κουφώματα αλουμινίου ή PVC
κουφώματα αλουμινίου ή PVC

Ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα , τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC

Ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα , τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC .

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα , που έχουν τα κουφώματα αλουμινίου και τα κουφώματα από PVC . Πολλοί μας ρωτάνε ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα . Τα κουφώματα κουφώματα αλουμινίου ή PVC . Πόσο οικολογικά είναι τα εν λόγω υλικά και ποιες κατασκευές μπορούμε να κάνουμε για τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας . Κιτρινίζουν τα πλαστικά κουφώματα ; Μπορούμε να κατασκευάσουμε χωνευτές μπαλκονόπορτες . Πατζούρια ή ρολά ; Αλήθειες και μύθοι για τα δύο υλικά κατασκευής κουφωμάτων και σύγκριση σε κουφώματα αλουμινίου ή PVC .

Κουφώματα από Pvc – Πλαστικά κουφώματα .

κουφώματα αλουμινίου ή PVC

Τα κουφώματα από Pvc – πλαστικά κουφώματα αποτελούνται από το υλικό πολυβινιλοχλωρίδιο . Το οποίο είναι μια σύνθεση αιθυλενίου ( υπάρχει στο πετρέλαιο σε ποσοστό 43% ) . Χλωρίου και κάποιων άλλων ουσιών . Που με την προσθήκη οξυγόνου και τον πολυμερισμό τους , γίνεται το PVC . Το κάποιες συνθέσεις του εν λόγω υλικού έχει απαγορευτεί για την κατασκευή αρκετών ειδών καθημερινής χρήσης . Όπως παιδικά παιχνίδια, μπουκάλια, έπιπλα, στις περισσότερες χώρες . Ενώ σχετική οδηγία έχει εκδώσει η Greenpeace Ελλάδος (  https://greenpeacegreece.org/reports/Odigos%20Prasinis%20Katanalosis.pdf) . Σε σχέση με την κατασκευή κουφωμάτων (σελίδα 27) . Αλλά και πρόσφατα η Greenpeace USA ( https://www.greenpeace.org/usa/toxics/pvc-free/) .

Οι πόρτες και τα παράθυρα από PVC κατασκευάζονται, λοιπόν , από συνθετικά υλικά . Στα οποία προστίθεται χάλυβας , στο κέντρο της κάσας και του φύλλου του κουφώματος . Προκειμένου ν’ αποκτήσουν σταθερότητα και ν’ απαλειφθούν στρεβλώσεις . Η απουσία χάλυβα ή η χρήση άλλων υλικών κατώτερης ποιότητας , η οποία ήταν μια συνήθης τακτική  για λόγους κόστους . Μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη στατικότατα του κουφώματος . Κάλο είναι να ζητάμε πιστοποίηση γι’ αυτό σε περίπτωση που δημιουργηθούν προβλήματα . Να σημειωθεί ότι ο χάλυβας δε φαίνεται . Δεν είναι ορατός , όταν παραδοθούν τα κουφώματα . Οι εταιρείες στην Ελλάδα συνήθως αγοράζουν, από το εξωτερικό , μόνο το προφίλ από Pvc . Χωρίς την εσωτερική ενίσχυση , την οποία προσθέτουν ύστερα στη χώρα μας . Ας δούμε, λοιπόν , τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των κουφωμάτων από PVC . Σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου για την κατασκευή κουφωμάτων . ( Πόρτες και παράθυρα ) .

Πλεονεκτήματα .
 • Είναι οικονομικά λόγω του ότι αποτελούνται από πλαστικά υλικά εκτός από τα εξώφυλλα πατζούρια που είναι ακριβότερα .Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αλουμίνιο είναι ανθεκτικότερο υλικό με αντοχή στα κουφώματα πάνω απο 4 δεκαετίες.
 • Έχουν καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες .
 • Δεν έχουν ενώσεις, διότι ενώνονται με θερμο-κολλήσεις .
Μειονεκτήματα .

