Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) – Τι είναι το PVC

 

Πολλά λέγονται για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) . Ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι το PVC άλλα και το γεγονός ότι τα κουφώματα από PVC δεν έχουν όλα την ίδια χημική σύνθεση. Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα), τι είναι το PVC σαν υλικό και τι ακριβώς ισχύει σε σχέση με την σύνθεση αλλά και την ανακύκλωση του.

Τι είναι το PVC

τι είναι το PVC

Γενικά το PVC είναι πετροχημικό προϊόν και παράγεται με πρώτες ύλες το αιθυλένιο και το χλώριο. Το αιθυλένιο είναι προϊόν πυρόλυσης του αργού πετρελαίου και το χλώριο προϊόν ηλεκτρόλυσης του χλωριούχου νατρίου. Η χημική σύνθεση είναι η παραπάνω.

Πριν να μπορέσει το PVC να χρησιμοποιηθεί ως τελικό προϊόν, απαιτεί πάντα μετατροπή σε μια ένωση με την ενσωμάτωση προσθέτων (αλλά όχι αναγκαστικά όλων των παρακάτω) όπως σταθεροποιητές θερμότητας, σταθεροποιητές υπεριώδους, πλαστικοποιητές, βοηθήματα επεξεργασίας, αντιθραυστικά (impact modifiers), θερμικούς τροποποιητές, πληρωτές, επιβραδυντές φωτιάς, βιοκτόνα, διογκωτές (blowing agents), καταστολείς καπνού και προαιρετικά χρωστικές. Η επιλογή των χρησιμοποιούμενων προσθέτων για το τελικό προϊόν PVC ελέγχεται από το κόστος απόδοσης της χρήσης της τελικής προδιαγραφής π.χ. υπόγειοι σωλήνες, πλαίσια παραθύρων και υλικά πατωμάτων, που όλα τους έχουν πολύ διαφορετικά συστατικά για να ταιριάξουν με τις απαιτήσεις απόδοσής τους (πηγή el.wikipedia ).

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω το PVC σαν πρωτογενές υλικό απαιτεί πάντα μετατροπή με την ενσωμάτωση προσθέτων για να παραχθεί το τελικό προϊόν για χρήση πχ για κουφώματα (πόρτες και παράθυρα). Τι πρέπει όμως να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) ;

Οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζοντας πόρτες και παράθυρα από PVC πιστεύουν ότι όλα τα κουφώματα από PVC έχουν την ίδια σύσταση (χημική σύνθεση), πράγμα που είναι λανθασμένο.  Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ότι διαφορετικής σύνθεσης pvc πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρες με υψηλό Uv  σε σχέση με άλλες με χαμηλό Uv (Υπεριώδης ακτινοβολία – ηλιοφάνεια).

Οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής προφίλ PVC, που χρησιμοποιούνται σε κουφώματα (πόρτες, παράθυρα), έχουν προϊόντα -προφίλ PVC -σειρές  που απευθύνονται σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια (πχ Γερμανία , Αγγλία) και διαφορετικά προϊόντα – προφίλ PVC για χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια (πχ Ελλάδα – Αφρική). Αυτή η διαφοροποίηση , χημική σύσταση των προφίλ PVC, προκύπτει και ανά εταιρεία. Δηλαδή μπορεί μια εταιρεία παραγωγής προφίλ για κουφώματα PVC να χρησιμοποιεί διαφορετικά  πρόσθετα από μία άλλη για την κατασκευή των προφίλ για πόρτες και παράθυρα και πολλές φορές αυτή είναι η αιτία των μεγάλων διαφοροποιήσεων σε σχέση με τις τιμές για τα κουφώματα από PVC.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα όλα τα παραπάνω (χημική σύσταση) είναι η αιτία των περιπτώσεων αποχρωματισμών  και κιτρινισμάτων κουφωμάτων από PVC , πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα.

 

Είναι όλα τα προφίλ από PVC κατάλληλα για την κατασκευή κουφωμάτων στην Ελλάδα;

Είναι όλα τα προφίλ από PVC κατάλληλα για την κατασκευή κουφωμάτων στην Ελλάδα;

Όπως προαναφέραμε οι εταιρείες παραγωγής προφίλ PVC για την κατασκευή κουφωμάτων (πόρτες , παράθυρα) έχουν διαφορετικά προϊόντα – σειρές, ανάλογα με τον δείκτη UV (Υπεριώδης ακτινοβολία – ηλιοφάνεια) της κάθε χώρας, οπότε δεν όλα τα προφίλ από PVC κατάλληλα για την Ελλάδα.

Η αγορά κουφωμάτων και η αντικατάσταση αυτών είναι μια δαπανηρή διαδικασία που συνήθως την κάνουμε μόνο μία φορά, οπότε αν επιλέξετε κουφώματα από PVC απαραίτητο είναι ο προμηθευτής σας να εγγυηθεί (γραπτή εγγύηση) ότι τα προϊόντα είναι κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρα μας.

 

Τι ισχύει με την σύσταση των κουφωμάτων που κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου ;

Τι ισχύει με την σύσταση των κουφωμάτων που κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου ;

Παραπάνω είδαμε τι ακριβώς συμβαίνει σε σχέση με το PVC αλλά και το τι πρέπει να γνωρίζεται για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα). Τι ισχύει με την σύσταση των κουφωμάτων που κατασκευάζονται από προφίλ αλουμινίου ;

Τα προφίλ αλουμινίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κουφωμάτων έχουν και αυτά διαφορετική ‘’σύσταση’’ – κράματα. Η διαφορά σε σχέση με τα κουφώματα από PVC είναι ότι στην Ελληνική βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου για πόρτες και παράθυρα (πχ EUROPA κλπ.) χρησιμοποιούνται ευρέως το κράμα ΑW 6060 (AIMgSiO.5) αλουμινίου . Μάλιστα η Europa χρησιμοποιεί κράμα της σειράς 6χχχ( Τ6 & Τ66). ¨Όλα τα παραπάνω θεωρούνται από τα ανθεκτικότερα και φυσικά κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα κουφώματα αλουμινίου και σε σχέση με την ανθεκτικότητας τους στην ηλιοφάνεια, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι βαφές των προφίλ αλουμινίου με τις υπερ-ανθεκτικές βαφές να κυριαρχούν. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου .

 

Ποια κουφώματα να διαλέξω τα κουφώματα από PVC ή τα κουφώματα αλουμινίου;

Ποια κουφώματα να διαλέξω τα κουφώματα από PVC ή τα κουφώματα αλουμινίου.

Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται ποια κουφώματα να διαλέξω τα κουφώματα από PVC ή τα κουφώματα αλουμινίου; Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι και τα δύο υλικά έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και κάποια υλικά είναι ιδανικότερα για κάποιους τύπους κουφωμάτων (συρόμενα , ανοιγόμενα , πατζούρια κλπ.) σε σχέση με άλλα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο αλουμίνιο ή PVC για τα κουφώματα μου;

 

 

Ανακύκλωση προϊόντων και απαγόρευση αυτών.

Ανακύκλωση προϊόντων και απαγόρευση αυτών.

Η Ευρωπαϊκή ένωση και η Ελλάδα πρόσφατα έχει επιβάλει τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα από PVC (μπουκάλια http://www.opengov.gr/minenv/?p=12062 ). Επίσης υπάρχουν δημοσιεύματα για  την απαγόρευση χημικών και πλαστικών στην Ευρώπη που μπορείτε να τα βρείτε στο διαδίκτυο. Στην Ευρώπη υπάρχει μια δέσμευση περιορισμού της χρήσης του καδμίου (που παλιότερα χρησιμοποιούταν ως τμήμα των σταθεροποιητών θερμότητας στα κουφώματα παραθύρων) και εξάλειψη των σταθεροποιητών θερμότητας με βάση τον μόλυβδο (όπως χρησιμοποιούταν σε σωλήνες και περιοχές κουφωμάτων) μέχρι το 2015 (πηγή wikiwand ).

 

 

 

 

 

 

 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά