πριν την αγορά κουφωμάτων
πριν την αγορά κουφωμάτων

Τι να προσέξετε πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου

Τι να προσέξετε πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου .

Σ’ αυτό το άρθρο θα σας δοθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξετε , πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου . Αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε πριν την αγορά κουφωμάτων . Η αγορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια δαπανηρή επένδυση που δύσκολα θα μπορούμε να επαναλάβουμε για δεύτερη φορά .  Γι’ αυτό η επιλογή του κατασκευαστή κουφωμάτων θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική . Όπως σε κάθε αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, έτσι και στα κουφώματα υπάρχει ποικιλομορφία όσον αφορά τις τιμές και τις ποιότητες . ( Φθήνα κουφώματα και ακριβά κουφώματα ) , αλλά και αρκετές παγίδες . Ας δούμε, λοιπόν, τι θα πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου . Διότι η ευθύνη δε βαραίνει μόνο αυτόν που προσφέρει αλλά και αυτόν που αξιολογεί και αποφασίζει .

 1. Παγίδες στις προσφορές κουφωμάτων αλουμινίου .

Οι προσφορές κουφωμάτων αλουμινίου θα πρέπει να είναι πλήρεις . Η προσφορά κουφωμάτων αλουμινίου είναι το έγγραφο που δεσμεύει τον κατασκευαστή απέναντι στον αγοραστή και δηλώνει το είδος των κουφωμάτων . ( Ποιότητα , υλικά κουφωμάτων ) που προτίθεται να τοποθετήσει στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες του σπιτιού . Γι’ αυτό , πρίν την αγορά των κουφωμάτων , δεν θα πρέπει να προσέχουμε μόνο τη σειρά (απλά ή θερμοδιακοπτόμενα) ή την τιμή της προσφοράς που μας έχει δοθεί . Αλλά και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της προσφοράς , που θα δούμε παρακάτω και καθορίζουν την ποιότητα των κουφωμάτων και που πολλές φορές δεν αναφέρονται ή αποκρύπτονται τεχνηέντως . Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεται σε μία προσφορά κουφωμάτων . Για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και κρυφές χρεώσεις :

 Α. H σειρά των κουφωμάτων αλουμινίου ( π.χ. απλά ή θερμοδιακοπτόμενα ) αλλά κυρίως οι κωδικοί των προφίλ . Κάθε σειρά κουφωμάτων (π.χ. Europa 5500 θερμοδιακοπή) έχει δεκάδες κάσες και φύλλα για να κατασκευαστούν τα κουφώματα αλουμινίου και θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια ακριβώς από αυτά θα χρησιμοποιηθούν .

Β. Τα Ελαστικά – λάστιχα που θα τοποθετηθούν πάνω στη συγκεκριμένη σειρά . Σε κάθε σειρά κουφωμάτων (π.χ. Europa Prima 8500 θερμοδιακοπή) μπορούν να τοποθετηθούν διάφορα είδη ελαστικών (αφρώδη ελαστικά, απλά ελαστικά, λάστιχα φούσκες) . Που επηρεάζουν την απόδοση του κουφώματος αλλά και την αξία του . Επιπροσθέτως  μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στο αν μπορούν αυτά τα ελαστικά ν’ αντικατασταθούν σε περίπτωση φθοράς . Δείτε τα λάστιχα των κουφωμάτων .

Γ. Για την τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει ν’ αναφέρεται εάν στην τιμή περιλαμβάνεται ο γερανός . Η αποκομιδή των παλιών κουφωμάτων . Καθώς ο έλεγχος πριν την αποπληρωμή από την εταιρεία παραγωγής προφίλ (π.χ. Europa).

Δ. Το χρώμα των κουφωμάτων και η εγγύηση της βαφής .

Ε. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε σειράς κουφωμάτων αλουμινίου ( αεροδιαπερατότητα , υδατοστεγανότητα , θερμομόνωση κλπ . ) . Καθώς και οι αποδόσεις αυτών ( συντελεστές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης κλπ. ) .

