντας που επηρεάζει την τιμή του κουφώματος. Τα πιστοποιημένα εξαρτήματα είναι προφανές ότι κοστίζουν περισσότερο, αλλά δίνουν και μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ποιότητα του κουφώματος, αφού κυρίως εξασφαλίζουν την απόδοση και τις τεχνικές προδιαγραφές. Δείτε περισσότερα στο άρθρο τεχνικά χαρακτηριστικά και συντελεστές κουφωμάτων.

 

Οι ποιότητα , ο χρόνος κατασκευής, η δυσκολία της, καθώς και η ιδιαιτερότητα της κατασκευής.

τιμές κουφωμάτων

 

Στα κουφώματα αλουμινίου υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής του κατάλληλου σχεδίου, ανάλογα με την αισθητική μας, τη διακόσμηση του σπιτιού μας αλλά και την ποιότητα της κατασκευής. Σίγουρα όσο πιο εξεζητημένη και δύσκολη κατασκευή ζητήσουμε, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται, άρα αυξάνεται και το κόστος, πράγμα που δεν μπορεί να υπολογιστεί με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Η δυσκολία τοποθέτησης (όροφοι, απομακρυσμένες περιοχές, δύσκολες αποξηλώσεις κτλ.).

τιμές τοποθέτησης κουφωμάτων

Η δυσκολία τοποθέτησης είναι επίσης μια παράμετρος που μπορεί να αυξήσει το κόστος των κουφωμάτων – τιμές κουφωμάτων. Είναι λογικό, όταν η τοποθέτηση γίνεται σε ορόφους ψηλών κτηρίων, να αυξάνεται το κόστος, καθώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί γερανός, για να ανέβουν τα κουφώματα, ώστε να τοποθετηθούν. Ακόμα, όταν γίνεται τοποθέτηση σε απομακρυσμένες περιοχές, αυξάνεται το κόστος των κουφωμάτων, γιατί πρέπει να προσμετρήσουμε στο συνολικό κόστος και τα μεταφορικά έξοδα. Τέλος, οι δυσκολίες στην αποξήλωση των παλαιών κουφωμάτων επηρεάζει το κόστος των κουφωμάτων αλουμινίου. Έτσι, το κόστος αυξάνεται στην αποξήλωση των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων, καθώς είναι πιο δύσκολη η αποξήλωσή τους.

 

O αριθμός των τεμαχίων.

Είναι λογικό, όσο πιο πολλά τεμάχια κουφωμάτων τοποθετούνται σε ένα έργο, τόσο να αυξάνεται και το συνολικό κόστος – τιμές κουφωμάτων. Όμως, σε ένα μεγάλο έργο σίγουρα ο κατασκευαστής μπορεί να κάνει κάποια έκπτωση στον πελάτη του, που δε θα μπορούσε να κάνει σε μεμονωμένες τοποθετήσεις ενός – δύο κουφωμάτων.

 

Το χρώμα των κουφωμάτων (ρετάλια) και το πόσο διαδεδομένα είναι τα χρώματα που επιλέγουμε.

χρώμα κουφωμάτων και τιμές κουφωμάτων

Το χρώμα που θα επιλέξουμε για τα κουφώματά μας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής τους ( Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα αλουμινίου ). Η EUROPA προσφέρει κάποια χρώματα (καφε, γκρι) σε τιμή λευκού, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.  Σε γενικές γραμμές η βαφή με RAL χρώματα αυξάνει την τιμή των κουφωμάτων σε ποσοστό 10%, η επιβάρυνση για ματ χρώματα είναι περίπου στο 20%, ενώ υπάρχουν και τα χρώματα AMMOS που αυξάνουν το συνολικό κόστος περίπου στο 30%, καθώς πρόκειται για υπερανθεκτικά χρώματα με μεγάλα πλεονεκτήματα, κυρίως ως προς την αντοχή τους στις εξωτερικές συνθήκες. Δείτε όλα τα χρώματα καθώς και των χρέωση όλων των χρωμάτων.

 

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα – τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πόσο κοστίζουν τα κουφώματα - τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο

Όπως αναφέραμε και παραπάνω η τιμή των κουφωμάτων αλουμινίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι λάθος να κοστολογούμε τα κουφώματα ανά τετραγωνικό μέτρο. Ας το εξηγήσουμε μ’ ένα απλό παράδειγμα. Αν για παράδειγμα ένα δίφυλλο ανοιγόμενο ανακλινόμενο, λευκό, θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα έχει διαστάσεις 100 cm X 100 cm, είναι δηλαδή εμβαδού ενός τετραγωνικού μέτρου, και ένα ίδιο κούφωμα έχει διαστάσεις 100 cm X 200 cm, είναι δηλαδή εμβαδού δύο τετραγωνικών μέτρων , τότε το δεύτερο κούφωμα δεν μπορεί να έχει διπλάσια τιμή από το πρώτο, γιατί δεν έχουν ούτε τα διπλά υλικά (προφίλ, μηχανισμοί λάστιχα), ούτε τα διπλά λειτουργικά έξοδα, ούτε χρειαζόμαστε τον διπλάσιο χρόνο κατασκευής του και τοποθέτησης του σε σχέση με το πρώτο. Η κοστολόγησή τους ανά τετραγωνικό μέτρο γίνεται από το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΩ», για πρακτικούς λόγους και κυρίως ευνοείται η χρηματοδότηση μεγάλων κουφωμάτων όπου το πρόγραμμα πριμοδοτεί με 350€/m2 και τα εξώφυλλα – ρολλά αλουμινίου πολυουρεθάνης που δίνονται από το πρόγραμμα 140€/m2 .

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” (Εξοικονομώ-Αυτονομώ) χρηματοδοτεί τα κουφώματα ανάλογα με την απόδοση τους – συντελεστή θερμοπερατότητας Uw . συγκεκριμένα οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ( τιμές κουφωμάτων ) είναι :

  • Για παράθυρα με Uw κάτω από 2w/m2 440€/m2
  • Για παράθυρα με Uw πάνω από 2w/m2 370€/m2
  • Για Μπαλκονόπορτες με Uw κάτω από 2w/m2 350€/m2
  • Για Μπαλκονόπορτες με Uw πάνω από 2w/m2 300€/m2

Στις παραπάνω τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο δεν λαμβάνονται υπόψιν ο τύπος του κουφώματος (ανοιγόμενα, συρόμενα), το χρώμα, η δυσκολία τοποθέτησης, τα τεμάχια κλπ.

Στα εξώφυλλα το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” (Εξοικονομώ-Αυτονομώ)  δεν εξετάζει αν ο ωφελούμενος τοποθετεί πατζούρια ή ρολλά (βαρέως τύπου, ή αλουμινίου πολυουρεθάνης). Το ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο που επιδοτεί είναι 140 ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν αν τα πατζούρια είναι αρκετά πιο ακριβά από τα ρολλά. Δείτε περισσότερα στο Εξοικονομώ – αυτονομώ τι να προσέξετε.

 

Με όλα τα παραπάνω γίνεται εύκολα κατανοητό ότι κοστολόγηση των κουφωμάτων ανά τετραγωνικό μέτρο δεν είναι δυνατόν να γίνει, αν δεν λαμβάνονται υπόψιν όλοι οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

 

 

 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Πότε να αντικαταστήσω τα κουφώματα μου και πώς θα πετύχω τις καλύτερες τιμές
Πότε να αντικαταστήσω τα κουφώματα μου και πώς θα πετύχω τις καλύτερες τιμές