Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου ( Τι έιναι – τιμές σε σχεση με τα συμβατικα – πόσο ακριβώς κερδίζουμε σε χρήματα και ενέργεια )

 

Τι είναι θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου – ενεργειακά κουφώματα.

Ενεργειακό κούφωμα αλουμινίου νοείται το κούφωμα που κατασκευάζεται από θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου ( θερμοδιακοπή), έχουν τοποθετηθεί σε αυτό ενεργειακοί υαλοπίνακες και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου  αποτελούνται από τρία βασικά στοιχεία: το προφίλ αλουμινίου, τον υαλοπίνακα (τζάμι) και το κουτί του ρολού. Για να κατανοήσουμε τι πραγματικά είναι ενεργειακό κούφωμα θα πρέπει να δούμε αυτά τα στοιχεία ξεχωριστά.

 

Προφίλ αλουμινίου (απλά και θερμοδιακοπής)

Το προφίλ των κουφωμάτων, με τα οποία κατασκευάζονται τα παράθυρα, οι μπαλκονόπορτες και οι πόρτες του σπιτιού μας είναι από αλουμίνιο, το οποίο είναι μέταλλο. Σαν μέταλλο είναι καλό αγωγός της θερμότητας, με συνέπεια να μεταφέρει εύκολα τη θερμότητα και το ψύχος από έξω προς τα μέσα  (αγωγιμότητα). Για να εμποδίσουμε αυτή τη μεταφορά θερμότητας και ψυχους, τοποθετούνται ανάμεσα στο προφίλ ειδικά πλαστικά ( πχ πολυαμίδιο, ρυτίνες, υαλοενισχυμένα, Kooltherm κλπ), και έτσι παύει το αλουμίνιο να είναι καλός αγωγός θερμότητας και ψύχους. Θερμοδιακοπτόμενο προφίλ, λοιπόν, είναι τα προφίλ αλουμινίου στα οποία εσωτερικά (στο μέσα μέρος του προφίλ) έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλαστικά για αύξηση των θερμό-ηχομονωτικών του ιδιοτήτων. Εδώ, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι πλαστικών, που τοποθετούνται ανάμεσα στα προφίλ και τα οποία προσφέρουν διαφορετικές θερμομονωτικές ιδιότητες ανάλογα με τον τύπο τους ( πχ πολυαμίδιο, ρυτίνες, υαλοενισχυμένα, Kooltherm κλπ) . Δείτε τις ποιο σύγχρονες σειρές απο ανοιγόμενα θερμοδιακοπόμενα κουφώματα αλουμινίου η συρόμενα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινιου .

Ενεργειακοί υαλοπίνακες

Οι ενεργειακοί υαλοπίνακες ( διπλοί ή τριπλοί ) είναι υαλοπίνακες, οι οποίοι στην μία επιφάνειά τους (συνήθως στο μέσα μέρος της επιφάνειας ανάμεσα στους διπλούς υαλοπίνακες), εφαρμόζεται ένα στρώμα (επίστρωση) από αδιαφανή μεταλλικά οξείδια ( οξείδια του αργύρου), τα οποία δεν επιτρέπουν τη μεταφορά θερμοκρασίας (αντανάκλαση). Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα από τους απλούς διπλούς υαλοπίνακες οι ενεργειακοί υαλοπίνακες απορροφούν και δεν επιτρέπουν την μεταφορά θερμοκρασίας. Πρακτικά, ένας ενεργειακός υαλοπίνακας έχει 3 φορές μεγαλύτερη απόδοση από έναν απλό διπλό υαλοπίνακα ( Ug = 1 w/m2K  έναντι 3 w/m2K  αντίστοιχα) .

 

  Θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών

Τα κουτιά των ρολών αλουμινίου χωρίζονται σε 2 κατηγόριες, στα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά σε αντίθεση με τα απλά περιλαμβάνουν πλαστικά στο μέσα μέρος για να γίνεται θερμοδιακοπή, αλλά και ειδικά μονωτικά υλικά (5αρι Dow), για να αποτρέπουν την μεταφορά θερμοκρασίας και ήχου. Δείτε πως γίνεται η ηχομόνωση ρολών .

 

Διαφορά τιμής θερμοδιακοπτόμενων (θερμοδιακοπή) κουφωμάτων σε σχέση με τα απλά – συμβατικά αλουμίνια.

Η διαφορά τιμής των θερμοδιακοπτόμενων (θερμοδιακοπή) κουφωμάτων σε σχέση με τα απλά – συμβατικά αλουμίνια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες . Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων μπορεί να είναι οι προσφορές των εταιρειών, η δυσκολία κάθε σειράς να κατασκευαστεί, το είδος της θερμοδιακοπής ( πχ πολυαμίδιο, ρυτίνες, υαλοενισχυμένα, Kooltherm κλπ), οι τιμές που προσφέρουν οι διελάσεις για τα προφίλ, η δυσκολία του έργου κλπ. Παρακάτω θα σας δώσουμε ενδεικτικές τιμές θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων (θερμοδιακοπή), για το πόσο πιο ακριβά είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα σε σχέση με τα απλά – συμβατικά καθώς και πόσο ακριβότερα είναι τα θερμοδιακοπτόμενα ρολά ( ρολά με θερμοδιακοπή ) σε σχέση με τα απλά ρολά.

