Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου
Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου . Πώς να επιδιορθώσετε και να μονώσετε τα παλιά σας κουφώματα ; Πώς να τα συντηρήσετε και να τα επισκευάσετε ; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πολλοί καταναλωτές μας θέτουν . Λόγω της αδυναμίας τους να προμηθευτούν νέα ενεργειακά κουφώματα . Πώς , λοιπόν , μπορείτε να επιδιορθώσετε και να μονώσετε τα παλιά συρόμενα και ανοιγόμενα κουφώματα σας ; Πώς αλλάζουμε ροδάκια (ράουλα) και κλειδαριές στα παλιά συρόμενα (ασημί – ανοδιωμένα) κουφώματα ; Πώς μπορούμε να τα στεγανώσουμε καλύτερα; Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στο παρόν άρθρο .

Πώς να αλλάξετε τα βουρτσάκια στα παλιά συρόμενα κουφώματα .

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου
Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου στα παλιά συρόμενα κουφώματα . Τα παλιά συρόμενα χωνευτά κουφώματα (ασήμι – ανοδιωμένα) περιλαμβάνουν βουρτσάκια σε δύο σημεία , μέσα στους οδηγούς και στις  γωνιές στεγάνωσης  . Δηλαδή στα προφίλ αλουμινίου που είναι παράλληλα και ακριβώς δίπλα από την τρύπα – τούνελ που μπαίνει το χωνευτό φύλλο . Και που , συνήθως , υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες . Τα βουρτσάκια που μπορείτε να αλλάξετε εύκολα, σε παλιά συρόμενα κουφώματα, είναι αυτά που βρίσκονται μέσα στις γωνιές στεγάνωσης , και αυτό γιατί . Για ν’ αλλάξετε τα βουρτσάκια που βρίσκονται μέσα στους οδηγούς θα πρέπει να αφαιρεθούν όλα τα τζάμια και τα πατζούρια και να ξεβιδωθούν οι οδηγοί του κουφώματος .  Δηλαδή να «ξεμονταριστεί» τελείως το κούφωμα . Πράγμα πολύ δύσκολο και μερικές φορές επικίνδυνο . Διότι λόγω της ηλικίας των παλαιών κουφωμάτων δεν είναι σίγουρο ότι, αν «ξεμονταριστεί», θα μπορέσει να «μονταριστεί» ξανά . Αυτό συμβαίνει, γιατί όλα τα βουρτσάκια, όλων των συρόμενων κουφωμάτων τοποθετούνται «φορετά» . Φοριούνται , δηλαδή , μέσα στο προφίλ αλουμινίου , γι’ αυτό και πρέπει να ξεμονταριστεί ολόκληρο .

Για ν’ αλλάξετε τα βουρτσάκια στις γωνιές στεγάνωσης, τα οποία, όπως είπαμε, είναι τα μόνα που μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε στα παλιά σας συρόμενα κουφώματα . Δεν έχετε παρά να ξεβιδώσετε τις βίδες που συγκρατούν την γωνιά στεγάνωσης δίπλα και παράλληλα από την τρύπα-τούνελ που μπαίνει το συρόμενο κούφωμα και να αφαιρέσετε το βουρτσάκι . Αρχικά μόνο από ένα κούφωμα . Αφού αφαιρέσετε το βουρτσάκι, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα μέτρα χρειάζεστε για όλα τα κουφώματά σας . Έπειτα ν’ αναζητήσετε το πλησιέστερο κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου . Όταν επισκεφτείτε το κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου , καλό είναι να ζητήσετε βουρτσάκι το οποίο είναι ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερο – παχύτερο από το παλαιό . Τα βουρτσάκια διατίθενται σε μεγέθη, ανάλογα το πάχος τους, όσον αφορά την «τρίχα» που έχουν πάνω και καλό είναι να ζητήσετε ένα ή δύο νούμερα παραπάνω . Διότι θα εφάπτονται καλύτερα αλλά και γιατί τα παλιά σας κουφώματα λόγω της ηλικίας τους . Είναι σίγουρο ότι έχουν «πετσικάρει» ελαφρά . Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αυξήσετε τη μόνωση των παλιών συρόμενων κουφωμάτων σας και θα «μπάζουν» λιγότερα αέρα και κρύο .

