έκπτωση φόρου στα κουφώματα

Έκπτωση φόρου στα κουφώματα – αντικατάσταση κουφωμάτων

Ενεργοποιείται η έκπτωση φόρου δαπανών για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή  ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, καθώς εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ για την εφαρμογή του μέτρου ( έκπτωση φόρου στα κουφώματα ). Οι διατάξεις της απόφασης περιλαμβάνει τις δαπάνες που πραγματοποιούνται από την 1/1/2020 έως τις 31/12/2022 και ορίζει ότι οι δαπάνες που θα πραγματοποιούνται για την ενεργειακή αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων , θα αφαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων σε ποσοστό 40%

Η έκπτωση φόρου δαπανών για τις εργασίες αυτές περιλαμβάνει φυσικά και τις δαπάνες αντικατάστασης ενεργειακών κουφωμάτων ( όχι συμβατικών), ως έναν από τους σημαντικότερους τρόπους ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου σας.

Η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες αντικατάστασης κουφωμάτων – έκπτωση φόρου στα κουφώματα , καλύπτει μέγιστο όριο δαπανών τις 16.000 ευρώ, δηλαδή η ανώτατη έκπτωση φόρου που μπορεί να επωφεληθεί κάποιος φτάνει τα 6.400 ευρώ. O κατασκευαστής πλέον υποχρεούται να εκδίδει δύο ξεχωριστά τιμολόγια, ένα για την αγορά των υλικών και ένα για την παροχή υπηρεσιών για το κόστος των εργασιών. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης υπολογίζονται μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι για την αγορά των υλικών. Tα ποσά αυτών των δαπανών δηλώνονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

ekptosi forou sta koufomata

Η έκπτωση φόρου για τις δαπάνες αντικατάστασης κουφωμάτων καταβάλλεται ισόποσα για 4 χρόνια, φτάνοντας έως και τα 1.600 ευρώ το χρόνο. Σημειώνεται ότι, για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί από αυτήν την έκπτωση φόρου, πρέπει να υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από την έκπτωση φόρου στα κουφώματα,  όσοι εξόφλησαν τις εργασίες αυτές με μετρητά. Συνεπώς, η πληρωμή για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου σας πρέπει να γίνονται μέσω διατραπεζικών συναλλαγών , ώστε κάποιος να μπορέσει να επωφεληθεί από την έκπτωση φόρου.

Μία πάρα πολύ σημαντική διευκρίνηση ως προς την έκπτωση φόρου αντικατάστασης κουφωμάτων είναι ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν της έκπτωσης αυτής οι υπαχθέντες σε πρόγραμμα ‘’ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ’’ ή πρόκειται να υπαχθούν στο άμεσο μέλλον.

  Ποια τα οφέλη από την έκπτωση φόρου στα κουφώματα

έκπτωση φόρου στα κουφώματα

Η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων ( έκπτωση φόρου στα κουφώματα ) για την πραγματοποίηση δαπανών για την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων, αποτελεί ένα μέτρο με πολλά οφέλη για την οικονομία και το περιβάλλον.

Με το μέτρο αυτό παρακινούνται και οι ιδιώτες αλλά και οι επαγγελματίες να συμμορφωθούν φορολογικά με τους νόμους , ενισχύονται οι οικοδομικοί και τεχνικοί κλάδοι και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης η έκπτωση φόρου στα κουφώματα συμβάλλει στη βελτίωση των κτιριακών υποδομών και της ενεργειακής τους αναβάθμισης,  με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αξία τους και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής  των ενοίκων τους.

Τέλος, τα κίνητρα για την ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση ακινήτων, συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, με συνέπεια να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο μας επίπεδο.

Δείτε όλες τις προϋποθέσεις για την έκπτωση φόρου στην αντικατάσταση κουφωμάτων 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Γρατζουνιές – Γρατσουνιές και χτυπήματα στα αλουμίνια