Σήτες

Σήτες (τύποι, είδη, τιμές, τυπολογία) και τι να επιλέξω

Ο φυσικός αερισμός του σπιτιού μας είναι απαραίτητος για υγιή διαβίωση. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, συνηθίζουμε να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρά μας και τις μπαλκονόπορτες. Μαζί με τη ζέστη έρχονται ωστόσο στη ζωή μας και ανεπιθύμητοι επισκέπτες , όπως έντομα, κουνούπια, κατσαρίδες κτλ. Η λύση λοιπόν στο πρόβλημα μας, είναι η τοποθέτηση σητών στα κουφώματα μας, ώστε να εμποδίσουμε τους επισκέπτες αυτούς, να εισέλθουν στο σπίτι μας. Το ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους καταναλωτές είναι ποιο είδος σήτας είναι κατάλληλο για τα κουφώματά τους και σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.

Πάμε λοιπόν να κατηγοριοποιήσουμε τις σήτες ανάλογα με το είδος τους (τύποι, είδη, τιμές, τυπολογία).

 

Ανοιγόμενες σήτες :

Σήτες ανοιγόμενες

Τις ανοιγόμενες σήτες τις συναντάμε συνήθως σε πόρτες (κουζινόπορτες και πόρτες εισόδου). Αποτελούνται από μια σταθερή κάσα αλουμινίου και μία ανοιγόμενη πόρτα – φύλλο η οποία ανοίγει προς τα έξω και εμπεριέχει το πανί της σήτας. Τα πλεονεκτήματα της ανοιγόμενης σήτας είναι η χρήση του μηχανισμού επαναφοράς, ο οποίος της επιτρέπει να κλείνει αυτόματα, καθώς και η εύκολη αντικατάσταση του πανιού της σήτας σε περίπτωση φθοράς. Επιπροσθέτως ο συγκεκριμένος τύπος σήτας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής – αντοχή και είναι η μοναδική σίτα που μπορεί να υποδεχτεί πάνω θυρίδα για κατοικίδια (πορτάκι για σκύλους και γάτες). Τα μειονεκτήματα της εν λόγω σήτας είναι ότι πρόκειται για μόνιμες κατασκευές, που δεν μπορούν να αφαιρεθούν και καλύπτουν μόνιμα την πόρτα μας, καθώς και ότι καταναλώνουν χώρο για να ανοίγουν προς τα έξω. Οι ανοιγόμενες σήτες μπορούν να κατασκευαστούν και με ηλεκτρικό μηχανισμό, οι οποίες ανοίγουν μόνες τους με την χρήση φωτοκύτταρου. Οι τιμές των ανοιγόμενων σητών ξεκινούν από τα 160€ και διαφοροποιούνται ανάλογα την ποιότητα, τον μηχανισμό, τα χωρίσματα κλπ.

 

Σταθερές σήτες :

σήτα σταθερή

Οι σταθερές σήτες αποτελούν μια πολύ οικονομική λύση και τοποθετούνται σε μικρά παράθυρα, συνήθως μπάνιου ή φωταγωγού. Δεν συνίσταται η τοποθέτησή τους μιας και  περιορίζουν την πρόσβαση έξω από το κούφωμα και σε κάποιες περιπτώσεις, τον καθαρισμό του παραθύρου ή του πανιού της σίτας καθώς πρόκειται για μόνιμες κατασκευές. Οι τιμές των σταθερών σητών εξαρτώνται από την διάσταση, το χρώμα κλπ.

 

Σήτες κάθετης κίνησης :

Σήτες κάθετης κίνησης

Τις συγκεκριμένες σήτες τις τοποθετούμε κυρίως στα παράθυρα του σπιτιού μας. Τα πλεονεκτήματα τους είναι ότι είναι αρκετά οικονομικές, εύκολες στην χρήση τούς και αν τοποθετηθούν σωστά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Οι συγκεκριμένες σήτες κάλο είναι να μην κατασκευάζονται σε πλάτος μεγαλύτερο από 150cm, διότι εάν δεχτούν πίεση (αέρας – πίεση στο πανί), βγαίνουν από τους οδηγούς και σκίζονται.  Η αντικατάσταση του πανιού της, σε περίπτωση σκισίματος, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, αφού τα πανιά του δεν πωλούνται ξεχωριστά και στις περισσότερες περιπτώσεις, συμφέρει η αγορά μια καινούργιας σήτας παρά η επιδιόρθωση της παλιάς.

