Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου. Πώς να επιδιορθώσετε και να μονώσετε τα παλιά σας κουφώματα ; Πώς να τα συντηρήσετε και να τα επισκευάσετε ;Αυτό είναι ένα ερώτημα που πολλοί καταναλωτές μας θέτουν, λόγω της αδυναμίας τους να προμηθευτούν νέα ενεργειακά κουφώματα. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να επιδιορθώσετε και να μονώσετε τα παλιά συρόμενα και ανοιγόμενα κουφώματα σας; Πώς αλλάζουμε ροδάκια (ράουλα) και κλειδαριές στα παλιά συρόμενα (ασημί – ανοδιωμένα) κουφώματα; Πώς μπορούμε να τα στεγανώσουμε καλύτερα; Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο.

Πώς να αλλάξετε τα βουρτσάκια στα παλιά συρόμενα κουφώματα

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου
Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου στα παλιά συρόμενα κουφώματα .Τα παλιά συρόμενα χωνευτά κουφώματα (ασήμι – ανοδιωμένα) περιλαμβάνουν βουρτσάκια σε δύο σημεία, μέσα στους οδηγούς και στις γωνιές στεγάνωσης, δηλαδή στα προφίλ αλουμινίου που είναι παράλληλα και ακριβώς δίπλα από την τρύπα – τούνελ που μπαίνει το χωνευτό φύλλο και που, συνήθως, υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα βουρτσάκια που μπορείτε να αλλάξετε εύκολα, σε παλιά συρόμενα κουφώματα, είναι αυτά που βρίσκονται μέσα στις γωνιές στεγάνωσης, και αυτό γιατί, για ν’ αλλάξετε τα βουρτσάκια που βρίσκονται μέσα στους οδηγούς θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα τζάμια και τα πατζούρια και να ξεβιδωθούν οι οδηγοί του κουφώματος, δηλαδή να «ξεμονταριστεί» τελείως το κούφωμα, πράγμα πολύ δύσκολο και μερικές φορές επικίνδυνο, διότι λόγω της ηλικίας των παλαιών κουφωμάτων δεν είναι σίγουρο ότι, αν «ξεμονταριστεί», θα μπορέσει να «μονταριστεί» ξανά. Αυτό συμβαίνει, γιατί όλα τα βουρτσάκια, όλων των συρόμενων κουφωμάτων τοποθετούνται «φορετά», φοριούνται, δηλαδή, μέσα στο προφίλ αλουμινίου, γι’ αυτό και πρέπει να ξεμονταριστεί ολόκληρο.

Για ν’ αλλάξετε τα βουρτσάκια στις γωνιές στεγάνωσης, τα οποία, όπως είπαμε, είναι τα μόνα που μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε στα παλιά σας συρόμενα κουφώματα, δεν έχετε παρά να ξεβιδώσετε τις βίδες που συγκρατούν την γωνιά στεγάνωσης δίπλα και παράλληλα από την τρύπα-τούνελ που μπαίνει το συρόμενο κούφωμα και να αφαιρέσετε το βουρτσάκι, αρχικά μόνο από ένα κούφωμα. Αφού αφαιρέσετε το βουρτσάκι, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα μέτρα χρειάζεστε για όλα τα κουφώματά σας και ν’ αναζητήσετε το πλησιέστερο κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου. Όταν επισκεφτείτε το κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου, καλό είναι να ζητήσετε βουρτσάκι το οποίο είναι ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερο – παχύτερο από το παλαιό. Τα βουρτσάκια διατίθενται σε μεγέθη, ανάλογα το πάχος τους, όσον αφορά την «τρίχα» που έχουν πάνω και καλό είναι να ζητήσετε ένα ή δύο νούμερα παραπάνω, διότι θα εφάπτονται καλύτερα αλλά και γιατί τα παλιά σας κουφώματα λόγω της ηλικίας τους, είναι σίγουρο ότι έχουν «πετσικάρει» ελαφρά. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τη μόνωση των παλιών συρόμενων κουφωμάτων σας και θα «μπάζουν» λιγότερα αέρα και κρύο.

