Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί καταναλωτές, είναι οι γρατζουνιές – γρατσουνιές και χτυπήματα στα αλουμίνια (πόρτες ,παράθυρα, ρολά κλπ). Οι γρατζουνιές και τα χτυπήματα πάνω στα κουφώματα αλουμινίου, μπορούν να επουλωθούν με τέσσερις τρόπους ανάλογα το βάθος της γρατζουνιάς πάνω στα αλουμίνια αλλά και την έκταση τους. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε στις γρατζουνίες που υπάρχουν πάνω στην ηλεκτροστατική βαφή του αλουμινίου και όχι για τις περιπτώσεις των ανοδιώσεων (ανοδιωμένα αλουμίνια – ασημί) που είναι διαφορετική περίπτωση.
Ας δούμε λοιπόν τους τέσσερις (4) τρόπους, για το πώς μπορούμε να επουλώσουμε τις γρατζουνιές – γρατσουνιές ( χαραγματιές) και χτυπήματα στα αλουμίνια (πόρτες και παράθυρα) και πάνω στις βαφές τους αλλά και ποια είναι η νομοθεσία για τις γρατζουνιές και τα χτυπήματα πάνω σε καινούργια κουφώματα αλουμινίου.
Χρήση ειδικών καθαριστικών για την επούλωση των γρατζουνιών
Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την επούλωση των γρατζουνιών πάνω σε αλουμίνιο, το οποίο είναι ηλεκτροστατικά βαμμένο, είναι η χρήση ειδικών καθαριστικών. Τα εν λόγω καθαριστικά θα πρέπει να μην είναι όξινα ( να έχουν ουδέτερο ph ) , διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καταστροφής της βαφής των κουφωμάτων αλουμινίου (πόρτες, παράθυρα και ρολά). Ένα τέτοιο προϊόν που είναι κατάλληλο για καθαρισμό και απαλοιφή γρατζουνιών είναι το καθαριστικό Scoop. Με ένα μαλακό πανί αλείφεται την γρατζουνισμένη η χτυπημένη επιφάνεια με Scoop και πιθανότατα η γρατζουνιά θα εξαφανιστεί. Το Scoop μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω σε οποιοδήποτε χρώμα το οποίο είναι ηλεκτροστατικά βαμμένο. Σε περίπτωση που η γρατζουνιά δεν φεύγει τελείως, από την επιφάνεια αλουμινίου (πόρτες, παράθυρα, ρολά), τότε χρειάζεστε δραστικότερα μέτρα διότι η γρατζουνιά είναι βαθιά.
Χρήση με σπρέι ηλεκτροστατικής βαφής
΄Ένας ακόμα αποτελεσματικός τρόπος για να εξαφανίσετε τις γρατζουνιές , τα χτυπήματα και τα ξυσίματα πάνω στα κουφώματα αλουμινίου είναι η χρήση σπρέι ηλεκτροστατικής βαφής. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε τα χρώματα των κουφωμάτων σας ( δείτε όλα τα χρώματα κουφωμάτων αλουμινίου). Εδώ χρειάζεται να ρωτήσετε τον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου, για τον κωδικό χρώματος που έχουν τα κουφώματα σας και αυτό γιατί υπάρχουν δεκάδες παρόμοια χρώματα , που είναι αδύνατον να τα ταιριάξετε μόνοι σας και σε περίπτωση που επιλέξετε λάθος θα καταστρέψετε τα κουφώματα σας, Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε εταιρεία που παράγει προφίλ αλουμινίου (Europa, Alumil, Etem) έχει διαφορετικούς κωδικούς χρώματος, ακόμα και στα λευκά κουφώματα (Ral 9010 , Ral 9016 κλπ) !
Αφού ενημερωθείτε για τον κωδικό του χρώματος των κουφωμάτων σας, μπορείτε να πάτε στο πλησιέστερο χρωματοπωλείο και να παραγγείλετε ένα σπρέι ηλεκτροστατικής βαφής ίδιου χρώματος. Όταν το προμηθευτείτε θα χρειαστεί να βάψετε – περάσετε την γρατζουνισμένη η γδαρμένη επιφάνεια 2 και 3 φορές με διακοπή 15 λεπτών κάθε φορά. Ο συγκεκριμένος τρόπος ενδεικνύεται για μεγάλες – βαθιές γρατζουνιές η χτυπήματα.
