Θερμοδιακοπτόμενα η απλά

Θερμοδιακοπτόμενα η απλά κουφώματα αλουμινίου ;

Θερμοδιακοπτόμενα η απλά κουφώματα αλουμινίου ;

Πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει με τη θερμομόνωση των κουφωμάτων. Τι να επιλέξω Θερμοδιακοπτόμενα η απλά κουφώματα αλουμινίου ; Ποια είναι τα ενεργειακά κουφώματα; Ποια είναι τα συμβατικά – κρύα – απλά κουφώματα; Ποια είναι θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα; Πώς επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση κουφωμάτων; Είναι ενεργειακά τα συμβατικά – κρύα κουφώματα με προσθήκη ενεργειακών τζαμιών; Στην περιοχή που μένω να επιλέξω θερμοδιακοπτόμενα ή συμβατικά κουφώματα αλουμινίου; Θα «ιδρώνουν» αν επιλέξω συμβατικά – κρύα αλουμίνια; Ποια κουφώματα με συμφέρει να αγοράσω, συμβατικά ή θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα;

Σε αυτά αλλά και πολλά άλλα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε παρακάτω.

Ποια είναι τα συμβατικά – κρύα αλουμίνια και ποια τα θερμοδιακοπτόμενα ;

Θερμοδιακοπτόμενα η απλά

Ένα κούφωμα αλουμινίου αποτελείται από δύο βασικά στοιχεία, από τζάμι – υαλοπίνακα και από προφίλ αλουμινίου. Τα προφίλ αλουμινίου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγόριες, τα συμβατικά (κρύα – απλά) προφίλ και τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου. Το αλουμίνιο σαν υλικό είναι μέταλλο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Εάν ακουμπήσετε ένα συμβατικό (κρύο – απλό) αλουμίνιου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα παρατηρήσετε ότι είναι παγωμένο. Αυτό συμβαίνει διότι είναι καλός αγωγός της ενέργειας και μεταφέρει το κρύο από έξω στο μέσα μέρος του σπιτιού (αγωγιμότητα). Για να μη συμβαίνει αυτή η μεταφορά ενέργειας (θερμοκρασίας) και για να επιτύχουμε καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση, υπάρχουν πλέον στην αγορά τα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου. Στα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου τοποθετούνται ειδικά μονωτικά υλικά (συνήθως πολυαμίδιο), στο εσωτερικό τμήμα του προφίλ, τα οποία επιτυγχάνουν υψηλότερη θερμομόνωση κουφωμάτων αλλά και ηχομόνωση.

Ποια είναι τα ενεργειακά κουφώματα ;

Ενεργειακά κουφώματα νοούνται τα κουφώματα αλουμινίου τα οποία περιλαμβάνουν θερμοδιακοπτόμενα προφίλ με ενεργειακά τζάμια. Φυσικά, ενεργειακά τζάμια μπορούν και πρέπει να τοποθετηθούν και στα κουφώματα με απλά – συμβατικά – κρύα αλουμίνια, αλλά ενεργειακά κουφώματα θεωρούνται τα πρώτα (θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου με ενεργειακά τζάμια), διότι επιτυγχάνουν καλύτερους ενεργειακούς συντελεστές.

Τι κουφώματα να επιλέξω, απλά – συμβατικά ή θερμοδιακοπτόμενα ;

Ένα ερώτημα που μας τίθεται συνεχώς είναι τι κουφώματα να επιλέξω, απλά ή θερμοδιακοπτόμενα, ανάλογα με την περιοχή που μένω και αν θα «ιδρώνουν» ( ίδρωμα κουφωμάτων ) αυτά κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Όλοι θα συμφωνήσουν ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι καλύτερα από τα συμβατικά, το ερώτημα είναι, όμως, πόσο καλύτερα είναι; Στο κομμάτι της θερμομόνωσης μία μπαλκονόπορτα θερμοδιακοπτόμενη, μονόφυλλη, συρόμενη, χωνευτή, διαστάσεων 1400Χ2200 έχει συντελεστή θερμομόνωσης–θερμοπερατότητας περίπου 2,6 W (m2*k), ενώ μια αντίστοιχη συμβατική – κρύα έχει 2,1 W (m2*k). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συμβατική μπαλκονόπορτα θα έχει απώλειες 0,5 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο περισσότερο ανά ώρα. Στον τομέα της υδατοστεγανότητας τα θερμοδιακοπτόμενα συρόμενα κουφώματα βρίσκονται στην κατηγορία 7Α (αντοχή 300 πασκάλ – pa πίεση για 45 λεπτά), ενώ τα συμβατικά συρόμενα κουφώματα βρίσκονται στην κατηγορία 4Α ( αντοχή 150 πασκάλ – pa πίεση για 30 λεπτά). Στον τομέα της αεροδιαπερατότητας συνήθως οι δύο μπαλκονόπορτες δε διαφέρουν πάρα πολύ σε επιδόσεις. Στον τομέα της ασφάλειας οι μηχανισμοί που τοποθετούνται είναι ίδιοι, ενώ στο κομμάτι της ηχομόνωσης υπάρχει διάφορά που εξαρτάται από τις σειρές κουφωμάτων αλουμινίου που συγκρίνονται. Αυτό που θα πρέπει να απαντήσετε είναι αν αυτή η διαφορά αξίζει την επιπλέον δαπάνη που κοστίζουν τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα. Σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (πχ Π. Φάληρο) πολλές φορές επιλέγονται τα συμβατικά προφίλ, ενώ σε περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο (π.χ. Βριλήσσια) επιλέγονται θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμίνιου. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει με το λεγόμενο «ίδρωμα» των κουφωμάτων.