Πώς θα αυξήσετε τη μόνωση στα παλιά σας συρόμενα χωνευτά κουφώματα που «μπάζουν» αέρα και κρύο

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου
Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Ένας τρόπος για ν’ αυξήσετε τη μόνωση στα παλιά σας συρόμενα χωνευτά κουφώματα που «μπάζουν» αέρα και κρύο, είναι η χρήση περιμετρικών γωνιών στεγάνωσης – αρμοκάλυπτα. Η συγκεκριμένη λύση έχει εφαρμογή μόνο σε συρόμενα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1990 (ηλεκτροστατικά βαμμένα) και όχι στα πιο παλιά ασημί – ανοδιωμένα συρόμενα κουφώματα (σειρά 150). Η Γωνία στεγάνωσης – αρμοκάλυπτο είναι το προφίλ αλουμινίου που είναι τοποθετημένο κατακόρυφα στο άνοιγμα και ακριβώς δίπλα από την τρύπα – τούνελ που μπαίνει το χωνευτό φύλλο και που συνήθως υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες. Για να αυξήσετε την μόνωση των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων, μπορείτε να τοποθετήσετε τη γωνία στεγάνωσης περιμετρικά του κουφώματος. Με άλλα λόγια την τοποθετείτε όχι μόνο στην πλευρά της τρύπας αλλά και στο πάνω μέρος και στην άλλη πλευρά που βρίσκονται οι κλειδαριές του κουφώματος, γυρώ – γύρω δηλάδη απο το φύλλο του τζαμιού. Με αυτόν τον τρόποαυξάνουμε τη μόνωση συρόμενων κουφωμάτων, διότιπροσθέτουμε επιπλέον βουρτσάκια σε σημεία που πριν δεν υπήρχαν. Τα βουρτσάκια πατάνε πάνω στο φύλλο του τζαμιού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχαν.

Για να γίνει κάτι τέτοιο καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε με ποια σειρά αλουμινίου, είναι κατασκευασμένα τα κουφώματα σας αλουμινίου του σπιτιού σας (πχ Europa, Alumil, Etem κλπ.). Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να βρείτε κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, που κατασκευάζει κουφώματα με την εν λόγω σειρά. Αυτός έχει τη δυνατότητα να βρει και να τοποθετήσει γωνιές στεγάνωσης περιμετρικά του συρόμενου χωνευτού κουφώματός σας, που να ταιριάζουν με τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτές σας. Με την τοποθέτηση περιμετρικών γωνιών – αρμοκάλυπτα, αυξάνετε την θερμο-ηχομόνωση των κουφωμάτων σας, αφού μετά την τοποθέτησή τους θα υπάρχουνδύο (2) επιπλέον καινούργια βουρτσάκια που ακουμπάνε – εφάπτονται στα συρόμενα τζάμια σας.Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει ή συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου.

Πώς ν’ αλλάξετε τα ροδάκια (ράουλα) στα παλιά σας αλουμίνια

ροδακια ραουλα
ροδακια ραουλα

Η αντικατάσταση των φθαρμένων ράουλων (ροδάκια) στα παλαιά συρόμενα κουφώματα (ασημί-ανοδιωμένα) είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία που μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας. Δυσκολία για να αλλάξετε τα ροδάκια (ράουλα) στα παλιά σας αλουμίνια υπάρχει μόνο στην περίπτωση των συρόμενων τζαμιών ή των κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων, που λόγω του βάρους τους μπορεί να χρειαστούν δύο άτομα για την αντικατάστασή τους. Αυτό που πρέπει να γίνει και στις δύο περιπτώσεις (τζάμια και πατζούρια) είναι να ανασηκώσετε ελαφρά το φύλλο, ώστε να βγει από τους οδηγούς και στην συνέχεια με την χρήση καβαλέτων ή ό,τι άλλο έχετε στην διάθεση σας, να τους δώσετε μια μικρή κλίση ή να τα ξαπλώσετε οριζόντια, ώστε ν’ αφαιρέστε τα ράουλα που υπάρχουν στο κάτω μέρος. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αφαιρέσετε τα ράουλα μόνο από ένα φύλλο, κατά προτίμηση πατζούρι, έτσι ώστε να αναζητήσετε σε καταστήματα που πωλούν εξαρτήματα αλουμινίου, ράουλα που ταιριάζουν στα δικά σας κουφώματα. Χρήσιμο είναι να αναζητήσετε ράουλα (ροδάκια) νέας τεχνολογίας (π.χ. από τεφλόν), που φυσικά θα ταιριάζουν στον τύπο αλουμινίου που έχετε (π.χ. σειρά 150) και κατά προτίμηση με περισσότερα ροδάκια (πχ τετραπλά ράουλα) για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Δείτε φωτογραφίες από ροδάκια από συρόμενα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου

Σε περίπτωσή που δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε μόνοι σας την αλλαγή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου. Το κόστος (τιμή) κυμαίνεται από 45€ έως 80€ ανά φύλλο. Καλό θα είναι να αναζητήσετε επαγγελματία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας για την Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Πώς να αλλάξετε τις κλειδαριές από τα παλιά σας συρόμενα κουφώματα

Επισκευή παλιών κουφωμάτων
Επισκευή παλιών κουφωμάτων

Η αλλαγή των κλειδαριών στα παλιά σας συρόμενα κουφώματα είναι και αυτή μια εύκολη διαδικασία, στην περίπτωση που θέλετε να βάλετε όμοιες κλειδαριές με τις παλιές και όχι κάτι διαφορετικό ( πχ πιο ασφαλείς, με σπανιολέτες – χερούλι κλπ.). Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε μία κλειδαριά, είτε από τζάμι είτε από παντζούρι και να αναζητήσετε το πλησιέστερο κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου, ώστε να αγοράσετε μια παρόμοια. Κατά την αγορά της κλειδαριάς, θα πρέπει να ρωτήσετε στο καταστημάτων εξαρτημάτων αλουμινίου, εάν η καινούργια που προμηθεύστε μπορεί να τοποθετηθεί στα κουφώματά σας, χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές, δηλαδή ξυλουρίσματα ή τρυπήματα, διότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ειδικά εργαλεία, για να αλλάξετε τις κλειδαριές από τα παλιά σας συρόμενα κουφώματα και για την Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Πώς ν’ αλλάξετε – αντικατασήσετε τα λάστιχα – ελαστικά στα παλιά σας ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες

λαστιχα κουφωματων
λαστιχα κουφωματων

Για να αλλάξετε τα λάστιχα – ελαστικά στα παλιά σας ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες, θα πρέπει να διαπιστώσετε σε πρώτη φάση εάν τα λάστιχα – ελαστικά των κουφωμάτων σας μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν, δηλαδή αν είναι κουμπωτά ( κουμπωμένα στο προφίλ αλουμινίου του παραθύρου σας) ή φορετά ( Επισκευή παλιών κουφωμάτων ) . Εάν μπορείτε να αφαιρέσετε τα παλιά λάστιχα των κουφωμάτων σας και να τα επανατοποθετήσετε, χωρίς να τα καταστρέψετε, δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε ένα μικρό κομμάτι λάστιχου – ελαστικού, να υπολογίσετε τα μέτρα που χρειάζεστε (τα λάστιχα – ελαστικά των κουφωμάτων πωλούνται σε μέτρα) και να επισκεφτείτε ένα κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου. Η επίσκεψη με το δείγμα λάστιχου από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του σπιτιού σας σε κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου είναι απαραίτητη, διότι στην αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου, υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ελαστικών και για να βρείτε αυτό που εσείς χρειάζεστε, θα πρέπει να επισκεφτείτε το κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου, με το δείγμα σας, ώστε να βρείτε ένα ακριβώς ίδιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση το καινούργιο λάστιχο που θα προμηθευτείτε είτε δεν θα ταιριάζει, είτε, εάν προμηθευτείτε κάποιο παχύτερο – μεγαλύτερο, θα κάνετε ζημιά στην μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο του σπιτιού σας. Η αλλαγή – αντικατάσταση των λάστιχων στα παλιά σας παράθυρα και πόρτες είναι μία εύκολη διαδικασία, αρκεί να γίνουν τα βήματα που προαναφέρονται.

Πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τους μόνους υαλοπίνακες – τζάμια, με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, σε παλιά ξύλινα παράθυρα η παλιά συρόμενα αλουμίνια.

Επισκευή παλιών κουφωμάτων
Επισκευή παλιών κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων – τζαμιών, με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες , είναι σίγουρα μια πολύ επωφελής διαδικασία, που θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή, διότι πολλά παλιά κουφώματα (ξύλινα κουφώματα, συρόμενα κουφώματα αλουμινίου), δεν έχουν την υποδομή να αντέξουν το υπερδιπλάσιο βάρος των νέων διπλών υαλοπινάκων, με συνέπεια μετά την αντικατάσταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα κουφώματά σας να καταστρέφονται ολοσχερώς.

