κουτιά ρολών
κουτιά ρολών

Εξωτερικά και επικαθήμενα κουτιά ρολών

Εξωτερικά και επικαθήμενα κουτιά ρολών .

Τα κουτιά ρολών , είναι η κατασκευή ( συνήθως σε τετράγωνη μορφή ) . Στην οποία αποθηκεύεται η  ψάθα – περσίδα του ρολού . Ποια είναι τα εξωτερικά ρολλά και ποια η διαφορά τους με τα επικαθήμενα ρολά ; Ποια είναι τα μειονεκτήματα και ποια τα πλεονεκτήματα του κάθε ρολού ; Ποιες είναι οι διαφορές των απλών κουτιών ρολλών από τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ;Πως γίνονεται το κρυφό κουτί ρολού ; Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε στο παρόν κείμενο .

Τα ρολά είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος τοποθέτησης εξωφύλλων στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του σπιτιού μας . Είναι περισσότερο ασφαλή . Λειτουργικά και ευκολόχρηστα  σε σχέση με τα ανοιγόμενα παντζούρια αλουμινίου . Το μοναδικό μειονέκτημα , σε σχέση με τα ανοιγόμενα πατζούρια , είναι η ύπαρξη κουτιού ρολού, διαστάσεων συνήθως 18 εκατοστών . Το οποίο τοποθετείται στο πάνω μέρος των κουφωμάτων . Ας δούμε, λοιπόν, τον τρόπο τοποθέτησης αυτών των κουτιών . Τι σημαίνει εξωτερικό ρολό ή επικαθήμενο ρολό . Καθώς και τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά τους .

Επικαθήμενα  ρολά  – κουτιά ρολών .

Επικαθήμενα ρολά
Επικαθήμενα ρολά

Με την έννοια επικαθήμενα ( ρολά ) κουτιά ρολών, εννοούμε τα κουτιά των ρολών τα οποία τα τοποθετούμε ακριβώς κάτω από το κούφωμα ( μπαλκονόπορτα ή παράθυρο ) και μέσα στο λαμπά – τοιχοποιία .  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κουτί του ρολού μειώνει το ύψος του κουφώματος κατά 18 εκατοστά συνήθως . Εάν, δηλαδή, μια μπαλκονόπορτα έχει ύψος από την μαρμαροποδιά έως το δοκάρι (πρέκι), 2,3 μέτρα, το ύψος της μπαλκονόπορτας θα διαμορφωθεί σε 2,12 μέτρα ( 2,3μ – 0,18 κουτί = 2,12μ ) . Στο σημείο αυτό και προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων των επικαθήμενων ρολών , θα πρέπει να εξηγήσουμε το εξής . Εάν έχουμε μία μπαλκονόπορτα ύψους 2,3 μέτρων και τοποθετήσουμε επικαθήμενα ρολά, το πραγματικό άνοιγμα – ύψος που μας μένει για να βγαίνουμε στο μπαλκόνι θα είναι 2,07 μέτρα . Διότι, εκτός από το κουτί του ρολού ( 18 εκατοστά ) , το ύψος μας μειώνεται και από την κάσα του κουφώματος ( 5 εκατοστά ) . Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπαλκονόπορτας ύψους 2,3 μέτρων στην οποία τοποθετούμε επικαθήμενα ρολά, η πραγματική επιφάνεια τζαμιού σε ύψος ( το «φως» του τζαμιού ) που θα μας μείνει είναι 1,84 μέτρα διότι . Εκτός από το κουτί του ρολού , το ύψος μειώνεται από τις κάσες και τα φύλλα του κουφώματος .

Το ύψος των κουτιών των ρολών διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της περσίδας – ψάθας την οποία έχουμε επιλέξει ( περσίδες αλουμινίου πολυουρεθάνης – περσίδες βαρέως τύπου – προφίλ αλουμινίου , περσίδες μεγάλου αερισμού – διάτρητες ) . Ας δούμε το ύψος των κουτιών του ρολού  που συνήθως χρησιμοποιείται στις περισσότερες περιπτώσεις .

 • Για παράθυρα ύψους έως 1,4 μέτρα κουτί ρολού 14 εκατοστά Χ 14 εκατοστά .
 • Για μπαλκονόπορτες έως 2,4 μέτρα κουτί ρολού 18 εκ. Χ 18 εκ .
 • Για μπαλκονόπορτες πάνω από 2,4 μέτρα κουτί ρολού 22 εκ. Χ 22 εκ .

 Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επικαθήμενων ρολών  :

Πλεονεκτήματα:

 • Είναι ασφαλέστερα εξαιτίας της χρήσης οδηγών με φτερά , οι οποίοι βιδώνονται πίσω από την κάσα του κουφώματος και γίνονται ένα μ’ αυτή ( * εάν τοποθετηθούν οδηγοί με φτερά ) .
 • Η κίνηση των ρολών γίνεται με όλους τους τρόπους ( ηλεκτρικά ρολά, χειροκίνητα ρολά με ιμάντα ή συνδυασμός αυτών – ηλεκτρικά ρολά και χειροκίνητα με την χρήση αποσπώμενων μανιβελλών ) .
 • Στην περίπτωση αντικατάστασης παλαιών κουφωμάτων αποφεύγουμε πολλά από τα μερεμέτια λόγω της χρήσης οδηγών με φτερών . Οι οδηγοί με φτερό καλύπτουν την τοιχοποιία – λαμπά , με συνέπεια να καλύπτουν και πολλά από τα μερεμέτια .
 • Είναι περισσότερο καλαίσθητα , λόγω της χρήσης οδηγών με φτερό, που «αγκαλιάζουν» το λαμπά, με συνέπεια να υπάρχει χρωματική συνέχεια . Αλλά και λόγω του τρόπου τοποθέτησης των κουτιών ( δείτε εξωτερικά ρολά ) .
 • Κρύβονται τα κουτιά των ρολών από το έξω μέρος του σπιτιού, είτε στις αντικαταστάσεις ξύλινων κουφωμάτων . Είτε με την χρήση εξωτερικών καθρεπτών – καλύψεων από νευρομετάλ .

