κουτιά ρολών
κουτιά ρολών

Εξωτερικά και επικαθήμενα κουτιά ρολών

Εξωτερικά και επικαθήμενα κουτιά ρολών .

Τα κουτιά ρολών , είναι η κατασκευή ( συνήθως σε τετράγωνη μορφή ) . Στην οποία αποθηκεύεται η  ψάθα – περσίδα του ρολού . Ποια είναι τα εξωτερικά ρολλά και ποια η διαφορά τους με τα επικαθήμενα ρολά ; Ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα του κάθε ρολού ; Ποιες είναι οι διαφορές των απλών κουτιών ρολλών από τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ;Πως γίνονεται το κρυφό κουτί ρολού ; Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στο παρόν κείμενο .

Τα ρολά είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος τοποθέτησης εξωφύλλων στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας . Είναι περισσότερο ασφαλή . Λειτουργικά και ευκολόχρηστα  σε σχέση με τα ανοιγόμενα παντζούρια αλουμινίου . Το μοναδικό μειονέκτημα , σε σχέση με τα ανοιγόμενα πατζούρια , είναι η ύπαρξη κουτιού ρολού, διαστάσεων συνήθως 18 εκατοστών . Το οποίο τοποθετείται στο πάνω μέρος των κουφωμάτων . Ας δούμε, λοιπόν, τον τρόπο τοποθέτησης αυτών των κουτιών . Τι σημαίνει εξωτερικό ρολό ή επικαθήμενο ρολό . Καθώς και τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους .

Επικαθήμενα  ρολά  – κουτιά ρολών .

Επικαθήμενα ρολά
Επικαθήμενα ρολά

Με την έννοια επικαθήμενα ( ρολά ) κουτιά ρολών, εννοούμε τα κουτιά των ρολών τα οποία τα τοποθετούμε ακριβώς κάτω από το κούφωμα ( μπαλκονόπορτα ή παράθυρο ) και μέσα στο λαμπά – τοιχοποιία .  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κουτί του ρολού μειώνει το ύψος του κουφώματος κατά 18 εκατοστά συνήθως . Εάν, δηλαδή, μια μπαλκονόπορτα έχει ύψος από την μαρμαροποδιά έως το δοκάρι (πρέκι), 2,3 μέτρα, το ύψος της μπαλκονόπορτας θα διαμορφωθεί σε 2,12 μέτρα ( 2,3μ – 0,18 κουτί = 2,12μ ) . Στο σημείο αυτό και προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των επικαθήμενων ρολών , θα πρέπει να εξηγήσουμε το εξής . Εάν έχουμε μία μπαλκονόπορτα ύψους 2,3 μέτρων και τοποθετήσουμε επικαθήμενα ρολά, το πραγματικό άνοιγμα – ύψος που μας μένει για να βγαίνουμε στο μπαλκόνι θα είναι 2,07 μέτρα . Διότι, εκτός από το κουτί του ρολού ( 18 εκατοστά ) , το ύψος μας μειώνεται και από την κάσα του κουφώματος ( 5 εκατοστά ) . Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπαλκονόπορτας ύψους 2,3 μέτρων στην οποία τοποθετούμε επικαθήμενα ρολά, η πραγματική επιφάνεια τζαμιού σε ύψος ( το «φως» του τζαμιού ) που θα μας μείνει είναι 1,84 μέτρα διότι . Εκτός από το κουτί του ρολού , το ύψος μειώνεται από τις κάσες και τα φύλλα του κουφώματος .

Το ύψος των κουτιών των ρολών διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της περσίδας – ψάθας την οποία έχουμε επιλέξει ( περσίδες αλουμινίου πολυουρεθάνης – περσίδες βαρέως τύπου – προφίλ αλουμινίου , περσίδες μεγάλου αερισμού – διάτρητες ) . Ας δούμε το ύψος των κουτιών του ρολού  που συνήθως χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις .

 • Για παράθυρα ύψους έως 1,4 μέτρα κουτί ρολού 14 εκατοστά Χ 14 εκατοστά .
 • Για μπαλκονόπορτες έως 2,4 μέτρα κουτί ρολού 18 εκ. Χ 18 εκ .
 • Για μπαλκονόπορτες πάνω από 2,4 μέτρα κουτί ρολού 22 εκ. Χ 22 εκ .

 Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επικαθήμενων ρολών  :

Πλεονεκτήματα:

 • Είναι ασφαλέστερα εξαιτίας της χρήσης οδηγών με φτερά , οι οποίοι βιδώνονται πίσω από την κάσα του κουφώματος και γίνονται ένα μ’ αυτή ( * εάν τοποθετηθούν οδηγοί με φτερά ) .
 • Η κίνηση των ρολών γίνεται με όλους τους τρόπους ( ηλεκτρικά ρολά, χειροκίνητα ρολά με ιμάντα ή συνδυασμός αυτών – ηλεκτρικά ρολά και χειροκίνητα με την χρήση αποσπώμενων μανιβελλών ) .
 • Στην περίπτωση αντικατάστασης παλαιών κουφωμάτων αποφεύγουμε πολλά από τα μερεμέτια λόγω της χρήσης οδηγών με φτερών . Οι οδηγοί με φτερό καλύπτουν την τοιχοποιία – λαμπά , με συνέπεια να καλύπτουν και πολλά από τα μερεμέτια .
 • Είναι περισσότερο καλαίσθητα , λόγω της χρήσης οδηγών με φτερό, που «αγκαλιάζουν» το λαμπά, με συνέπεια να υπάρχει χρωματική συνέχεια . Αλλά και λόγω του τρόπου τοποθέτησης των κουτιών ( δείτε εξωτερικά ρολά ) .
 • Κρύβονται τα κουτιά των ρολών από το έξω μέρος του σπιτιού, είτε στις αντικαταστάσεις ξύλινων κουφωμάτων . Είτε με την χρήση εξωτερικών καθρεπτών – καλύψεων από νευρομετάλ .