 *Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το παράδειγμα αφορά απλή συρόμενη μπαλκονόπορτα ( όχι ανασηκωμένη) και οι συγκρίσεις  γίνανε με προφίλ Europa 6000 – 800.

Θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά μου αν επιλέξω συμβατικά προφίλ ή αυτό σχετίζεται με την περιοχή που μένω;

Θερμοδιακοπτόμενα η απλά κουφωματα

Πολλοί αναρωτιούνται αν θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά τους (υγροποίηση – υδρατμοί στα τζάμια και προφίλ αλουμινίου) εάν επιλέξουν Θερμοδιακοπτόμενα η απλά προφίλ και πόσο αυτό σχετίζεται με τις περιοχές που διαμένουν. Το φαινόμενο του «ιδρώματος» των τζαμιών και των προφίλ (τρέχουν νερά) παρουσιάζεται όταν σε ένα κλειστό χώρο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα (π.χ. κουζίνες, μπάνια) και ταυτόχρονα εντός του χώρου αυτού υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες πάνω στις οποίες υγροποιούνται οι υδρατμοί.

Σε όλα τα κουφώματα (αλουμινίου, ξύλου, Pvc)  το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες, όπου η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία κρατά αρκετά παγωμένα τα κουφώματα, ενώ ταυτόχρονα η υψηλή θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου επιτρέπει την αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στον αέρα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σπίτια που έχουν ενοποιημένες κουζίνες με το σαλόνι τους. Αυτό θα που θα πρέπει πρωτίστως να μετρηθεί (με ένα υγρασιόμετρο) είναι το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει μέσα στο σπίτι. Ένα ποσοστό υγρασίας της τάξεως του 85% είναι επόμενο να δημιουργεί υδρατμούς πάνω στα τζάμια ή στα προφίλ αλουμινίου, διότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας που πρέπει από κάπου να διαφύγει. Με τέτοιο ποσοστό υγρασίας οποιοδήποτε είδος κουφώματος θα «ιδρώνει» και θα στάζει νερά. Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω της υψηλής θερμικής αντίστασης τους.

Η υψηλή υγρασία του εσωτερικού χώρου (μετριέται εύκολα με ένα υγρασιόμετρο)  αυξάνεται για διάφορους λόγους, όπως  το μαγείρεμα (για αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στις κουζίνες και στα μπάνια ), η κακή κατασκευή του σπιτιού, αλλά παρατηρείται ακόμα και σε νεόδμητες κατοικίες, κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής επιχρισμάτων.

Εν κατακλείδι, η γνώμη μας είναι ότι αξίζει τον κόπο να δαπανήσετε περισσότερα χρήματα για την αγορά θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, μιας και η διαφορά τους οικονομικά δεν είναι πλέον πολύ μεγάλη (κυμαίνεται στο 10-15%) και τα οφέλη είναι πολλαπλά.

Απλά κουτιά ρολών και θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών

Θερμοδιακοπτόμενα η απλά ρολα

Στην αγορά των κουφωμάτων κυκλοφορούν δύο (2) είδη κουτιών , τα απλά κουτιά και τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολού. Η διαφορά του έγκειται στο γεγονός ότι τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά περιλαμβάνουν ειδικό μονωτικό υλικό (Dow 5άρι) , στην εσωτερική πλευρά του κουτιού , για να ηχομονώνει σωστότερα , καθώς και θερμοδιακόπη με πολυαμίδια , για υψηλότερη θερμομόνωση ( όπως στις φωτογραφίες ) . Τα κουτιά των ρολών , αποτελούν την κυριότερη δίοδο του κρύο και των θορύβων , μέσα στις οικίες , διότι έχουν οπές από την εξωτερική πλευρά , για να εισχωρεί σε αυτά η ψάθα – περσίδες ρολού. Τα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά , όπως αυτό της παρακάτω φωτογραφίας , λόγω της εσωτερικής μόνωσης αλλά και της θερμοδιακοπής ( πολυαμίδια) , επιτυγχάνουν υψηλότερα ποσοστά θερμομόνωσης και κυρίως ηχομόνωσης.

Βαθμολογία18 Ψήφοι80
80

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Συρόμενα χωνευτά κουφώματα που μπάζουν