κιτρίνισμα κουφωμάτων Pvc

 • Τα κουφώματα από PVC δεν έχουν σταθερή σύσταση. Το Pvc είναι προϊόν που δημιουργείται από την σύνθεση πολλών χημικών στοιχείων. Οι εταιρείες παραγωγής προφίλ PVC για πόρτες και παράθυρα έχουν διαφορετικές ”συνθέσεις” -σειρές ανάλογα με την χώρα προορισμού των κουφωμάτων. Ακόμα και μεταξύ των εταιριών η σύσταση δεν είναι ίδια (πηγή el.wikipedia ). Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC
 • Τα κουφώματα από Pvc έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα αλουμίνια
 • Δεν μπορούν να κατασκευαστούν με πλαστικά κουφώματα – pvc, συρόμενα χωνευτά κουφώματα και απλά επάλληλα κουφώματα με σήτες . Όλα τα κουφώματα από PVC είναι εισαγόμενα (από Βουλγαρία, Αυστρία, Γερμανία) . Στις συγκεκριμένες χώρες δεν κατασκευάζονται χωνευτά κουφώματα . Στις περισσότερες περιπτώσεις , που θα βρείτε χωνευτά κουφώματα από Pvc . Είναι ελληνικές πατέντες κάκιστης ποιότητας και ενδιαφέρον έχει να ζητήσετε τα πιστοποιητικά τους .
 • κιτρίνισμα κουφωμάτων Pvc    ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ PVC
 • Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις αλλοιώσεων . Κιτρινισμάτων και φουσκωμάτων . Εξαιτίας της έκθεσής τους σε αυξημένη ηλιοφάνεια στο παρελθόν . Το συγκεκριμένο πρόβλημα εμφανίζεται σε χαμηλής ποιότητας PVC . Οι χώρες εισαγωγής της πρώτης ύλης είναι κατά κανόνα χώρες με μικρή ηλιοφάνεια . Σε αντίθεση με την Ελλάδα .
 • Υπάρχει δυσκολία στην κατασκευή εξωφύλλων . Δηλαδή παντζουριών και ρολών από PVC . Αυτό συμβαίνει, διότι στις χώρες που κατασκευάζονται ( Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία ) δε συνηθίζουν να τοποθετηθούν εξώφυλλα . Τα παντζούρια από PVC μπορούν να κατασκευαστούν σε πολύ μικρές διαστάσεις . Με αμφίβολη ποιότητα και κυρίως ασφάλεια . Το ίδιο συμβαίνει και με τα ρολά από PVC . Από τα οποία απουσιάζει μονωτικό υλικό που τοποθετείται στο εσωτερικό των κουτιών τους . Όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις των θερμοδιακοπτόμενων κουτιών αλουμινίου . Πριν αποφασίσετε να προμηθευτείτε παντζούρια ή ρολά από Pvc ( πλαστικά ) . Καλό είναι να δείτε μερικά πραγματικά έργα . Σε πολλές περιπτώσεις πατζουριών οι εταιρείες πλέον προτείνουν να τοποθετήσετε πατζούρια από αλουμίνιο .
 • Τα πλαστικά παντζούρια (Pvc περσίδες παντζουριών) είναι ευπαθής στην κρούση με χαλάζι (χαλαζόπτωση) καθώς και στις μικρές πέτρες από διερχόμενα αυτοκίνητα.
 • Τα πατζούρια – έξώφυλλα είναι ακριβότερα σε σχέση με αυτά του αλουμινίου.
 • Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής το Πανεπιστήμιο Αθηνών διεξήγαγε έρευνα σε σχέση με την εξάπλωση της φωτιάς και τα κουφώματα (https://edcm.edu.gr/images/docs/2018/Newsletter_Attica_Fires_2018_v11.pdf) . Θεωρώντας τα πλαστικά κουφώματα – PVC . Αλλά και τα ξύλινά κουφώματα . Χαμηλής αντοχής στη φωτιά . Στα συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα θα πρέπει να προστεθούν οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι από την εισπνοή αερίων . Μετά από καύση πλαστικών υλικών . Όπως το PVC . Το Barriere Fire Department του Καναδά αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για θανάτους από εισπνοή αναθυμιάσεων από καύση πλαστικών προϊόντων . Είναι πολλαπλάσιοι των θανάτων που προκαλούνται από εγκαύματα . (barrierefire.com/2014/burning-plastic-harmful/) . Δείτε το άρθρο μας κουφώματα και φωτιές  .
 • Όλα τα κουφώματα από Pvc, όπως προαναφέρθηκε , είναι εισαγόμενα από τρίτες χώρες . ( Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία ) . Ο κλάδος των κουφωμάτων αλουμινίου και των προϊόντων του αποτελεί τον 2ο μεγαλύτερο κλάδο σε εξαγωγές και κύκλο εργασιών . ( Μετά τον τουρισμό ) στην Ελληνική οικονομία . Τα Ελληνικά κουφώματα αλουμινίου έχουν αποκτήσει τεράστιο μερίδιο στις αγορές του εξωτερικού . Λόγω , κυρίως , της υψηλής ποιότητας αλλά και της τεχνογνωσίας που υπάρχει στην χώρα μας . Αγοράζοντας Ελληνικά προϊόντα ενισχύετε την Ελληνική οικονομία .
 • Δεν είναι οικολογικά, όπως προαναφέρθηκε στην εισαγωγή του παρόντος άρθρου ( https://www.greenpeace.org/usa/toxics/pvc-free/ ) .
 • Δύσκολα βρίσκεις ανταλλακτικά . Ιδιαίτερα για παλαιά Pvc κουφώματα η σειρές που σταματήσαν να εισάγονται . Λόγω ότι κανένα PVC δεν παράγεται στην Ελλάδα . Αν μια εταιρεία συνθετικών κουφωμάτων σταματήσει να εισάγει τα προφίλ ή κάποιο από αυτά . Η εύρεση ανταλλακτικών γίνεται πολύ δύσκολη υπόθεση .
 • Δεν διεξάγονται τεχνικοί έλεγχοι ( από τις σχεδιάστριες εταιρείες πχ Rehau ) . Για να διαπιστώσετε αν οι κατασκευαστές κουφωμάτων PVC , τήρησαν τις τεχνικές προδιαγραφές .
 • Τέλος από την 1η Ιουνίου 2022 επέβαλε φόρο σχετικά με τις συσκευασίες προϊόντων από PVC συγκεκριμένα, οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς συσκευασιών προϊόντων, μέρος της συσκευασίας των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), απαγορεύεται να θέτουν είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα αυτής, σήμανση περί δυνατότητας ανακύκλωσης της συσκευασίας. Επίσης επιβάλλεται τέλος ανακύκλωσης για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πλαστικών κουφωμάτων . ( Κουφώματα από Pvc ) , σε σχέση με τα κουφώματα αλουμινίου . Οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας . Είναι ένα προϊόν που μετά την αγορά του, θα το χρησιμοποιούμε καθημερινά εμείς και η οικογένεια μας . Για αυτό πριν επιλέξουμε , είναι απαραίτητη η αναζήτηση στο διαδίκτυο . Των χρήσεων αλλά και των κινδύνων και για τα δύο υλικά ( κουφώματα αλουμινίου ή PVC ) .

Βαθμολογία67 Ψήφοι48
48

Ψηφίστε το άρθρο

 1. συμφωνω τα κουφωματα αλουμινιου ειναι και πιο ανθεκτικα σε σχεση μα τα κουφωματα pvc τα pvc κουφωματα στα δεκα χρονια βγαζουν τρομερα προβληματα δεν υπαρχουν ανταλακτικα με αποτελεσμα να πρεπει να το αλλαξεις εξ ολοκληρου

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) – Τι είναι το PVC