Σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά .
Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται τους καλοκαιρινούς , ιδίως, μήνες είναι οι πυρκαγιές . Τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο και η ανθρώπινη αμέλεια εντείνουν τη συχνότητα του φαινομένου . Το ερώτημα , ωστόσο, που τίθεται είναι αν και κατά πόσο μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προστατεύσουμε τις κατοικίες μας και μέσω αυτών τη ζωή μας . Είναι , άραγε , δυνατόν να φτιάξουμε τα σπίτια μας έτσι, ώστε να αντέχουν σε συνθήκες ακραίες . Όπως είναι η φωτιά ; Υπάρχουν κουφώματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην εξάπλωση της πυρκαγιάς ; Πώς συμπεριφέρονται τα κουφώματα – παράθυρα ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους . ( PVC – πλαστικά κουφώματα . Ξύλινα κουφώματα . αλουμινίου κουφώματα ) ; Παρακάτω επιχειρείται μια σύγκριση κουφωμάτων στη φωτιά .
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι Αττικής που στοίχισαν τη ζωή σε 100 περίπου συνανθρώπους μας και «εξαφάνισαν» την περιοχή από τον χάρτη . Το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε πορίσματα από μια σειρά ερευνών με εξαιρετικό ενδιαφέρον .
( https://edcm.edu.gr/images/docs/2018/Newsletter_Attica_Fires_2018_v11.pdf ) .
Στα τελικά συμπεράσματα (Νο11 κ΄12) αναφέρονται τα εξής :
« 11. Σε κτίρια με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και τοιχοποιίες πλήρωσης που είχαν κλειστά παράθυρα . Η φωτιά δεν πέρασε στο εσωτερικό των κτιρίων . Με μοναδικό αποτέλεσμα μια εξωτερική επιδερμική παραμόρφωση των επιχρισμάτων . Χωρίς να επηρεάσει τη στατικότητα των κτιρίων λόγω της μικρής διάρκειας επίδρασης της φωτιάς .
- Αντιθέτως, σε όμοια κτίρια που διέθεταν ξύλινα ή πλαστικά και ανοιχτά παράθυρα . Η φωτιά πέρασε στο εσωτερικό τους και η επίδρασή της ήταν μεγαλύτερη . Αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες ιδιαίτερα από την καύση του εξοπλισμού στο εσωτερικό των κτιρίων και δημιουργήθηκαν ρωγμές . Που μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο τα μη δομικά στοιχεία των κατασκευών . Αλλά και τον φέροντα οργανισμό τους . » .
Στα παραπάνω πορίσματα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι σοβαρές επιπτώσεις . Αλλά και οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή που προκύπτουν από την εισπνοή αερίων ύστερα από καύση πλαστικών υλικών . Όπως το PVC . Το Barriere Fire Department του Καναδά αναφέρει ότι οι κίνδυνοι για θανάτους από εισπνοή αναθυμιάσεων από καύση πλαστικών προϊόντων . Είναι πολλαπλάσιοι των θανάτων που προκαλούνται από εγκαύματα.
Μελετώντας προσεκτικά όλα τα δεδομένα ( έρευνες και αυτοψίες στον τόπο της τραγωδίας ) . Μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε πως τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν τον μοναδικό τρόπο ενίσχυσης της πυροπροστασίας των κτηρίων και την ιδανική λύση σε περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας . Κι αυτό, διότι, συγκριτικά με υλικά όπως το PVC και το ξύλο . Το αλουμίνιο έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς τόσο λόγω της φύσης του ίδιου του υλικού . Όσο και λόγω των εξαιρετικών μηχανικών του ιδιοτήτων . Αυτό έχει αποδειχθεί επανειλημμένα από μετρήσεις πυροπροστασίας σε κουφώματα αλουμινίου .
Εναλλακτικά δείτε ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα , τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC .
Ψηφίστε το άρθρο