σίτα κάθετης κίνησης

Οι σήτες κάθετης κίνησης δεν είναι μια πρακτική λύση για χρήση σε μπαλκονόπορτες, καθώς θα πρέπει να σκύβουμε κάθε φορά που θέλουμε να μπαινοβγαίνουμε από την μπαλκονόπορτά μας. Σε περίπτωση τοποθέτησης σήτας κάθετης κίνησης σε μπαλκονόπορτες, απαραίτητη είναι η χρήση φρένου για την αποφυγή ατυχημάτων. Σε όλες τις σήτες κάθετης κίνησης μπορεί να τοποθετηθεί κορδόνι – σχοινάκι, για ευκολία στην χρήση, ιδιαίτερα αν είναι τοποθετημένες σε μεγάλο ύψος. Οι τιμές ξεκινούν από τα 60€ ( για παράθυρο μπάνιου) και διαφοροποιούνται ανάλογα με την ποιότητα, τον μηχανισμό, τις διαστάσεις κλπ.

 

Σήτες οριζόντιας κίνησης :

Σήτες οριζόντιας κίνησης:

 

Οι σήτες οριζόντιας κίνησης είναι η πρακτικότερη και ιδανικότερη λύση για χρήση σε μπαλκονόπορτες και πόρτες ( κουζινόπορτες – πόρτες εισόδου). Οι τύποι σήτας οριζόντιας κίνησης είναι δεκάδες καθώς και οι τιμές αυτών και διαφοροποιούνται κυρίως ανάλογα με το είδος του πανιού ( Plisse πανί – ίσιο πανί) και τον μηχανισμό που χρησιμοποιούν για να κινούνται στο κάτω μέρος – οδηγό ( ερπύστρια – με οδηγό – με σχοινάκι).

ΜΕ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑ (Medium)

Τα πλεονεκτήματα των σητών οριζόντιας κίνησης είναι η ευκολία στην χρήση καθώς και ότι μπορούν να αφαιρεθούν (να μην φαίνονται) όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.  Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από τον τύπο, τον μηχανισμό, το είδος και την ποιότητα του πανιού τους και ένας μέσος όρος είναι τα 2 έως 8 χρόνια. Η αντικατάσταση του πανιού τους, σε περίπτωση σκισίματος ή καταστροφής του μηχανισμού, είναι μια πολύ δύσκολη και δαπανηρή διαδικασία αφού θα πρέπει να αφαιρεθεί και να επιστραφεί στον κατασκευαστή της  (δεν γίνεται επιτόπια). Κάποιες από τις σήτες οριζόντιας κίνησης δεν καλύπτουν – προστατεύουν επαρκώς το κάτω μέρος (οδηγός – ερπύστρια) με συνέπεια να μπορούν μικρά έντομα να περνάνε από αυτό.

ΣΗΤΑ ΙΣΙΟ ΠΑΝΙ - PLISSE ΠΑΝΙ (Large)

Οι σήτες οριζόντιας κίνησης κατασκευάζονται σαν μονόφυλλές (μέγιστο πλάτος 180 cm), δίφυλλες ή αμφίπλευρες ( κίνηση 2 κατευθύνσεων). Οι τιμές των σητών εξαρτώνται από τον τύπο τους και μπορεί να διαφοροποιούνται αρκετά, ανάλογα της ποιότητα κατασκευή τους. Ενδεικτικά η τιμή μια σήτας μονόφυλλης οριζόντιας κίνησης (140Χ220cm) με plisse πανί και ερπύστρια μπορεί να κυμανθεί από 90€ έως 250€!

 

Συρόμενες σήτες για χωνευτά κουφώματα :

Συρόμενες σήτες για χωνευτά κουφώματα

Οι συρόμενες σήτες για χωνευτά κουφώματα είναι από τις ιδανικότερες και ανθεκτικότερες κατασκευές (μεγάλη διάρκεια ζωής), με πολύ μεγάλη ευκολία στην αντικατάσταση του πανιού τους σε περίπτωση σκισίματος και πολύ εύκολες στην χρήση τους.