Πώς θα αυξήσετε τη μόνωση στα παλιά σας συρόμενα χωνευτά κουφώματα που «μπάζουν» αέρα και κρύο .

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου
Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου

Ένας τρόπος για ν’ αυξήσετε τη μόνωση στα παλιά σας συρόμενα χωνευτά κουφώματα που «μπάζουν» αέρα και κρύο . Είναι η χρήση περιμετρικών γωνιών στεγάνωσης – αρμοκάλυπτα . Η συγκεκριμένη λύση έχει εφαρμογή μόνο σε συρόμενα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου που έχουν κατασκευαστεί μετά το 1990 (ηλεκτροστατικά βαμμένα) . Και όχι στα πιο παλιά ασημί – ανοδιωμένα συρόμενα κουφώματα ( σειρά 150 ) . Η Γωνία στεγάνωσης – αρμοκάλυπτρο είναι το προφίλ αλουμινίου που είναι τοποθετημένο κατακόρυφα στο άνοιγμα . Ακριβώς δίπλα από την τρύπα – τούνελ που μπαίνει το χωνευτό φύλλο και που συνήθως υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες . Για να αυξήσετε την μόνωση των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων, μπορείτε να τοποθετήσετε τη γωνία στεγάνωσης περιμετρικά του κουφώματος . Με άλλα λόγια την τοποθετείτε όχι μόνο στην πλευρά της τρύπας αλλά και στο πάνω μέρος και στην άλλη πλευρά που βρίσκονται οι κλειδαριές του κουφώματος . Γύρω – γύρω δηλαδή απο το φύλλο του τζαμιού . Με αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τη μόνωση συρόμενων κουφωμάτων . Διότι προσθέτουμε επιπλέον βουρτσάκια σε σημεία που πριν δεν υπήρχαν . Τα βουρτσάκια πατάνε πάνω στο φύλλο του τζαμιού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχαν .

Για να γίνει κάτι τέτοιο καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε με ποια σειρά αλουμινίου, είναι κατασκευασμένα τα κουφώματα του σπιτιού σας . ( Πχ Europa, Alumil, Etem κλπ. ). Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να βρείτε κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, που κατασκευάζει κουφώματα με την εν λόγω σειρά . Αυτός έχει τη δυνατότητα να βρει και να τοποθετήσει γωνιές στεγάνωσης περιμετρικά του συρόμενου χωνευτού κουφώματός σας . Που να ταιριάζουν με τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτές σας . Με την τοποθέτηση περιμετρικών γωνιών – αρμοκάλυπτα, αυξάνετε την θερμο-ηχομόνωση των κουφωμάτων σας . Αφού μετά την τοποθέτησή τους θα υπάρχουν δύο (2) επιπλέον καινούργια βουρτσάκια που ακουμπάνε – εφάπτονται στα συρόμενα τζάμια σας . Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει ή συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου.

Πώς ν’ αλλάξετε τα ροδάκια (ράουλα) στα παλιά σας αλουμίνια .

ροδακια ραουλα
(Ροδάκια –  ράουλα ) .

