Πως να καθαρίσετε τα παράθυρα σας

Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων είναι μία εύκολη διαδικασία αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο ανάλογα με το υλικό απ΄το οποίο αποτελείται το παράθυρο . ( Κουφώματα αλουμινίου . Πλαστικά κουφώματα – pvc . Ξύλινα κουφώματα . Πλαστικά παντζούρια . Σήτες . Τζάμια κλπ . ) . Στο παρόν άρθρο θα δούμε Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας . Ανάλογα με το υλικό απ’το οποίο αποτελούνται . Πως να καθαρίσετε τα πλαστικά πατζούρια σας . Τα ρολά και τις σήτες σας καθώς και τα τζάμια του σπιτιού σας .

 

Καθαρισμός παραθύρων αλουμινίου και παραθύρων pvc . ( Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας ) .

Ο καθαρισμός των παραθύρων αλουμινίου (κουφώματα αλουμινίου) αλλά και των παραθύρων από PVC (κουφώματα πλαστικά – Pvc) είναι παρόμοιος . Ας δούμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα .

 

  • Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνετε πρωινές ώρες και σε καμία περίπτωση όταν το προφίλ αλουμινίου, είναι ζεστό από τον ήλιο . Ή επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από 30°C .
  • Καθαρίστε επιμελώς τους νεροχύτες απορροής υδάτων των κουφωμάτων . Που βρίσκονται στο κάτω μέρος ( κατωκάσι ) των συρόμενων κουφωμάτων ή ανοιγόμενων κουφωμάτων . Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας με νερό . Χρησιμοποιήστε μία σκούπα . Κατά προτίμηση ηλεκτρική και απομακρύνεται όλες τις βρωμιές ( σκόνη , φύλλα κλπ ) . Που βρίσκονται μέσα στους οδηγούς στο κάτω μέρος του κουφώματος και απελευθερώστε τους νεροχύτες . ( Τρύπες νεροχυτών στο κάτω μέρος ) . Από τυχόν εμπόδια .
  • Για τον καθαρισμό των κουφωμάτων (αλουμίνιο ή Pvc) χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί . ( Ποτέ σύρμα – σκληρό σφουγγάρι ή αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσουν γρατζουνιές ) και χλιαρό νερό . Μπορείτε στο νερό να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων η σαπούνι αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει ήπιο Ph (5-8) . Μην χρησιμοποιείτε όξινα διαλύματα, χλώριο κλπ .
  • Ξεκινήστε από το πάνω μέρος του κουφώματος και κατεβείτε προς τα κάτω .
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάστιχο αλλά ποτέ πιεστικό η λάστιχο με έντονη πίεση . Ανοίξτε το λάστιχο ώστε το νερό να κυλάει ελαφριά και να μην πέφτει με πίεση σε μεγάλη ποσότητα πάνω στα κουφώματα . Ή τα παντζούρια αλουμινίου . Εάν καθαρίσετε με λάστιχο και έχετε συρόμενα χωνευτά κουφώματα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν φράχτες – τάπες στους οδηγούς .  Αλλιώς μην χρησιμοποιείται λάστιχο .
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν βρωμιές πάνω στα κουφώματα που επιμένουν ( σιλικόνες, στόκοι, κόλλες, άλατα ή λεκέδες ) . Χρησιμοποιήστε μπλε οινόπνευμα για να τις απομακρύνεται . Τις σιλικόνες, στόκοι, κόλλες, άλατα η λεκέδες μπορείτε να τις καθαρίσετε πάνω από τα κουφώματα και με ειδικά καθαριστικά . Που υπάρχουν στο εμπόριο ( πχ cosmofen 60 ) .
  • Για επιμένων λεκέδες χρησιμοποιήστε καθαριστικά αυτοκινήτου ( όχι όξινα ) . Προσοχή τα καθαριστικά αυτοκίνητού διατίθονται ανάλογα με την βαφή ( γυαλιστερά , Ματ , μεταλλικά κλπ.).
  • Απομακρύνετε αμέσως οικοδομικά υπολείμματα όπως σοβάδες . Τσιμέντο . Ασβέστη και όσο αυτά είναι υγρά .  
  • Χρησιμοποιήστε κανονικό νέρο και όχι νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις .
  • Σε περίπτωση καινούργιων κουφωμάτων . Παντζουριών κλπ . Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απομάκρυνση όλων των αυτοκόλλητων προστατευτικών – ταινιών που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια των προφίλ . Συνήθως με τα λογότυπα των εταιρειών . Οι προστατευτικές ταινίες δεν θα πρέπει να μένουν πάνω στα κουφώματα για περισσότερο από ένα μήνα . Διότι θα καταστρέψουν την βαφή των κουφωμάτων σας .

 

Καθαρισμός τζαμιών – υαλοπινάκων παραθύρων .