Τα οφέλη της αντικατάστασης των μονών υαλοπινάκων – τζαμιών, των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων και κουφωμάτων αλουμινίου, με νέους διπλούς ενεργειακούς, είναι σίγουρα μεγάλα. Ένας μονός απλός υαλοπίνακας – τζάμι έχει συντελεστή θερμοπερατότητας (συντελεστής θερμομόνωσης) περίπου7w/m2, ενώ ένας απλός διπλός υαλοπίνακας έχει συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου 3w/m2, την ώρα που οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες – τζάμια έχουν συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου 1w/m2. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα διπλά ενεργειακά τζάμια έχουν 7 φορές καλύτερη θερμομόνωση από τα μονά απλά τζάμια που υπάρχουν στα παλιά ξύλινα παράθυρα ή στα παλιά ασημί – ανοδιωμένα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου. Το πρόβλημα, όμως, της αντικατάστασης των μονών τζαμιών με διπλά ενεργειακά, είναι το βάρος. Τα διπλά τζάμια έχουν υπερδιπλάσιο βάρος από τα μονά τζάμια και τα περισσότερα ξύλινα κουφώματα και παλιά συρόμενα κουφώματα, δεν έχουν την υποδομή να στηρίξουν τόσο μεγάλο βάρος, με συνέπεια σε λίγο χρόνο μετά από την αντικατάσταση τους, να αρχίσουν είτε να «βρίσκουν» και να μην κλείνουν τα ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα (πετσικάρουν), είτε να αρχίσουν να φθείρονται οι οδηγοί των παλιών συρόμενων αλουμινίων.

Για ν’ αντικαταστήσετε τους μονούς υαλοπίνακες – τζάμια, με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, σε παλιά ξύλινα παράθυρα ή παλιά συρόμενα αλουμίνια, θα πρέπει σε πρώτη φάση να καλέστε έναν τζαμά ή κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο, ώστε να διαπιστώσει εάν τα παλιά σας κουφώματα έχουν την υποδομή (αν υπάρχει η πατούρα – το κατάλληλο κενό), για να υποδεχτεί διπλά τζάμια. Αυτό μπορεί να γίνει και με την αποστολή από μέρους σας, ενός email με μια φωτογραφία, η οποία θα αποτυπώνει το σημείο που εφάπτεται το τζάμι με το ξύλινο κούφωμα ή το παλιό σας συρόμενο αλουμίνιο. Αφού έχετε μετρήσει και τα τετραγωνικά μέτρα των τζαμιών σας που χρειάζονται αντικατάσταση, θα μπορέσετε να πάρετε μία οικονομική προσφορά (τιμή για την αντικατάσταση των τζαμιών ). Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ζητήσετε από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την αντικατάσταση των μονών τζαμιών με διπλά, έγγραφη εγγύηση ότι τα κουφώματα σας,μετά την τοποθέτηση των νέων διπλών ενεργειακών τζαμιών, δεν θα έχουν πρόβλημα (πετσικάρισμα, γδάρσιμο των οδηγών των συρόμενων κλπ.). Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την αντικατάσταση των μεντεσέδων των ξύλινων ανοιγόμενων κουφωμάτων, με νέους πιο ενισχυμένους, είτε με την χρήση τετραπλών ράουλων (ροδάκια) στα παλιά συρόμενα κουφώματα. Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι, ότι τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας, θα λειτουργούν σωστά, για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πώς να αντικαταστήσετε τα πλαστικά πατζούρια σας (πλαστικές περσίδες) με πατζούρια (περσίδες) αλουμινίου

αλλαγη πλαστικων πατζουριων
αλλαγη πλαστικων πατζουριων

Η αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών πατζουριών (περσίδες) με πατζούρια – περσίδες αλουμινίου είναι και αυτή μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αρκεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διαφοράς του βάρους. Οι περσίδες αλουμινίου (παντζούρια αλουμινίου) έχουν υπερδιπλάσιο βάροςσε σχέση με τις παλιές πλαστικές περσίδες. Γι’ αυτό, κατά την αλλαγή – αντικατάστασή τους, θα πρέπει να γίνει και αντικατάσταση των ράουλων (ροδάκια) των συρόμενων παντζούριων με νέα ενισχυμένα ή αντικατάσταση των μάσκουλων (μεντεσέδες) σε περίπτωση ανοιγόμενων πατζουριών. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση – εγγύηση από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών πατζουριών, ότι μετά την αλλαγή δεν θα υπάρξει φθορά των συρόμενων οδηγών, στην περίπτωση των συρόμενων παντζουριών ή πετσικάρισμα στην περίπτωση των ανοιγόμενων παντζουριών.

Η αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών παντζουριών (περσίδες) με νέες αλουμινίου είναι μια εργασία που μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο επαγγελματίας του κλάδου, διότι χρειάζονται τα απαραίτητα μηχανήματα.

 

Βαθμολογία0 Ψήφοι0
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Κουφώματα αλουμινίου συρόμενα ανακλινόμενα
Κουφώματα αλουμινίου συρόμενα ανακλινόμενα (τύπου vw)