Κλείσιμο μπαλκονιού - βεράντας

Κλείσιμο μπαλκονιού – βεράντας

Κλείσιμο μπαλκονιού – βεράντας, πέργκολες και ταράτσες

Κλείσιμο μπαλκονιού - βεράντας

Το κλείσιμο μπαλκονιού – βεράντας του σπιτιού, η κατασκευή πέργκολας σε ταράτσες ή βεράντες καθώς και το κλείσιμο ημιυπαίθριων χώρων απασχολούν πολλούς καταναλωτές. Πώς μπορούμε να  κλείσουμε το μπαλκόνι ή τη βεράντα του σπιτιού μας ; Πώς μπορεί να γίνει το κλείσιμο του ημιυπαίθριου χώρου μας με κουφώματα αλουμινίου; Πώς κατασκευάζουμε πέργκολες αλουμινίου σε βεράντες ή ταράτσες; Τι προβλέπει η νομοθεσία και πότε μπορεί να γίνει; Αυτά και άλλα πολλά θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε παρακάτω.

Κλείσιμο μπαλκονιού ή βεράντας με κουφώματα αλουμινίου

Κλείσιμο μπαλκονιού - βεράντας

Η ανάγκη για όλο και περισσότερους χώρους αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σπιτιών να προβαίνουν στο κλείσιμο του μπαλκονιού ή της βεράντας του σπιτιού τους. Καταρχάς κατά την διαδικασία αυτή θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα θέματα. Αυτού του είδος τα κουφώματα, επειδή ακριβώς τοποθετούνται σε μπαλκόνια ή βεράντες, είναι πολύ εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετούνται κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, κατά προτίμηση ανοιγόμενα – θερμοδιακοπτόμενα , τα οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν σε απευθείας έκθεση χωρίς την παρουσία εξωφύλλων, μιας και σπάνια τοποθετούνται ρολά ή παντζούρια σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων λόγω της απευθείας έκθεσης στον ήλιο αλλά και της απουσίας ρολών ή παντζουριών (εξωφύλλων). Αυτού του είδος οι κατασκευές σε μπαλκόνια και βεράντες θα πρέπει στο κάτω μέρος να έχουν μία σταθερή επιφάνεια κουφώματος χωρίς υαλοπίνακα αλλά με ταμπλά αλουμινίου, ύψους τουλάχιστον 95 εκατοστών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης. Επιπροσθέτως, τα ανοιγόμενα ή συρόμενα κουφώματα στο κλείσιμο των μπαλκονιών ή βεραντών θα πρέπει να περιλαμβάνουν χερούλια με κλειδιά, ώστε να ελέγχεται η χρήση τους από παιδιά και ν’ αποφεύγονται ατυχήματα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασκευές αυτές είναι εύκολες, εκτός αν απουσιάζει οροφή – ταβάνι στο πάνω μέρος, πράγμα που τις καθιστά ιδιαίτερα δαπανηρές. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται στο καθάρισμα των συγκεκριμένων κουφωμάτων – παραθύρων, διότι, όταν τοποθετούνται σταθερά κουφώματα, γίνεται το καθάρισμά τους δύσκολό ή επικίνδυνό ή και παντελώς αδύνατο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νομοθεσία απαγορεύει κάτι τέτοιο, αλλά η συμβουλή κάποιου πολιτικού μηχανικού είναι επιβεβλημένη. Στο τέλος του άρθρου δίδονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας. Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε τον Νόμο Νο 4067 σχετικά με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.

Κλείσιμο ημιυπαίθριου με κουφώματα αλουμινίου

Κλείσιμο μπαλκονιού - βεράντας

Το κλείσιμο του ημιυπαίθριου χώρου με κουφώματα αλουμινίου είναι μια συχνή διαδικασία που γίνεται στις περισσότερες οικοδομές και πολυκατοικίες. Καταρχάς κατά την διαδικασία αυτή θα πρέπει να προσέξετε ορισμένα θέματα. Αυτού του είδος τα κουφώματα, επειδή ακριβώς τοποθετούνται σε ημιυπαίθριους χώρους, είναι πολύ εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες. Γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετούνται κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, κατά προτίμηση ανοιγόμενα – θερμοδιακοπτόμενα, τα οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν σε απευθείας έκθεση, χωρίς την παρουσία εξωφύλλων μιας και σπάνια τοποθετούνται ρολά ή παντζούρια σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι σύνηθες λάθος η τοποθέτηση συρόμενων επάλληλων κουφωμάτων, τα οποία δεν προσφέρουν ιδανικές αποδόσεις σε θερμομόνωση και υδατοστεγανότητα, ενώ δύσκολος είναι και ο καθαρισμός τους. Επίσης, απαραίτητη είναι η χρήση ενεργειακών υαλοπινάκων, λόγω της απευθείας έκθεσης στον ήλιο αλλά και λόγω της απουσίας ρολών ή παντζουριών (εξωφύλλων). Επιπροσθέτως, τα ανοιγόμενα ή συρόμενα κουφώματα που τοποθετούνται για το κλείσιμο των ημιυπαίθριων θα πρέπει να περιλαμβάνουν χερούλια με κλειδιά, ώστε να ελέγχεται η χρήση τους από παιδιά και ν’ αποφεύγονται ατυχήματα. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να λαμβάνεται στο καθάρισμα των συγκεκριμένων κουφωμάτων – παραθύρων, διότι, όταν τοποθετούνται σταθερά κουφώματα, γίνεται το καθάρισμά τους δύσκολό ή επικίνδυνο ή και παντελώς αδύνατο. Η νομοθεσία, μετά από κάποιες διαδικασίες, επιτρέπει το κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων με την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Πέργκολες αλουμινίου σε ταράτσες , βεράντες και μπαλκόνια πολυκατοικιών