Μειονεκτήματα:

 • Μειώνεται το ύψος του κουφώματός μας , λόγω της ύπαρξης του κουτιού του ρολού .
 • Στις περιπτώσεις που τοποθετήσουμε απλά κουτιά ρολών και όχι θερμοδιακοπτόμενα , δεν έχουμε καλή θερμομόνωση και κυρίως ηχομόνωση ( δείτε θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών ) .

Εξωτερικά  ρολά   – κουτιά ρολών .

Εξωτερικά ρολά

Τα Εξωτερικά ρολά – κουτιά ρολών , είναι τα κουτιά των ρολών τα οποία τοποθετούνται , έξω και πάνω από τον λαμπά του κουφώματος μας . Με αυτό τον τρόπο τοποθέτησης τα κουτιά των ρολών δε μειώνουν καθόλου το ύψος του κουφώματος μα , όπως στην περίπτωση των επικαθήμενων ρολών . Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εξωτερικών ρολών .

Πλεονεκτήματα:

 • Δε μειώνουν το ωφέλιμο ύψος του κουφώματός μας .
 • Σε σύγκριση με τα απλά (όχι θερμοδιακοπτόμενα) επικαθήμενα ρολά , επιτυγχάνουμε καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση .

Μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι καλαίσθητα . Λόγω του ότι τοποθετούνται έξω και πάνω από τον λαμπά  (εξωτερικά από την τοιχοποιία ) και δημιουργούν την αίσθηση εξογκώματος . Σε σχέση με την υπόλοιπη τοιχοποιία . Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εξωτερικών κουτιών των ρολών . Με ειδική κατασκευή , για την αποφυγή αυτής της ακαλαισθησίας  .
 • Είναι λιγότερο ασφαλή . Διότι οι οδηγοί των ρολών τοποθετούνται έξω από την τοιχοποιία καθώς και διότι τα κουτιά των ρολών . Ακόμα και εάν αυτά είναι κλειστά , είναι προσβάσιμα από τον καθένα.
 • Μπορούν να κατασκευαστούν μόνο ηλεκτρικά και σε καμία περίπτωση χειροκίνητα .
 • Σε περίπτωση τοποθέτησης εξωτερικών ρολών σε παράθυρα τα οποία δεν έχουν εξωτερικά μπαλκόνια υπάρχει δυσκολία επιδιόρθωσης σε περίπτωση βλάβης .

Απλά κουτιά ρολών και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών .

Επικαθήμενα ρολά

Όπως προαναφέρθηκε τα κουτιά των ρολών , είναι η κατασκευή ( συνήθως σε τετράγωνη μορφή ) στην οποία αποθηκεύεται η  ψάθα – περσίδα του ρολού . Στην αγορά των κουφωμάτων κυκλοφορούν δύο ( 2 ) είδη κουτιών , τα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού . Η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά περιλαμβάνουν ειδικό μονωτικό υλικό ( Dow 5άρι ) , στην εσωτερική πλευρά  του κουτιού , για πολύ καλύτερη ηχομόνωση  , καθώς και θερμοδιακόπη με πολυαμίδια , για υψηλότερη θερμομόνωση ( όπως στις  φωτογραφίες ) . Τα κουτιά των ρολών , αποτελούν την κυριότερη δίοδο του κρύο και των θορύβων , μέσα στις οικίες , διότι έχουν οπές από την εξωτερική πλευρά . Για να εισχωρεί σε αυτά η ψάθα – περσίδες ρολού . Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά , όπως αυτό της παρακάτω φωτογραφίας , λόγω της εσωτερικής μόνωσης αλλά και της θερμοδιακοπής ( πολυαμίδια ) . Επιτυγχάνουν υψηλότερα ποσοστά θερμομόνωσης και κυρίως ηχομόνωσης .

Θερμοδιακοπτόμενο κουτί

 

 

Κρυφό κουτί ρολών

Κρυφό κουτί ρολού

Σε πολλές κατασκευές ( νέα ρολά – αντικατάσταση παλαιών ρολών) μπορούν τα κουτιά των ρολών να κρυφτούν, από το έξω μέρος και να μην φαίνονται ( κρυφό κουτί ρολού ). Τα κρυφά κουτιά ρολών κατασκευάζονται με την χρήση νευτομέταλ , που αφού σοβατιστούν, αποκρύπτουν το κουτί του ρολού από το έξω μέρος . Το κρυφό κουτί ρολού θα πρέπει να είναι επισκέψιμο με κάποιο τρόπο σε περίπτωση που χρειαστεί επιδιόρθωση.

Βαθμολογία54 Ψήφοι65
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Φθηνά κουφώματα και τιμές κουφωμάτων