καθαρισμός τζαμιών - υαλοπινάκων

Ο καθαρισμός των τζαμιών – υαλοπινάκων παραθύρων ( ενεργειακά τζάμια η απλά ) γίνεται με τα κοινά καθαριστικά τζαμιών που υπάρχουν παντού . Σε περίπτωση που πάνω στα τζάμια των κουφωμάτων υπάρχουν κόλλες . Σιλικόνες . Ή υπολείμματα από χαρτάκια , χρησιμοποιήστε μπλε οινόπνευμα η διάλυμα με νερό και ξύδι ( 80% νερό – 20% ξύδι ) . Αν παρόλα αυτά τα στίγματα παραμένουν , και ως έσχατη λύση , χρησιμοποιήστε τις ειδικές ξύστρες τζαμιών . Που υπάρχουν στο εμπόριο . Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ξύστρα τζαμιών . Θα πρέπει η επιφάνεια της ξύστρας να ακουμπήσει ολόκληρη πάνω στο τζάμι του κουφώματος μας . Για να μην το γρατζουνίσει ή το χαράξει . ( Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας ) .

Καθαρισμός παντζουριών – παντζουριών πλαστικών και αλουμινίου .

καθαρισμός πατζουριών - εξωφύλλων

Ο καθαρισμός των παντζουριών εξαρτάται από το υλικό απ’ το οποίο είναι κατασκευασμένες οι περσίδες . Εάν οι περσίδες των παντζουριών είναι αλουμινίου , μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες οδηγίες που αναγράφονται και για τα κουφώματα . Σε περίπτωση που έχετε πλαστικές περσίδες παντζουριών  ( PVC ) θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο νερό και σαπούνι . Ή απορρυπαντικό πιάτων και το καθάρισμα να γίνεται τις απογευματινές ώρες ( μικρή ηλιοφάνεια ) . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα στην οποία έχετε τοποθετήσει πάνω ένα μαλακό πανί . Για να μην γρατσουνίσετε τις περσίδες των παντζουριών .

Πως θα καθαρίσετε τους οδηγούς συρόμενων κουφωμάτων

Σε περίπτωση που έχετε συρόμενα χωνευτά πατζούρια ( πλαστικά η αλουμίνια ) . Χρησιμοποιήστε λάστιχο με πολύ μικρή πίεση νερού . Μόνο αν τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα σας διαθέτουν τάπες – φράχτες οδηγών . ( Δείτε φωτογραφίες παραπάνω ) .

Καθαρισμός ρολών ( αλουμινίων, πλαστικών ) .

Καθαρισμός ρολών

Ο Καθαρισμός ρολών ( αλουμινίων, πλαστικών ) . Γίνεται με την χρήση ενός λάστιχου με πολύ χαμηλή πίεση νερού . Καθώς και μία σκούπα στην οποία έχετε τοποθετήσει πάνω ένα μαλακό πανί για να μην χαράξετε τις περσίδες αλουμινίου . Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο περιορισμός που αναφέραμε για τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα .

Άλλος ένας έξυπνος τρόπος καθαρισμού ρολών και κυρίως ρολών που δεν έχουμε πρόσβαση από μέσα ( ρολά με σταθερό πλαίσιο τζαμιού ) . Ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Z2AXeoTyvv8

Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων .

Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων

Ο Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων γίνεται με τη χρήση ενός μαλακού πανιού και σαπουνιού με ήπιο Ph – ουδέτερο . Σε περίπτωση που οι βρομιές παραμένουν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γαλάκτωμα καθαρισμού ξύλινων κουφωμάτων . Το οποίο προστατεύει και το βερνίκι των ξύλινων κουφωμάτων και φρεσκάρει τα χρώματα του ξύλου . Ο Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με την λιγότερη δυνατή ηλιοφάνεια και ζέστη . Διότι , λόγω της ευαισθησίας του ξύλου , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμικού σοκ .

Καθαρισμός σητών – σιτών αλουμινίου και πανιών ( αντικουνουπικών ) .

Καθαρισμός σιτών - σίτες

Ο Καθαρισμός σητών – σιτών αλουμινίου και πανιών θα πρέπει να ξεκινάει με τον καθαρισμό των οδηγών στο κάτω μέρος και την απομάκρυνση τυχόν βρωμιών . ( Φύλλα, πέτρες, σκόνες ) . Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα και το εξάρτημα καθαρισμού χαλιών . ( Δείτε φωτογραφίες ) .

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων .

Για τους μηχανισμούς , τα ράουλα – ροδάκια και τους μεντεσέδες δείτε το άρθρο μας συντήρηση παλαιών κουφωμάτων .

Βαθμολογία18 Ψήφοι76
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Γρατζουνιές – Γρατσουνιές και χτυπήματα στα αλουμίνια