Η αντικατάσταση -Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου και των φθαρμένων ράουλων ( ροδάκια ) στα παλαιά συρόμενα κουφώματα ( ασημί-ανοδιωμένα ) . Είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία που μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας . Δυσκολία για να αλλάξετε τα ροδάκια ( ράουλα ) στα παλιά σας αλουμίνια υπάρχει μόνο στην περίπτωση των συρόμενων τζαμιών ή των κουφωμάτων μεγάλων διαστάσεων . Που λόγω του βάρους τους μπορεί να χρειαστούν δύο άτομα για την αντικατάστασή τους . Αυτό που πρέπει να γίνει και στις δύο περιπτώσεις (τζάμια και πατζούρια) είναι να ανασηκώσετε ελαφρά το φύλλο . Ώστε να βγει από τους οδηγούς και στην συνέχεια με την χρήση καβαλέτων ή ό,τι άλλο έχετε στην διάθεση σας , να τους δώσετε μια μικρή κλίση ή να τα ξαπλώσετε οριζόντια . Ώστε ν’ αφαιρέστε τα ράουλα που υπάρχουν στο κάτω μέρος . Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αφαιρέσετε τα ράουλα μόνο από ένα φύλλο , κατά προτίμηση πατζούρι . Έτσι ώστε να αναζητήσετε σε καταστήματα που πωλούν εξαρτήματα αλουμινίου , ράουλα που ταιριάζουν στα δικά σας κουφώματα . Χρήσιμο είναι να αναζητήσετε ράουλα ( ροδάκια ) νέας τεχνολογίας ( π.χ. από τεφλόν ) . Που φυσικά θα ταιριάζουν στον τύπο αλουμινίου που έχετε ( π.χ. σειρά 150 ) και κατά προτίμηση με περισσότερα ροδάκια (πχ τετραπλά ράουλα) για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα . Δείτε φωτογραφίες από ροδάκια από συρόμενα χωνευτά κουφώματα αλουμινίου .

Σε περίπτωσή που δεν έχετε την δυνατότητα να κάνετε μόνοι σας την αλλαγή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου . Το κόστος (τιμή) κυμαίνεται από 45€ έως 80€ ανά φύλλο . Καλό θα είναι να αναζητήσετε επαγγελματία που βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας για την Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου .

Πώς να αλλάξετε τις κλειδαριές από τα παλιά σας συρόμενα κουφώματα .

Επισκευή παλιών κουφωμάτων
Επισκευή παλιών κουφωμάτων

Η αλλαγή των κλειδαριών στα παλιά σας συρόμενα κουφώματα είναι και αυτή μια εύκολη διαδικασία . Στην περίπτωση που θέλετε να βάλετε όμοιες κλειδαριές με τις παλιές και όχι κάτι διαφορετικό ( πχ πιο ασφαλείς, με σπανιολέτες – χερούλι κλπ. ) . Σε αυτή την περίπτωση δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε μία κλειδαριά, είτε από τζάμι είτε από παντζούρι και να αναζητήσετε το πλησιέστερο κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου . Ώστε να αγοράσετε μια παρόμοια . Κατά την αγορά της κλειδαριάς , θα πρέπει να ρωτήσετε στο καταστημάτων εξαρτημάτων αλουμινίου . Εάν η καινούργια που προμηθεύστε μπορεί να τοποθετηθεί στα κουφώματά σας . Χωρίς ιδιαίτερες προσαρμογές . Δηλαδή ξυλουρίσματα ή τρυπήματα, διότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε ειδικά εργαλεία . Για να αλλάξετε τις κλειδαριές από τα παλιά σας συρόμενα κουφώματα και για την Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου .

Πώς ν’ αλλάξετε – αντικατασήσετε τα λάστιχα – ελαστικά στα παλιά σας ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες .

λαστιχα κουφωματων
λαστιχα κουφωματων

Για να αλλάξετε τα λάστιχα – ελαστικά στα παλιά σας ανοιγόμενα παράθυρα και πόρτες . Θα πρέπει να διαπιστώσετε σε πρώτη φάση εάν τα λάστιχα – ελαστικά των κουφωμάτων σας μπορούν να αφαιρεθούν και να επανατοποθετηθούν . Δηλαδή αν είναι κουμπωτά ( κουμπωμένα στο προφίλ αλουμινίου του παραθύρου σας ) ή φορετά ( Επισκευή παλιών κουφωμάτων – Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου ) . Εάν μπορείτε να αφαιρέσετε τα παλιά λάστιχα των κουφωμάτων σας και να τα επανατοποθετήσετε, χωρίς να τα καταστρέψετε, δεν έχετε παρά να αφαιρέσετε ένα μικρό κομμάτι λάστιχου – ελαστικού . Να υπολογίσετε τα μέτρα που χρειάζεστε ( τα λάστιχα – ελαστικά των κουφωμάτων πωλούνται σε μέτρα ) και να επισκεφτείτε ένα κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου . Η επίσκεψη με το δείγμα λάστιχου από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του σπιτιού σας σε κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου είναι απαραίτητη . Διότι στην αγορά των κουφωμάτων αλουμινίου , υπάρχουν εκατοντάδες τύποι ελαστικών και για να βρείτε αυτό που εσείς χρειάζεστ ε, θα πρέπει να επισκεφτείτε το κατάστημα πώλησης εξαρτημάτων αλουμινίου . Με το δείγμα σας, ώστε να βρείτε ένα ακριβώς ίδιο . Διότι σε αντίθετη περίπτωση το καινούργιο λάστιχο που θα προμηθευτείτε είτε δεν θα ταιριάζει . Είτε , εάν προμηθευτείτε κάποιο παχύτερο – μεγαλύτερο , θα κάνετε ζημιά στην μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο του σπιτιού σας . Η αλλαγή – αντικατάσταση των λάστιχων στα παλιά σας παράθυρα και πόρτες είναι μία εύκολη διαδικασία , αρκεί να γίνουν τα βήματα που προαναφέρονται .

Πώς μπορείτε να αντικαταστήσετε τους μόνους υαλοπίνακες – τζάμια, με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, σε παλιά ξύλινα παράθυρα η παλιά συρόμενα αλουμίνια .

Επισκευή παλιών κουφωμάτων
Επισκευή παλιών κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των μονών υαλοπινάκων – τζαμιών , με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες , είναι σίγουρα μια πολύ επωφελής διαδικασία . Που θα πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή . Διότι πολλά παλιά κουφώματα ( ξύλινα κουφώματα, συρόμενα κουφώματα αλουμινίου ) , δεν έχουν την υποδομή να αντέξουν το υπερδιπλάσιο βάρος των νέων διπλών υαλοπινάκων . Με συνέπεια μετά την αντικατάσταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα , τα κουφώματά σας να καταστρέφονται ολοσχερώς .

Τα οφέλη της αντικατάστασης των μονών υαλοπινάκων – τζαμιών , των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων και κουφωμάτων αλουμινίου , με νέους διπλούς ενεργειακούς , είναι σίγουρα μεγάλα . Ένας μονός απλός υαλοπίνακας – τζάμι έχει συντελεστή θερμοπερατότητας (συντελεστής θερμομόνωσης) περίπου 7w/m2 , ενώ ένας απλός διπλός υαλοπίνακας έχει συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου 3w/m2 . Την ώρα που οι διπλοί ενεργειακοί υαλοπίνακες – τζάμια έχουν συντελεστή θερμοπερατότητας περίπου 1w/m2 . Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι τα διπλά ενεργειακά τζάμια έχουν 7 φορές καλύτερη θερμομόνωση . Από τα μονά απλά τζάμια που υπάρχουν στα παλιά ξύλινα παράθυρα ή στα παλιά ασημί – ανοδιωμένα συρόμενα κουφώματα αλουμινίου . Το πρόβλημα , όμως , της αντικατάστασης των μονών τζαμιών με διπλά ενεργειακά , είναι το βάρος . Τα διπλά τζάμια έχουν υπερδιπλάσιο βάρος από τα μονά τζάμια και τα περισσότερα ξύλινα κουφώματα και παλιά συρόμενα κουφώματα, δεν έχουν την υποδομή να στηρίξουν τόσο μεγάλο βάρος . Με συνέπεια σε λίγο χρόνο μετά από την αντικατάσταση τους , να αρχίσουν είτε να «βρίσκουν» και να μην κλείνουν τα ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα (πετσικάρουν) . Είτε να αρχίσουν να φθείρονται οι οδηγοί των παλιών συρόμενων αλουμινίων .

Για ν’ αντικαταστήσετε τους μονούς υαλοπίνακες – τζάμια, με διπλούς ενεργειακούς υαλοπίνακες, σε παλιά ξύλινα παράθυρα ή παλιά συρόμενα αλουμίνια, θα πρέπει σε πρώτη φάση να καλέστε έναν τζαμά . Ή κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο, ώστε να διαπιστώσει εάν τα παλιά σας κουφώματα έχουν την υποδομή ( αν υπάρχει η πατούρα – το κατάλληλο κενό ), για να υποδεχτεί διπλά τζάμια . Αυτό μπορεί να γίνει και με την αποστολή από μέρους σας, ενός email με μια φωτογραφία , η οποία θα αποτυπώνει το σημείο που εφάπτεται το τζάμι με το ξύλινο κούφωμα ή το παλιό σας συρόμενο αλουμίνιο . Αφού έχετε μετρήσει και τα τετραγωνικά μέτρα των τζαμιών σας που χρειάζονται αντικατάσταση, θα μπορέσετε να πάρετε μία οικονομική προσφορά ( τιμή για την αντικατάσταση των τζαμιών ) . Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ζητήσετε από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την αντικατάσταση των μονών τζαμιών με διπλά . Έγγραφη εγγύηση ότι τα κουφώματα σας , μετά την τοποθέτηση των νέων διπλών ενεργειακών τζαμιών , δεν θα έχουν πρόβλημα . ( Πετσικάρισμα, γδάρσιμο των οδηγών των συρόμενων κλπ. ) . Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την αντικατάσταση των μεντεσέδων των ξύλινων ανοιγόμενων κουφωμάτων , με νέους πιο ενισχυμένους . Είτε με την χρήση τετραπλών ράουλων (ροδάκια) στα παλιά συρόμενα κουφώματα . Με αυτό τον τρόπο θα είστε σίγουροι, ότι τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες του σπιτιού σας , θα λειτουργούν σωστά, για αρκετό χρονικό διάστημα .

Πώς να αντικαταστήσετε τα πλαστικά πατζούρια σας (πλαστικές περσίδες) με πατζούρια (περσίδες) αλουμινίου .

αλλαγη πλαστικων πατζουριων
αλλαγη πλαστικων πατζουριων

Η αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών παντζουριών (περσίδες) με πατζούρια – περσίδες αλουμινίου είναι και αυτή μια σχετικά εύκολη διαδικασία . Αρκεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διαφοράς του βάρους . Οι περσίδες αλουμινίου (παντζούρια αλουμινίου) έχουν υπερδιπλάσιο βάρος σε σχέση με τις παλιές πλαστικές περσίδες . Γι’ αυτό, κατά την αλλαγή – αντικατάστασή τους , θα πρέπει να γίνει και αντικατάσταση των ράουλων (ροδάκια) των συρόμενων παντζούριων . Με νέα ενισχυμένα ή αντικατάσταση των μάσκουλων (μεντεσέδες) σε περίπτωση ανοιγόμενων παντζουριών . Επίσης , θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση – εγγύηση από τον επαγγελματία που θα αναλάβει την αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών πατζουριών .  Ότι μετά την αλλαγή δεν θα υπάρξει φθορά των συρόμενων οδηγών , στην περίπτωση των συρόμενων παντζουριών ή πετσικάρισμα στην περίπτωση των ανοιγόμενων παντζουριών .

Η αλλαγή – αντικατάσταση των πλαστικών παντζουριών (περσίδες) με νέες αλουμινίου είναι μια εργασία που μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο επαγγελματίας του κλάδου . Διότι χρειάζονται τα απαραίτητα μηχανήματα .

 

Βαθμολογία95 Ψήφοι61
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τεχνικά χαρακτηριστικά κουφωμάτων