Σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά

Σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά

Σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά

Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς, ιδίως, μήνες είναι οι πυρκαγιές. Τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και η ανθρώπινη  αμέλεια εντείνουν τη συχνότητα του φαινομένου. Το ερώτημα, ωστόσο, που τίθεται είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε τις κατοικίες μας και μέσω αυτών τη ζωή μας. Είναι, άραγε, δυνατόν να φτιάξουμε τα σπίτια μας έτσι, ώστε να αντέχουν σε συνθήκες ακραίες, όπως είναι η φωτιά; Υπάρχουν κουφώματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς; Πώς συμπεριφέρονται τα κουφώματα – παράθυρα ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους (PVC – πλαστικά κουφώματα, Ξύλινα κουφώματα, αλουμινίου κουφώματα ); Παρακάτω επιχειρείται μια σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής που στοίχισαν τη ζωή σε 100 περίπου συνανθρώπους μας και «εξαφάνισαν» την περιοχή από τον χάρτη,  το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε πορίσματα από μια σειρά ερευνών με εξαιρετικό ενδιαφέρον

https://edcm.edu.gr/images/docs/2018/Newsletter_Attica_Fires_2018_v11.pdf ) .

Στα τελικά συμπεράσματα (Νο11 κ΄12) αναφέρονται τα εξής:

« 11. Σε κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης που είχαν κλειστά παράθυρα, η φωτιά δεν πέρασε στο εσωτερικό των κτιρίων, με μοναδικό αποτέλεσμα μια εξωτερική επιδερμική παραμόρφωση των επιχρισμάτων, χωρίς να επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων λόγω της μικρής διάρκειας επίδρασης της φωτιάς.

  1. Αντιθέτως, σε όμοια κτίρια που διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά και ανοιχτά παράθυρα, η φωτιά πέρασε στο εσωτερικό τους και η επίδρασή της ήταν μεγαλύτερη, αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα από την καύση του εξοπλισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και δημιουργήθηκαν ρωγμές που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τα μη δομικά στοιχεία των κατασκευών αλλά και τον φέροντα οργανισμό τους.»

Στα παραπάνω πορίσματα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι σοβαρές επιπτώσεις, αλλά και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή που προκύπτουν από την εισπνοή αερίων ύστερα από καύση πλαστικών υλικών, όπως το PVC. Το Barriere Fire Department του Καναδά αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για θανάτους από εισπνοή αναθυμιάσεων από καύση πλαστικών προϊόντων είναι πολλαπλάσιοι των θανάτων που προκαλούνται από εγκαύματα (https://www.barrierefire.com/2014/burning-plastic-harmful/).

Μελετώντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα ( έρευνες και αυτοψίες στον τόπο της τραγωδίας ) μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν τον μοναδικό τρόπο ενίσχυσης της πυροπροστασίας των κτηρίων και την ιδανική λύση σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας. Κι αυτό, διότι, συγκριτικά με υλικά όπως το PVC και το ξύλο, το αλουμίνιο έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς τόσο λόγω της φύσης του ίδιου του υλικού, όσο και λόγω των εξαιρετικών μηχανικών του ιδιοτήτων. Αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα από μετρήσεις πυροπροστασίας σε κουφώματα αλουμινίου.

Εναλλακτικά δείτε ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα , τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC

Βαθμολογία4 Ψήφοι17
17

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Προβλήματα τζαμιών (διπλών) – υαλοπινάκων
Προβλήματα τζαμιών (διπλών) – υαλοπινάκων