Πόσο πιο ακριβά είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου σε σχέση με τα απλά ;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το πόσο πιο ακριβά είναι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου σε σχέση με τα απλά, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες . Μια μέση προσαύξηση είναι της τάξεως του 10 – 15 %  περίπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν τα απλά κουφώματα αλουμινίου κοστίζουν 4000€ ( συνολικά σε μία προσφορά ), εάν αυτά γίνουν θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου η προσαύξηση θα είναι της τάξεως των 400€ – 600€ περίπου. Οι εταιρείες κατασκευής κουφωμάτων αλουμινίου αγοράζουν τα προφίλ αλουμινίου που απαιτούνται για την κατασκευή παραθύρων και μπαλκονοπορτών με το κιλό, από τις διελάσεις, οπότε η προσαύξηση που σας δίνουμε,  πολλές φορές διαφέρει, ανάλογα με όσα προαναφέρθηκαν.

Πόσο πιο ακριβά είναι τα θερμοδιακοπτόμενα ρολά ( κουτιά θερμοδιακοπής ) σε σχέση με τα απλά.

Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών έχουν διαφορετική χρέωση σε σχέση με τα προφίλ αλουμινίου διότι η προσαύξηση χρεώνεται με το μέτρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε απλά ρολά και θέλετε να τα μετατρέψετε σε  θερμοδιακοπτόμενα (θερμοδιακοπή) θα πρέπει να πολλαπλασιάσετε το πλάτος του ρολού επί (Χ) 25€ – 35€ περίπου. Για παράδειγμα εάν έχετε ένα απλό – συμβατικό ρολό διαστάσεων 1,4 μέτρα πλάτους (δεν έχει σημασία το ύψος) που κοστίζει αρχικά 200€, εάν αυτό μετατραπεί σε θερμοδιακοπτόμενο θα κοστίζει 235 € – 249€ περίπου ( 1,4 μέτρα Χ 25€ + 200€ αρχική τιμή = 235€). Οι τιμές που αναφέρουμε είναι ενδεικτικές και ποικίλουν ανάλογα με την εταιρεία.

 

Τι κερδίζουμε σε ενέργεια με την τοποθέτηση θερμοδιακοπτόμενων – ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου

Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

Στην παραπάνω φωτογραφία που έγινε με θερμοκάμερα βλέπουμε ένα πραγματικό παράδειγμα για το τι κερδίζουμε με την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου. Η λήψη έγινε με την χρήση θερμοκάμερας, την ίδια ημέρα και στο ίδιο κούφωμα κατά την διαδικασία αντικατάστασης κουφωμάτων, σε διαμέρισμα στο Παγκράτι (Αθήνα). Αριστερά βλέπουμε ένα ξύλινο κούφωμα πριν την αντικατάσταση και δεξιά ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα αλουμινίου ( Europa 5500 hybrid). H λήψη έγινε τους χειμερινούς μήνες (Ιανουάριος), την ίδια ημέρα και στην ίδια μπαλκονόπορτα. Θα παρατηρήσετε ότι το ξύλινο κούφωμα είχε μια θερμοκρασίας 16,6 C, ενώ το θερμοδιακοπτόμενο – ενεργειακό κούφωμα 23,1ο C. Η διαφορά που προκύπτει είναι της τάξεως των 6,5 ο C και σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί η διαφορά απόδοσης σε σχέση με την αεροδιαπερατότητα, υδατοστεγανότητα, αντοχή σε ανεμοπίεση αλλά και ηχομόνωση. Ας δούμε πώς μεταφράζονται αυτά σε χρήματα.

 

Τι κερδίζουμε σε χρήματα με την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα (ενεργειακά κουφώματα)

 

Θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

 

Για να δείτε τι κερδίζουμε σε χρήματα με την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα (ενεργειακά κουφώματα) θα δούμε ένα υποθετικό σενάριο που προσομοιάζει αρκετά σπίτια. Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα σπίτι κατασκευής 1970, με τέσσερις (4) ξύλινες μπαλκονόπορτες διαστάσεων 140cm Χ 220cm, ένα (1) παλιό παράθυρο διαστάσεων 140cmΧ140cm, ένα (1) παράθυρο μπάνιου 60cmΧ60cm και μια πόρτα κουζίνας διαστάσεων 90cmX 220cm (σύνολο κουφωμάτων 7 τεμάχια). Εάν τα εν λόγω κουφώματα τα αντικαταστήσουμε με νέα ενεργειακά θα κερδίσουμε 651€/ έτος περίπου από το κόστος πετρελαίου και 707€/έτος από το κόστος του κλιματιστικού. Σε αυτά δεν υπολογίζονται η αύξηση της αξίας του ακινήτου, η μείωση των εκπομπών ρύπων, η ασφάλεια κλπ.

 

 

Η αγορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, διότι ο καταναλωτής, δεν μπορεί να δει την υπεραξία και τα οφέλη που θα προκύψουν, πριν την τοποθέτηση στην οικία του. Πηγαίνοντας να δείτε κάποια κουφώματα αλουμινίου, σε κάποια έκθεση κουφωμάτων, μπορείτε να δείτε μόνο το αισθητικό κομμάτι και να υποθέσετε τα οφέλη. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι καταναλωτές που επιλέγουν να προχωρήσουν σε αγορά και τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων, αντιλαμβάνονται το όφελος αλλά και τις απώλειες που είχαν τόσα χρόνια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών και συχνά μετά τους πρώτους χειμερινούς μήνες. Αυτό το άρθρο γράφτηκε για να αντιληφθούμε όλοι την υπεραξία που προκύπτει μετά την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Υπεραξία που αντιλήφθηκε η Ευρωπαϊκή ένωση, προωθώντας ενέργειες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο (πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον – Passive House κλπ).

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Συντήρηση – επισκευή παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου