Πως να καθαρίσετε τα παράθυρα σας

Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας

Ο καθαρισμός των κουφωμάτων είναι μία εύκολη διαδικασία αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο ανάλογα με το υλικό απ΄το οποίο αποτελείται το παράθυρο . ( Κουφώματα αλουμινίου . Πλαστικά κουφώματα – pvc . Ξύλινα κουφώματα . Πλαστικά παντζούρια . Σήτες . Τζάμια κλπ . ) . Στο παρόν άρθρο θα δούμε Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας . Ανάλογα με το υλικό απ’το οποίο αποτελούνται . Πως να καθαρίσετε τα πλαστικά πατζούρια σας . Τα ρολά και τις σήτες σας καθώς και τα τζάμια του σπιτιού σας .

 

Καθαρισμός παραθύρων αλουμινίου και παραθύρων pvc . ( Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας ) .

Ο καθαρισμός των παραθύρων αλουμινίου (κουφώματα αλουμινίου) αλλά και των παραθύρων από PVC (κουφώματα πλαστικά – Pvc) είναι παρόμοιος . Ας δούμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα καθαρίσετε χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα .

 

  • Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνετε πρωινές ώρες και σε καμία περίπτωση όταν το προφίλ αλουμινίου, είναι ζεστό από τον ήλιο . Ή επικρατούν θερμοκρασίες πάνω από 30°C .
  • Καθαρίστε επιμελώς τους νεροχύτες απορροής υδάτων των κουφωμάτων . Που βρίσκονται στο κάτω μέρος ( κατωκάσι ) των συρόμενων κουφωμάτων ή ανοιγόμενων κουφωμάτων . Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των κουφωμάτων σας με νερό . Χρησιμοποιήστε μία σκούπα . Κατά προτίμηση ηλεκτρική και απομακρύνεται όλες τις βρωμιές ( σκόνη , φύλλα κλπ ) . Που βρίσκονται μέσα στους οδηγούς στο κάτω μέρος του κουφώματος και απελευθερώστε τους νεροχύτες . ( Τρύπες νεροχυτών στο κάτω μέρος ) . Από τυχόν εμπόδια .
  • Για τον καθαρισμό των κουφωμάτων (αλουμίνιο ή Pvc) χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πανί . ( Ποτέ σύρμα – σκληρό σφουγγάρι ή αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να δημιουργήσουν γρατζουνιές ) και χλιαρό νερό . Μπορείτε στο νερό να χρησιμοποιήσετε απορρυπαντικό πιάτων η σαπούνι αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει ήπιο Ph (5-8) . Μην χρησιμοποιείτε όξινα διαλύματα, χλώριο κλπ .
  • Ξεκινήστε από το πάνω μέρος του κουφώματος και κατεβείτε προς τα κάτω .
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάστιχο αλλά ποτέ πιεστικό η λάστιχο με έντονη πίεση . Ανοίξτε το λάστιχο ώστε το νερό να κυλάει ελαφριά και να μην πέφτει με πίεση σε μεγάλη ποσότητα πάνω στα κουφώματα . Ή τα παντζούρια αλουμινίου . Εάν καθαρίσετε με λάστιχο και έχετε συρόμενα χωνευτά κουφώματα αυτά θα πρέπει να διαθέτουν φράχτες – τάπες στους οδηγούς .  Αλλιώς μην χρησιμοποιείται λάστιχο .
  • Σε περίπτωση που υπάρχουν βρωμιές πάνω στα κουφώματα που επιμένουν ( σιλικόνες, στόκοι, κόλλες, άλατα ή λεκέδες ) . Χρησιμοποιήστε μπλε οινόπνευμα για να τις απομακρύνεται . Τις σιλικόνες, στόκοι, κόλλες, άλατα η λεκέδες μπορείτε να τις καθαρίσετε πάνω από τα κουφώματα και με ειδικά καθαριστικά . Που υπάρχουν στο εμπόριο ( πχ cosmofen 60 ) .
  • Για επιμένων λεκέδες χρησιμοποιήστε καθαριστικά αυτοκινήτου ( όχι όξινα ) . Προσοχή τα καθαριστικά αυτοκίνητού διατίθονται ανάλογα με την βαφή ( γυαλιστερά , Ματ , μεταλλικά κλπ.).
  • Απομακρύνετε αμέσως οικοδομικά υπολείμματα όπως σοβάδες . Τσιμέντο . Ασβέστη και όσο αυτά είναι υγρά .  
  • Χρησιμοποιήστε κανονικό νέρο και όχι νερό που προέρχεται από γεωτρήσεις .
  • Σε περίπτωση καινούργιων κουφωμάτων . Παντζουριών κλπ . Θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός και απομάκρυνση όλων των αυτοκόλλητων προστατευτικών – ταινιών που υπάρχουν πάνω στην επιφάνεια των προφίλ . Συνήθως με τα λογότυπα των εταιρειών . Οι προστατευτικές ταινίες δεν θα πρέπει να μένουν πάνω στα κουφώματα για περισσότερο από ένα μήνα . Διότι θα καταστρέψουν την βαφή των κουφωμάτων σας .