Κλείσιμο μπαλκονιού - βεράντας περγκολες

Οι πέργκολες αλουμινίου αποτελούν ιδανική λύση για ταράτσες , βεράντες και μπαλκόνια πολυκατοικιών. Η χρήση ηλεκτροαστατικά βαμμένων προφίλ αλουμινίου, σε οποιαδήποτε απόχρωση επιθυμούμε, τις καθιστά την ιδανικότερη λύση, εξαιτίας της αντοχής στον χρόνο και στις καιρικές συνθήκες. Δε χρειάζονται συντήρηση , βάψιμο και μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε χώρο. Προσφέρουν λύσεις με σταθερά ή κινητά πτερύγια , τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε σε οποιοδήποτε κλίση επιθυμούμε, ανάλογα με την εκάστοτε ηλιοφάνεια ή απλώς την επιθυμία μας. Δύναται να κατασκευαστούν και με στεγανά κινητά πτερύγια, προστατεύοντας από την βροχή. Σε περίπτωση τοποθέτησης πέργκολας σε ταράτσα ή βεράντα κατοικίας ή σε μπαλκόνι, απαιτείται η συμβολή πολιτικού μηχανικού για τον έλεγχο της στατικότητας του κτηρίου. Η κείμενη νομοθεσία απαιτεί έκδοση άδειας, σε περίπτωση τοποθέτησης της πέργκολας σε ταράτσα, μπαλκόνι ή βεράντα κατοικίας. Στην περίπτωση τοποθέτησης της πέργκολας στο ισόγειο, δεν απαιτείται άδεια. Παρακάτω δίδεται ο συγκεκριμένος νόμος για τις προαναφερθείσες περιπτώσεις . Για περισσότερες πληροφορίες αναζητήστε το Νόμο Νο 4067 σχετικά με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΕΡΓΚΟΛΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΚΙΑΣΗΣ

Βάσει του άρθρου 4 παρ. 2 και 3 του ΝΟΚ (Ν.4067/12), όπως έχει ενημερωθεί έως και με τον Ν.4513/18 και τις σχετικές Τ.Ο., τα δικαιολογητικά και οι διαδικασίες αδειοδότησης εγκατάστασης συστημάτων πέργκολας και σκίασης σε νομίμως υφιστάμενα κτήρια, έχουν ως εξής:

  1. ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΣΕ ΙΣΟΓΕΙΟ Ή ΑΚΑΛΥΠΤΟ ΧΩΡΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Απαιτείται 48ωρη ενημέρωση της αρμόδιας ΥΔΟΜ (Ν.4067/12 άρθρο 4 παρ. 3). Εφόσον η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ή στις όψεις, οφείλει να συνοδεύεται και από δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Ενδεχομένως να μην απαιτείται η συνδρομή μηχανικού σ’ αυτή τη διαδικασία. Για τις απαραίτητες διευκρινήσεις, προτείνεται ο ιδιώτης να απευθύνεται στην αρμόδια ΥΔΟΜ της περιοχής του.

  1. ΠΕΡΓΚΟΛΑ ΣΕ ΕΞΩΣΤΗ, ΔΩΜΑ ή ΒΕΡΑΝΤΑ

Απαιτείται Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την αρμόδια ΥΔΟΜ (Ν.4067/12 άρθρο 4 παρ. 2). Η αίτηση για αυτή την έγκριση συνοδεύεται από:

  • Κάτοψη και όψη υπό κλίμακα 1:100
  • Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος
  • Δήλωση Μηχανικού ότι δεν παραβιάζεται το ιδεατό στερεό (βλ. Ν.4067/12 άρθρο 15 παρ. 5 σχετικά)

Εφόσον η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ή στις όψεις, οφείλει να συνοδεύεται και από δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Για τις απαραίτητες διευκρινήσεις, προτείνεται ο ιδιώτης να απευθύνεται στην αρμόδια ΥΔΟΜ της περιοχής του.

  1. ΛΟΙΠΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ Ή ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ

Γενικά, τέτοια συστήματα εμπίπτουν στην κατηγορία της 48ωρης ενημέρωσης της ΥΔΟΜ, εφόσον για την κατασκευή τους δεν γίνεται χρήση ικριωμάτων. Εφόσον η κατασκευή βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ή στις όψεις, οφείλει να συνοδεύεται και από δήλωση συναίνεσης των συνιδιοκτητών της οικοδομής. Για τις απαραίτητες διευκρινήσεις, προτείνεται ο ιδιώτης να απευθύνεται στην αρμόδια ΥΔΟΜ της περιοχής του.

Βαθμολογία18 Ψήφοι73
73

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Βίντεο για κουφώματα αλουμινίου