Χρήση ανεξίτηλου μαρκαδόρου
Ένας άλλος τρόπος για να σβήσετε τις γρατζουνιές και τα μικρά γδαρσίματα πάνω από τις επιφάνειες την βαφής των κουφωμάτων σας, είναι η χρήση ανεξίτηλου μαρκαδόρου (μπορεί να χρειαστεί 2 και τρία περάσματα για να καλύψετε την γρατζουνιά) . Σε αυτή την περίπτωση και εάν είναι εφικτό, να έχετε μαζί σας ένα δείγμα του χρώματος των κουφωμάτων σας, όταν πάτε να προμηθευτείτε μαρκαδόρους. Η χρήση ανεξίτηλων μαρκαδόρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περιπτώσεις γρατζουνιών πάνω σε ρολά, σε πλαστικές περσίδες παντζουριών , σήτες αλλά και πάνω σε χερούλια κουφωμάτων και μεντεσέδες.
Χρήση βερνικιού νυχιών (μανό)
Ο τελευταίος τρόπος που μπορείτε να απαλείψετε τις γρατζουνιές και τις χαραγματιές πάνω από τα κουφώματα σας είναι η χρήση από βερνίκι βαψίματος νυχιών ( μανό). Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχετε μαζί σας ένα δείγμα του χρώματος των κουφωμάτων σας, όταν πάτε να προμηθευτείτε βερνίκι – μανό. Ο συγκεκριμένος τρόπος ενδείκνυται για μικρές γρατζουνιές πάνω σε κουφώματα αλουμινίου – αλουμίνια, σε ρολά, σε πλαστικές περσίδες παντζουριών , σήτες αλλά και πάνω σε χερούλια κουφωμάτων και μεντεσέδες.
Ποιες γρατζουνιές και χτυπήματα είναι αποδεκτές πάνω σε καινούργια κουφώματα αλουμινίου ;
Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται ποιες γρατζουνιές και χτυπήματα είναι αποδεκτές πάνω σε καινούργια κουφώματα αλουμινίου ; Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οποιοδήποτε αντικείμενο και αν αγοράσετε (αυτοκίνητο, κινητό κλπ) και το παρατηρήσετε από πολύ κοντά , υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δείτε κάποια μικρή ατέλεια στην βαφή (γρατζουνιά , γδάρσιμο κλπ). Ποια γρατζουνιά λοιπόν είναι αποδεκτή σε καινούργια παράθυρα και πόρτες ;
Βάση του προτύπου Qualicoat αποδεκτή είναι κάθε ατέλεια, πάνω σε καινούργια κουφώματα αλουμινίου, η οποία δεν είναι ορατή από τα τρία μέτρα απόσταση. Συγκεκριμένα το πρότυπο αναφέρει ότι η ατέλεια ( γρατζουνιά, φουσκάλα , δακρύσματα , χάραγμα-χαραγματιές, εκδορές κλπ. ) θα πρέπει αν εξετάζονται υπό γωνία 60 μοιρών και απόστασή 3 μέτρων και να μην διακρίνεται. Η απόσταση εξέτασης μεγαλώνει στα 5 μέτρα για αντικείμενα εξωτερικής χρήσης. Επιπροσθέτως το προτύπου Qualicoat που ακολουθούν τα περισσότερα βαφεία ανά τον κόσμο, αναφέρει οτι ο έλεγχος για γρατζουνιές πρέπει να διεξάγεται μόνο στις σημαντικές επιφάνειες του κουφώματος ( όχι εσωτερικές επιφάνειες – μέσα στα προφίλ) και σε καμία περίπτωση η γρατζουνιά – χτύπημα δεν πρέπει να φτάνουν έως το μέταλλο.
Δείτε όλη την νομοθεσία που αφορά τα χρώματα των κουφωμάτων στις πολυκατοικίες