Μειονεκτήματα:

 • Μειώνεται το ύψος του κουφώματός μας , λόγω της ύπαρξης του κουτιού του ρολού .
 • Στις περιπτώσεις που τοποθετήσουμε απλά κουτιά ρολών και όχι θερμοδιακοπτόμενα , δεν έχουμε καλή θερμομόνωση και κυρίως ηχομόνωση ( δείτε θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών ) .

Εξωτερικά  ρολά   – κουτιά ρολών .

Εξωτερικά ρολά

Τα Εξωτερικά ρολά – κουτιά ρολών , είναι τα κουτιά των ρολών τα οποία τοποθετούνται , έξω και πάνω από τον λαμπά του κουφώματος μας . Με αυτό τον τρόπο τοποθέτησης τα κουτιά των ρολών δε μειώνουν καθόλου το ύψος του κουφώματος μα , όπως στην περίπτωση των επικαθήμενων ρολών . Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των εξωτερικών ρολών .

Πλεονεκτήματα:

 • Δε μειώνουν το ωφέλιμο ύψος του κουφώματός μας .
 • Σε σύγκριση με τα απλά (όχι θερμοδιακοπτόμενα) επικαθήμενα ρολά , επιτυγχάνουμε καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση .

Μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι καλαίσθητα . Λόγω του ότι τοποθετούνται έξω και πάνω από τον λαμπά  (εξωτερικά από την τοιχοποιία ) και δημιουργούν την αίσθηση εξογκώματος . Σε σχέση με την υπόλοιπη τοιχοποιία . Υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης των εξωτερικών κουτιών των ρολών . Με ειδική κατασκευή , για την αποφυγή αυτής της ακαλαισθησίας  .
 • Είναι λιγότερο ασφαλή . Διότι οι οδηγοί των ρολών τοποθετούνται έξω από την τοιχοποιία καθώς και διότι τα κουτιά των ρολών . Ακόμα και εάν αυτά είναι κλειστά , είναι προσβάσιμα από τον καθένα.
 • Μπορούν να κατασκευαστούν μόνο ηλεκτρικά και σε καμία περίπτωση χειροκίνητα .
 • Σε περίπτωση τοποθέτησης εξωτερικών ρολών σε παράθυρα τα οποία δεν έχουν εξωτερικά μπαλκόνια υπάρχει δυσκολία επιδιόρθωσης σε περίπτωση βλάβης .

Απλά κουτιά ρολών και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών .

Επικαθήμενα ρολά

Όπως προαναφέρθηκε τα κουτιά των ρολών , είναι η κατασκευή ( συνήθως σε τετράγωνη μορφή ) στην οποία αποθηκεύεται η  ψάθα – περσίδα του ρολού . Στην αγορά των κουφωμάτων κυκλοφορούν δύο ( 2 ) είδη κουτιών , τα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού . Η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά περιλαμβάνουν ειδικό μονωτικό υλικό ( Dow 5άρι ) , στην εσωτερική πλευρά  του κουτιού , για πολύ καλύτερη ηχομόνωση  , καθώς και θερμοδιακόπη με πολυαμίδια , για υψηλότερη θερμομόνωση ( όπως στις  φωτογραφίες ) . Τα κουτιά των ρολών , αποτελούν την κυριότερη δίοδο του κρύο και των θορύβων , μέσα στις οικίες , διότι έχουν οπές από την εξωτερική πλευρά . Για να εισχωρεί σε αυτά η ψάθα – περσίδες ρολού . Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά , όπως αυτό της παρακάτω φωτογραφίας , λόγω της εσωτερικής μόνωσης αλλά και της θερμοδιακοπής ( πολυαμίδια ) . Επιτυγχάνουν υψηλότερα ποσοστά θερμομόνωσης και κυρίως ηχομόνωσης .

Θερμοδιακοπτόμενο κουτί

 

 

Κρυφό κουτί ρολών

Κρυφό κουτί ρολού

Σε πολλές κατασκευές ( νέα ρολά – αντικατάσταση παλαιών ρολών) μπορούν τα κουτιά των ρολών να κρυφτούν, από το έξω μέρος και να μην φαίνονται ( κρυφό κουτί ρολού ). Τα κρυφά κουτιά ρολών κατασκευάζονται με την χρήση νευτομέταλ , που αφού σοβατιστούν, αποκρύπτουν το κουτί του ρολού από το έξω μέρος . Το κρυφό κουτί ρολού θα πρέπει να είναι επισκέψιμο με κάποιο τρόπο σε περίπτωση που χρειαστεί επιδιόρθωση.

Βαθμολογία56 Ψήφοι65
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου τιμές,
Τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου τιμές, εξωτερικά συνεργεία και συμβουλές για τον έλεγχο τοποθέτησης κουφωμάτων