Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει με τη θερμομόνωση των κουφωμάτων . Τι να επιλέξω Θερμοδιακοπτόμενα ή απλά κουφώματα αλουμινίου ; Ποια είναι τα ενεργειακά κουφώματα ; Ποια είναι τα συμβατικά – κρύα – απλά κουφώματα ; Ποια είναι θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα ; Πώς επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση κουφωμάτων ; Είναι ενεργειακά τα συμβατικά – κρύα κουφώματα με προσθήκη ενεργειακών τζαμιών ; Στην περιοχή που μένω να επιλέξω θερμοδιακοπτόμενα ή συμβατικά κουφώματα αλουμινίου ; Θα «ιδρώνουν» αν επιλέξω συμβατικά – κρύα αλουμίνια ; Ποια κουφώματα με συμφέρει να αγοράσω , Θερμοδιακοπτόμενα ή απλά κουφώματα ;
Σε αυτά αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω .
Ποια είναι τα συμβατικά – κρύα αλουμίνια και ποια τα θερμοδιακοπτόμενα ;
Ένα κούφωμα αλουμινίου αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία, από τζάμι – υαλοπίνακα και από προφίλ αλουμινίου . Τα προφίλ αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγόριες, τα συμβατικά (κρύα – απλά) προφίλ και τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου . Το αλουμίνιο σαν υλικό είναι μέταλλο , πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλός αγωγός της θερμότητας . Εάν ακουμπήσετε ένα συμβατικό (κρύο – απλό) αλουμίνιου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα παρατηρήσετε ότι είναι παγωμένο . Αυτό συμβαίνει διότι είναι καλός αγωγός της ενέργειας και μεταφέρει το κρύο από έξω στο μέσα μέρος του σπιτιού (αγωγιμότητα) . Για να μη συμβαίνει αυτή η μεταφορά ενέργειας (θερμοκρασίας) και για να επιτύχουμε καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση . Υπάρχουν πλέον στην αγορά τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου . Στα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου τοποθετούνται ειδικά μονωτικά υλικά . ( Συνήθως πολυαμίδιο ) , στο εσωτερικό τμήμα του προφίλ . Τα οποία επιτυγχάνουν υψηλότερη θερμομόνωση κουφωμάτων αλλά και ηχομόνωση .
Ποια είναι τα ενεργειακά κουφώματα ;
Ενεργειακά κουφώματα νοούνται τα κουφώματα αλουμινίου τα οποία περιλαμβάνουν θερμοδιακοπτόμενα προφίλ με ενεργειακά τζάμια . Φυσικά, ενεργειακά τζάμια μπορούν και πρέπει να τοποθετηθούν και στα κουφώματα με απλά – συμβατικά – κρύα αλουμίνια . Αλλά ενεργειακά κουφώματα θεωρούνται τα πρώτα ( θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου με ενεργειακά τζάμια ) . Διότι επιτυγχάνουν καλύτερους ενεργειακούς συντελεστές .
Τι κουφώματα να επιλέξω , απλά – συμβατικά ή θερμοδιακοπτόμενα ;
Ένα ερώτημα που μας τίθεται συνεχώς είναι τι κουφώματα να επιλέξω , απλά ή θερμοδιακοπτόμενα . Ανάλογα με την περιοχή που μένω και αν θα «ιδρώνουν» ( ίδρωμα κουφωμάτων ) αυτά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών .
Όλοι θα συμφωνήσουν ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι καλύτερα από τα συμβατικά . Το ερώτημα είναι, όμως, πόσο καλύτερα είναι ; Στο κομμάτι της θερμομόνωσης μία μπαλκονόπορτα θερμοδιακοπτόμενη , μονόφυλλη , συρόμενη , χωνευτή , διαστάσεων 1400Χ2200 έχει συντελεστή θερμομόνωσης–θερμοπερατότητας περίπου 2,6 W ( m2*k ) . Ενώ μια αντίστοιχη συμβατική – κρύα έχει 2,1 W ( m2*k ) . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συμβατική μπαλκονόπορτα θα έχει απώλειες 0,5 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο περισσότερο ανά ώρα . Στον τομέα της υδατοστεγανότητας τα θερμοδιακοπτόμενα συρόμενα κουφώματα βρίσκονται στην κατηγορία 7Α (αντοχή 300 πασκάλ – pa πίεση για 45 λεπτά) . Ενώ τα συμβατικά συρόμενα κουφώματα βρίσκονται στην κατηγορία 4Α ( αντοχή 150 πασκάλ – pa πίεση για 30 λεπτά ) . Στον τομέα της αεροδιαπερατότητας συνήθως οι δύο μπαλκονόπορτες δε διαφέρουν πάρα πολύ σε επιδόσεις . Στον τομέα της ασφάλειας οι μηχανισμοί που τοποθετούνται είναι ίδιοι . Ενώ στο κομμάτι της ηχομόνωσης υπάρχει διάφορά που εξαρτάται από τις σειρές κουφωμάτων αλουμινίου που συγκρίνονται . Αυτό που θα πρέπει να απαντήσετε είναι αν αυτή η διαφορά αξίζει την επιπλέον δαπάνη που κοστίζουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα . Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ( πχ Π. Φάληρο ) πολλές φορές επιλέγονται τα συμβατικά προφίλ . Ενώ σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο ( π.χ. Βριλήσσια ) επιλέγονται θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμίνιου . Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει με το λεγόμενο «ίδρωμα» των κουφωμάτων .
*Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το παράδειγμα αφορά απλή συρόμενη μπαλκονόπορτα ( όχι ανασηκωμένη) και οι συγκρίσεις γίνανε με προφίλ Europa 6000 – 800 .
Θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά μου αν επιλέξω συμβατικά προφίλ ή αυτό σχετίζεται με την περιοχή που μένω ;
Πολλοί αναρωτιούνται αν θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά τους ( υγροποίηση – υδρατμοί στα τζάμια και προφίλ αλουμινίου ) . Εάν επιλέξουν Θερμοδιακοπτόμενα ή απλά προφίλ και πόσο αυτό σχετίζεται με τις περιοχές που διαμένουν . Το φαινόμενο του «ιδρώματος» των τζαμιών και των προφίλ ( τρέχουν νερά ) παρουσιάζεται όταν σε ένα κλειστό χώρο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα . ( Π.χ. κουζίνες, μπάνια ) και ταυτόχρονα εντός του χώρου αυτού υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες πάνω στις οποίες υγροποιούνται οι υδρατμοί .
Σε όλα τα κουφώματα ( αλουμινίου, ξύλου, Pvc ) το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες . Όπου η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία κρατά αρκετά παγωμένα τα κουφώματα . Ενώ ταυτόχρονα η υψηλή θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου επιτρέπει την αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στον αέρα . Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σπίτια που έχουν ενοποιημένες κουζίνες με το σαλόνι τους . Αυτό θα που θα πρέπει πρωτίστως να μετρηθεί (με ένα υγρασιόμετρο) είναι το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει μέσα στο σπίτι . Ένα ποσοστό υγρασίας της τάξεως του 85% είναι επόμενο να δημιουργεί υδρατμούς πάνω στα τζάμια ή στα προφίλ αλουμινίου . Διότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας που πρέπει από κάπου να διαφύγει . Με τέτοιο ποσοστό υγρασίας οποιοδήποτε είδος κουφώματος θα «ιδρώνει» και θα στάζει νερά . Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα . Λόγω της υψηλής θερμικής αντίστασης τους.
Η υψηλή υγρασία του εσωτερικού χώρου ( μετριέται εύκολα με ένα υγρασιόμετρο ) αυξάνεται για διάφορους λόγους . Όπως το μαγείρεμα (για αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στις κουζίνες και στα μπάνια ) . Η κακή κατασκευή του σπιτιού , αλλά παρατηρείται ακόμα και σε νεόδμητες κατοικίες . Κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής επιχρισμάτων .
Εν κατακλείδι, η γνώμη μας είναι ότι αξίζει τον κόπο να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα για την αγορά θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων . Μιας και η διαφορά τους οικονομικά δεν είναι πλέον πολύ μεγάλη (κυμαίνεται στο 10-15%) και τα οφέλη είναι πολλαπλά .
Απλά κουτιά ρολών και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών .
Στην αγορά των κουφωμάτων κυκλοφορούν δύο ( 2 ) είδη κουτιών . Τα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού . Η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά περιλαμβάνουν ειδικό μονωτικό υλικό ( Dow 5άρι ) , στην εσωτερική πλευρά του κουτιού . Για να ηχομονώνει σωστότερα , καθώς και θερμοδιακόπη με πολυαμίδια , για υψηλότερη θερμομόνωση ( όπως στις φωτογραφίες ) . Τα κουτιά των ρολών , αποτελούν την κυριότερη δίοδο του κρύο και των θορύβων , μέσα στις οικίες , διότι έχουν οπές από την εξωτερική πλευρά . Για να εισχωρεί σε αυτά η ψάθα – περσίδες ρολού . Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά , όπως αυτό της παρακάτω φωτογραφίας . Λόγω της εσωτερικής μόνωσης αλλά και της θερμοδιακοπής ( πολυαμίδια ) , επιτυγχάνουν υψηλότερα ποσοστά θερμομόνωσης και κυρίως ηχομόνωσης .
Ψηφίστε το άρθρο