 

Καθαρισμός τζαμιών – υαλοπινάκων παραθύρων .

καθαρισμός τζαμιών - υαλοπινάκων

Ο καθαρισμός των τζαμιών – υαλοπινάκων παραθύρων ( ενεργειακά τζάμια η απλά ) γίνεται με τα κοινά καθαριστικά τζαμιών που υπάρχουν παντού . Σε περίπτωση που πάνω στα τζάμια των κουφωμάτων υπάρχουν κόλλες . Σιλικόνες . Ή υπολείμματα από χαρτάκια , χρησιμοποιήστε μπλε οινόπνευμα η διάλυμα με νερό και ξύδι ( 80% νερό – 20% ξύδι ) . Αν παρόλα αυτά τα στίγματα παραμένουν , και ως έσχατη λύση , χρησιμοποιήστε τις ειδικές ξύστρες τζαμιών . Που υπάρχουν στο εμπόριο . Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ξύστρα τζαμιών . Θα πρέπει η επιφάνεια της ξύστρας να ακουμπήσει ολόκληρη πάνω στο τζάμι του κουφώματος μας . Για να μην το γρατζουνίσει ή το χαράξει . ( Πώς να καθαρίσετε τα παράθυρα σας ) .

Καθαρισμός παντζουριών – παντζουριών πλαστικών και αλουμινίου .

καθαρισμός πατζουριών - εξωφύλλων

Ο καθαρισμός των παντζουριών εξαρτάται από το υλικό απ’ το οποίο είναι κατασκευασμένες οι περσίδες . Εάν οι περσίδες των παντζουριών είναι αλουμινίου , μπορείτε να ακολουθήσετε τις ίδιες οδηγίες που αναγράφονται και για τα κουφώματα . Σε περίπτωση που έχετε πλαστικές περσίδες παντζουριών  ( PVC ) θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο νερό και σαπούνι . Ή απορρυπαντικό πιάτων και το καθάρισμα να γίνεται τις απογευματινές ώρες ( μικρή ηλιοφάνεια ) . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σκούπα στην οποία έχετε τοποθετήσει πάνω ένα μαλακό πανί . Για να μην γρατσουνίσετε τις περσίδες των παντζουριών .

Πως θα καθαρίσετε τους οδηγούς συρόμενων κουφωμάτων

Σε περίπτωση που έχετε συρόμενα χωνευτά πατζούρια ( πλαστικά η αλουμίνια ) . Χρησιμοποιήστε λάστιχο με πολύ μικρή πίεση νερού . Μόνο αν τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα σας διαθέτουν τάπες – φράχτες οδηγών . ( Δείτε φωτογραφίες παραπάνω ) .

Καθαρισμός ρολών ( αλουμινίων, πλαστικών ) .

Καθαρισμός ρολών

Ο Καθαρισμός ρολών ( αλουμινίων, πλαστικών ) . Γίνεται με την χρήση ενός λάστιχου με πολύ χαμηλή πίεση νερού . Καθώς και μία σκούπα στην οποία έχετε τοποθετήσει πάνω ένα μαλακό πανί για να μην χαράξετε τις περσίδες αλουμινίου . Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο περιορισμός που αναφέραμε για τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα .

Άλλος ένας έξυπνος τρόπος καθαρισμού ρολών και κυρίως ρολών που δεν έχουμε πρόσβαση από μέσα ( ρολά με σταθερό πλαίσιο τζαμιού ) . Ακολουθεί στο παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=Z2AXeoTyvv8

Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων .

Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων

Ο Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων γίνεται με τη χρήση ενός μαλακού πανιού και σαπουνιού με ήπιο Ph – ουδέτερο . Σε περίπτωση που οι βρομιές παραμένουν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και γαλάκτωμα καθαρισμού ξύλινων κουφωμάτων . Το οποίο προστατεύει και το βερνίκι των ξύλινων κουφωμάτων και φρεσκάρει τα χρώματα του ξύλου . Ο Καθαρισμός ξύλινων κουφωμάτων είναι πολύ σημαντικό να γίνεται με την λιγότερη δυνατή ηλιοφάνεια και ζέστη . Διότι , λόγω της ευαισθησίας του ξύλου , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμικού σοκ .

Καθαρισμός σητών – σιτών αλουμινίου και πανιών ( αντικουνουπικών ) .

Καθαρισμός σιτών - σίτες

Ο Καθαρισμός σητών – σιτών αλουμινίου και πανιών θα πρέπει να ξεκινάει με τον καθαρισμό των οδηγών στο κάτω μέρος και την απομάκρυνση τυχόν βρωμιών . ( Φύλλα, πέτρες, σκόνες ) . Σε δεύτερη φάση χρησιμοποιήστε μία ηλεκτρική σκούπα και το εξάρτημα καθαρισμού χαλιών . ( Δείτε φωτογραφίες ) .

Συντήρηση παλαιών κουφωμάτων .

Για τους μηχανισμούς , τα ράουλα – ροδάκια και τους μεντεσέδες δείτε το άρθρο μας συντήρηση παλαιών κουφωμάτων .

Βαθμολογία16 Ψήφοι77
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) – Τι είναι το PVC