Ζ. Στους Υαλοπίνακες – τζάμια θα πρέπει να αναγράφεται το είδος ( απλοί, ενεργειακοί ) . Η εταιρεία παραγωγής και η χώρα προέλευσης ( πχ Guardian Αγγλίας ) , σε περίπτωση ενεργειακών υαλοπινάκων το είδος αυτών ( μαλακής – σκληρής επίστρωσης, 2-4 εποχών, 3ης γενιάς κλπ. ) . Η εγγύηση αυτών σε περίπτωση θόλωσης καθώς και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά (ποσοστό ηχομόνωσης , θερμομόνωσης , φωτεινότητας ).

Η. Στους Μηχανισμούς των κουφωμάτων θα πρέπει να αναγράφεται η εταιρεία παραγωγής (πχ Roto) .  Το είδος των μηχανισμών (π.χ. περιμετρικοί) . Τα σημεία ασφάλισης καθώς και η εγγύηση καλής λειτουργίας .

Θ. Στα Ρολά και στις σίτες θα πρέπει να αναφέρεται το είδος αυτών και κυρίως ο προμηθευτής τους  (π.χ. Europa ) .

 1. Ζητάτε να γίνεται τεχνικός έλεγχος πριν την αποπληρωμή των προϊόντων .

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε τις τεχνικές γνώσεις ν’ αξιολογήσουμε ένα κούφωμα αλουμινίου και κατά πόσο είναι σωστά κατασκευασμένο . Γι’ αυτό οι εταιρείες που σχεδιάζουν τα προφίλ (π.χ. Europa, Exalco) μας δίνουν τη δυνατότητα και πριν αποπληρώσουμε τα προϊόντα, να διεξάγουν τεχνικό έλεγχο για να πιστοποιήσουν . Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί όλα τα εξαρτήματα που προβλέπονται στους τεχνικούς καταλόγους τους . Απαραίτητο, λοιπόν, πριν καταλήξουμε σε κατασκευαστή κουφωμάτων, είναι να τον ρωτήσουμε εάν μπορούμε να διεξάγουμε αυτό τον έλεγχο πριν  αποπληρώσουμε τα προϊόντα . Τέλος, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επίμονοι κατά την διάρκειά αυτών των τεχνικών ελέγχων ώστε να αναγράφει ότι όλα τα εξαρτήματα είναι βάσει των προδιαγραφών που προβλέπονται από τη σχεδιάστρια εταιρεία ( π.χ. Exalco ) .

 1. Απαιτήστε τα κουφώματα να κατασκευαστούν όπως ακριβώς περιγράφονται στα βιβλία των τεχνικών προδιαγραφών .

Ένας τρόπος ν’ αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις είναι να απαιτήσετε ν’ αναγράφεται στην προσφορά ότι τα κουφώματά μας θα είναι κατασκευασμένα με όλα τα υλικά και όλες τις τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στον τεχνικό κατάλογο της εταιρείας παραγωγής που τα σχεδίασε ( π.χ. Europa, Exalco κλπ ) . Με αυτό τον τρόπο ο κατασκευαστής των κουφωμάτων μας, θα είναι δεσμευμένος ότι τουλάχιστον θ’ ακολουθήσει κάποιες δεδομένες προδιαγραφές . Σε περίπτωση προβλημάτων τόσο ο κατασκευαστής όσο και η εταιρεία που τα έχει σχεδιάσει και έχουμε καλέσει για τεχνικό έλεγχο , θα είναι υπόλογοι σε εμάς .

 1. Πιστοποιημένοι κατασκευαστές .

Κάθε εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου ( π.χ. Exalco , Europa ) πιστοποιεί, ενημερώνει και εκπαιδεύει συγκεκριμένους κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου σε κάθε Νομό . Η ύπαρξη ταμπέλας – πινακίδας έξω από κάθε κατάστημα δε σημαίνει απαραίτητα ότι ο εν λόγω κατασκευαστής είναι πιστοποιημένος να παράγει τα συγκεκριμένα προϊόντα . Γι’ αυτό κάλο είναι να ζητάμε , πριν την αγορά κουφωμάτων , να δούμε την πιστοποίησή του και εάν αυτή είναι σε ισχύ .