Οι συρόμενες σήτες των χωνευτών κουφωμάτων απαιτούν μεγαλύτερο χώρο (τούνελ – κενό ανάμεσα στα τούβλα) για να τοποθετηθούν. Δείτε τι κενό απαιτείται για την τοποθέτηση σητών σε συρόμενα χωνευτά κουφώματα .

Σε περίπτωση που χωράνε να τοποθετηθούν στα χωνευτά κουφώματα, θα πρέπει να προτιμηθούν έναντι των σητών οριζόντιας κίνησης. Το πανί των σητών είναι κατασκευασμένο ανθεκτικό υλικό (Fiberglass) και διατίθενται σε 2 χρώματα, μαύρο και γκρι.

 

Επάλληλες σήτες :

Επάλληλες σήτες

Οι επάλληλες σήτες τοποθετούνται στα 2φυλλα επάλληλα κουφώματα (δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε 3φυλλα) και καλύπτουν την μίση διάσταση του κουφώματος, αναλόγως με ποιο φύλλο έχουμε ανοικτό. Πρόκειται για κατασκευές που μπορούν να αφαιρεθούν, με λίγη δυσκολία, σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιούνται και έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των συρόμενων σητών ( μεγάλη διάρκεια ζωής, ευκολία στην χρήση, εύκολη αντικατάσταση σε περίπτωση φθοράς). Το μειονέκτημα τους είναι ότι περιορίζουν ελαφρώς την ορατότητα. Τα πανιά τους διατίθενται σε 2 χρώματα (γκρι ανοικτό και μαύρο) και είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά.

 

Ηλεκτρικές σήτες :

Ηλεκτρικές σήτες

Είναι σήτες που κινούνται κάθετα και τοποθετούνται σε πολύ μεγάλα ανοίγματα (πχ 6μέτρα – δείτε σήτες μεγάλων διαστάσεων ). H ηλεκτρική σήτα μπαίνει σε οδηγό με ειδικό αντιανεμικό φερμουάρ, ώστε να αντέχει στην πίεση του ανέμου (έως 12 μποφόρ). Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα με την οποία μπορεί να ανυψωθεί το πανί της σήτας (12 δευτερόλεπτα σε ύψος 220cm), ενώ μπορεί κάποιος να την χειριστεί και ασύρματα. Το κυριότερο μειονέκτημα της ηλεκτρικής σήτας είναι το μεγάλο κόστος που έχει, αφού οι τιμές των ηλεκτρικών σητών ξεκινάνε από τα 1200€ και μπορεί να φτάσουν τις 3000€.

Πανιά σητών και συρμάτινα πανιά :

Πανιά σητών και συρμάτινα πανιά

Τα πανιά των περισσότερων σητών είναι κατασκευασμένα συνήθως από άκαυστο υλικό ( Fiberglass) και συνήθως μπορούν να διατεθούν σε δύο χρώματα (ανοικτό γκρι, μάυρο).

Στην περίπτωση των σητών οριζόντιας κίνησης με Plisse πανί υπάρχουν διαφορετικά υλικά κατασκευής του πανιού, που συνήθως καθορίζουν την ποιότητα της, αφού οι πτυχώσεις των Plisse πανιών έχουν ιδιαίτερη ευπάθεια στα σκισίματα.

Η τοποθέτηση συρμάτινων – μεταλλικών πανιών σε σήτες, είναι εφικτή μόνο σε σταθερές και συρόμενες σήτες, για επάλληλα ή χωνευτά κουφώματα. Τα συρμάτινα – μεταλλικά πανιά σίτας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα γιατί παρόλο που προσφέρουν μεγάλη αντοχή, δεν μπορούν να ‘’τεντωθούν’’ μέσα στο πλαίσιο με συνέπεια να δημιουργούν ‘’κυματισμούς’’.

 

Συντήρηση σητών :

Συντήρηση σητών

Η συντήρηση των σητών διαφοροποιείται ανάλογα με τον τύπο της σήτας. Δείτε οδηγίες για κάθε τύπο στο οδηγίες για συντήρηση κουφωμάτων

Βαθμολογία4 Ψήφοι81
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τοποθέτηση κουφωμάτων