Ηχομόνωση κουτιών ρολών

Ηχομόνωση κουτιών ρολών – Μόνωση κενών (τρύπες) συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

Ηχομόνωση κουτιών ρολών
Ηχομόνωση ρολών

Η αποτελεσματική ηχομόνωση στις οικίες μας, παίζει καθοριστικό ρόλο στην άνετη και ευχάριστη διαβίωση καθώς και στην υγεία μας. Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, η καλή ηχομόνωση ( ηχομόνωση ρολών ) απαιτεί χώρους ερμητικά κλειστούς, διότι ο ήχος
(θόρυβος) έχει την ιδιότητα να ρέει – περνάει ακόμα και μέσα από τις πιο μικρές τρύπες – οπές. Έτσι, ακόμη και μια μικρή τρύπα μπορεί να αποβεί μοιραία για την αποτελεσματικότητα της ηχομόνωσης του σπιτιού μας. Οι συνηθέστεροι δίοδοι του θορύβου μέσα στο σπίτι μας είναι τα παλαιά κουτιά των ρολών ( Ηχομόνωση κουτιών ρολών ) και οι τρύπες – κενά των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μπορούμε να μονώσουμε αυτά τα δύο σημεία.

Ηχομόνωση κουτιών ρολών

Τα παλαιά ξύλινα κουτιά ρολών, που περιλαμβάνουν και μεγάλες ξύλινες κουρτινιέρες στο μέσα μέρος, είναι η συνηθέστερη δίοδος του θορύβου στο σπίτι μας, στα παλαιά ανοιγόμενα ξύλινα κουφώματα. Προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματική ηχομόνωση ( ηχομόνωση ρολών ) και θερμομόνωση των εν λόγω παλαιών ξύλινων κουτιών θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερα έμφαση σε δύο σημεία, στην τοποθέτηση καινούργιων θερμοδιακοπτόμενων κουτιών ρολών αλλά και στη μόνωση πάνω από αυτά. Τα παλαιά ξύλινα κουτιά των σπιτιών μας , αυτά με τις ξύλινες κουρτινιέρες, έχουν διάσταση 45 και πλέον εκατοστά. Τα καινούργια κουτιά ρολών που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την αντικατάσταση των ρολών – κουφωμάτων μας, έχουν διάσταση 18 με 20 εκατοστά. Το κενό που περισσεύει πάνω από τα καινούργια κουτιά ρολών θα πρέπει να σφραγιστεί και να μονωθεί, εάν θέλουμε να έχουμε επαρκή αποτελέσματα, όσον αφορά τη θερμομόνωση και κυρίως την ηχομόνωση του σπιτιού μας.

Τοποθέτηση καινούργιων θερμοδιακοπτόμενων κουτιών ρολών

Στην αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου υπάρχουν δύο είδη κουτιών ρολών, τα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών σε σχέση με τα απλά, περιλαμβάνουν στο εσωτερικό τους ειδικά μονωτικά υλικά ( Dow 5άρι καθώς και θερμοδιακοπή από πολυαμίδια) , τα οποία αυξάνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ηχομονωτικές και θερμομονωτικές τους ιδιότητες. Γι’ αυτό, κατά την αγορά των καινούργιων κουφωμάτων και ρολών σας, θα πρέπει να ζητάτε, από τους κατασκευαστές κουφωμάτων να χρησιμοποιήσουν θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών.

Κλείσιμο μόνωση παλαιών ξύλινων κουτιών ρολών

Εκτός από την αγορά και τοποθέτηση θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων και θερμοδιακοπτόμενων κουτιών ρολών θα πρέπει να μεριμνήσουμε για το κλείσιμο (μόνωση) του κενού που υπάρχει πάνω από αυτά. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα παλαιά ξύλινα κουτιά των σπιτιών μας , αυτά με τις ξύλινες κουρτινιέρες, έχουν διάσταση (ύψος) 45 και πλέον εκατοστά. Τα καινούργια θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την αντικατάσταση των ρολών-κουφωμάτων μας, έχουν διάσταση 18 με 20 εκατοστά. Το κενό που περισσεύει , 20-25 εκατοστά , πάνω από τα καινούργια μας κουτιά ρολών θα πρέπει και αυτό να σφραγιστεί και να μονωθεί.

Μια αποτελεσματική πρόταση για το κλείσιμο του κενού – τρύπας και τη σωστή ηχομόνωση, πάνω από τα καινούργια μας θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών, περιγράφεται παρακάτω.

Αρχικά η τρύπα θα πρέπει να γεμίσει με ορυκτοβάμβακα και κατά προτίμηση ορυκτοβάμβακα ξηρής δόμησης ultra acoustic ο οποίος έχει εξαιρετικές ηχόακουστικές ιδιότητες.

Σε δεύτερη φάση ο ορυκτοβάμβακας θα πρέπει να καλυφθεί με ένα μεταλλικό σκελετό με διπλή στρώση γυψοσανίδας ξηράς δόμησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ιδανικό είναι να τοποθετηθούν γυψοσανίδες ειδικά σχεδιασμένες για την ηχομόνωση των τοίχων (ultra board η παρόμοιες).

Τέλος, για να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα, μπορούμε να καλύψουμε τον σκελετό από τις ακουστικές γυψοσανίδες με φύλλα απο soundbar, το οποίο είναι ειδικό ελαστικό από EPDM  με εξαιρετικές ηχο-ακουστικές ιδιότητες.

Μόνωση – κλείσιμο κενών (τρύπες) συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

Πολλοί καταναλωτές αποφασίζουν να καταργήσουν τα παλιά τους συρόμενα χωνευτά κουφώματα και να τα αντικαταστήσουν με ανοιγόμενα κουφώματα, που έχουν καλύτερες ηχο-ακουστικές ιδιότητες. Στην περίπτωση αυτής της απόφασης θα πρέπει, εκτός από την τοποθέτηση των καινούργιων ανοιγόμενων θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, να μονώσουμε – κλείσουμε τα κενά (τρύπες) των παλαιών συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων. Πριν κλείσουμε τις τρύπες των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων, ιδανικά θα πρέπει να τις γεμίσουμε με ειδικά υλικά για την καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση. Ιδανική πρόταση για αυτό είναι η χρήση ακουστικού ορυκτοβάμβακα ξηράς δόμησης (όπως και στην περίπτωση των παλαιών ξύλινων κουτιών ρολών παραπάνω) ο οποίος διατίθεται σε διάφορα πάχη και διατομές, και προσφέρει υψηλή ηχομόνωση και θερμομόνωση καθώς και πυροπροστασία.

Τελός δείτε τι πρέπει να πρόσέξετε , για τα πρόφίλ και τους υαλοπίνακες για αποτελεσματική ηχομόνωση παραθύρων 

Βαθμολογία0 Ψήφοι0
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Ηχομόνωση κουφωμάτων και θόρυβος από Μπαρ ( Bar ) – μουσική