 1. Δείτε πραγματικά έργα του κατασκευαστή .

Στους εκθεσιακούς χώρους και στα showroom των εταιρειών βλέπετε τα καλύτερα και όχι πάντα αντιπροσωπευτικά δείγματα του κατασκευαστή που προτίθεστε να επιλέξετε . Για να έχετε μία καλύτερη και αντιπροσωπευτικότερη εικόνα της δουλειάς του και ιδιαίτερα στο κομμάτι της τοποθέτησης, καλό είναι να ζητήσετε μια λίστα  όχι 1-2 δουλειές )  με έργα που έχει κάνει . Εταιρεία που δε φοβάται να σας δώσει μία μεγάλη λίστα με δουλειές της και σας παρέχει τη δυνατότητα να επισκεφτείτε διάφορα έργα . Σίγουρα σημαίνει ότι έχει πολλά να δείξει.

 1. Ζητάτε και αξιολογήστε τις εγγυήσεις όλων των προϊόντων και εξαρτημάτων .

Είναι υποχρέωση (βάσει νομοθεσίας) κάθε εταιρείας που πουλάει προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει εγγύηση για τα προϊόντα της . Εδώ θα πρέπει να αξιολογήσετε πόσα χρόνια εγγύηση παρέχεται από τον κατασκευαστή αλουμινίου για την καλή λειτουργία των κουφωμάτων ( που είναι η πιο σημαντική ) . Των σιτών, των ρολών και των ηλεκτρικών μηχανισμών αυτών .  Των υαλοπινάκων αλλά και των προφίλ αλουμινίου και της βαφής τους .

 1. Εξασφαλίστε την ημερομηνία παράδοσης, τον τρόπο πληρωμής και τα προϊόντα που θα προμηθευτείτε .

Αφού καταλήξετε στον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου των κουφωμάτων σας και πριν δώσετε προκαταβολή, να ζητήσετε εγγράφως ν’ αναφερθεί η ακριβής ημερομηνία παράδοσης των κουφωμάτων . Ο τρόπος πληρωμής αυτών καθώς και σε ποια ακριβώς προσφορά συμφωνείτε . Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί πολλές προσφορές . Στην προσφορά θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά όλα αυτά που αναφέρονται παραπάνω για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων .

 1. Τοποθέτηση κουφωμάτων .

Η τοποθέτηση των κουφωμάτων είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες για την συμπεριφορά τους . Μπορεί ένα κούφωμα αλουμινίου να έχει κατασκευαστεί σωστά . Αλλά, εάν γίνει λάθος η τοποθέτησή του, αυτό να αποδειχθεί ελαττωματικό ή και να καταστραφεί τελείως . Ζητάτε, λοιπόν, η τοποθέτηση να γίνει από τον ίδιο άνθρωπο που θα κάνει την κατασκευή (και όχι εξωτερικά συνεργεία ή να τοποθετηθούν κουφώματα από χώρες του εξωτερικού ), να σας δοθεί γραπτή εγγύηση καλής λειτουργίας . Να ζητήσετε τεχνικό έλεγχο πριν την αποπληρωμή αυτού και να ενημερωθείτε πριν από την τοποθέτηση για τα μερεμέτια που θα προκύψουν  . Καθώς και τις εργασίες αποκατάστασης μετά . Δείτε πως μπορείτε να έλεγξετε την τοποθέτηση των κουφωμάτων .

 1. Δώστε σημασία στα εξαρτήματα των κουφωμάτων .

Τα εξαρτήματα των κουφωμάτων είναι η «καρδιά» ενός κουφώματος και η κυριότερη αιτία προβληματικών προϊόντων . Μπορεί να αγοράσετε μια πολύ καλή σειρά αλουμινίου ( π.χ. Europa 5500 ) . Αλλά αυτή να αποδειχτεί αναποτελεσματική και ελαττωματική εάν σε αυτή τοποθετηθούν ελαττωματικά ή μη εγκεκριμένα εξαρτήματα . Εξαρτήματα που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή είναι οι κλειδαριές . Τα ράουλα – ροδάκια, τα λάστιχα των κουφωμάτων . Οι μηχανισμοί . Οι γωνίες σύνδεσης , οι μεντεσέδες κλπ .

 1. Μάθετε για τα μερεμέτια μετά την αποξήλωση των παλαιών κουφωμάτων .

Πλέον οι περισσότερες κατασκευές κουφωμάτων αλουμινίου αφορούν αντικαταστάσεις – αλλαγές παλαιών κουφωμάτων . Κατά την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αποξήλωσης ξύλινων κουφωμάτων προκύπτουν μερεμέτια . Το μέγεθος και η έκταση των μερεμετιών αφορούν και τον τρόπο αποξήλωσης των παλιών κουφωμάτων και πόσο προσεχτικά γίνεται αυτή . Γι’ αυτό καλό θα είναι να ρωτάτε πάντα τους κατασκευαστές κουφωμάτων τι εργασίες θα προκύψουν μετά την αποπεράτωση των εργασιών τους . Μιας και αυτές επιβαρύνουν τον συνολικό προϋπολογισμό . Πολλοί κατασκευαστές κουφωμάτων αναλαμβάνουν μέρος των εργασιών αυτών ( π.χ. κλείσιμο των παλαιών κουτιών με γυψοσανίδα ) . Ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέρος των μερεμετιών μπορεί να καλυφθεί με ειδικά προφίλ αλουμινίου . ( Π.χ. φτερά οδηγών ρολού και αρμοκάλυπτα κουφωμάτων μεγάλα ) .

 1. Προφίλ και εξαρτήματα που λείπουν συνήθως από τις προσφορές .

Υπάρχουν μερικά προφίλ και εξαρτήματα αλουμινίου που είναι απαραίτητα ή ιδιαιτέρως χρήσιμα και λείπουν συνήθως από τις προσφορές κουφωμάτων αλουμινίου . Ή χρεώνονται σε δεύτερο χρόνο σαν extra επιβάρυνση . Τέτοια είναι η κάλυψη της υψομετρικής διαφοράς των οδηγών των συρόμενων κουφωμάτων για να μη σκοντάφτουμε . Οι απαραίτητοι πλαστικοί αποστάτες ή τα λάστιχα που μπαίνουν σε θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα για να μην δημιουργείται θερμογέφυρα μεταξύ μαρμαροποδιάς και κουφώματος . Τα φρένα των σιτών κάθετης κίνησης για ν’ αποφεύγονται τα ατυχήματα . Τα αρμοκάλυπτα των κουφωμάτων που καλύπτουν τον αρμό μεταξύ κάσας κουφώματος και τοιχοποιίας . Τα φάλτσα πηχάκια , οι συρτές των ρολών κλπ .

 1. Μάθετε την απόδοση των κουφωμάτων που αγοράζετε .

Πλέον είναι υποχρέωση όλων των εταιρειών ν’ αναγράφουν τις αποδόσεις των κουφωμάτων που πουλάνε . Ερωτήματα όπως πόσο θερμομονωτικό – αποδοτικό είναι το κούφωμα που αγοράζω . Τι δείκτη ηχομόνωσης – ηχομείωσης έχει . Τι δείκτη υδατοστεγανότητας έχει . Θα πρέπει να σας απασχολεί μιας και έχει άμεση σχέση με την ποιότητά του αλλά και τα χρήματα που δαπανάτε για αυτό .

 1. Μην τοποθετείτε κουφώματα πάνω σε παλιές ξύλινες κάσες .

Ένα συχνό λάθος που γίνεται σε αντικαταστάσεις των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων είναι η τοποθέτηση των καινούργιων κουφωμάτων πάνω στις παλαιές ξύλινες κάσες . Που στις περισσότερες περιπτώσεις η κατασκευή τους χρονολογείται πριν από το 1970 . Αυτή η διαδικασία προτιμάται λόγω της ευκολίας της τοποθέτησης και της αποφυγής μερεμετιών . Είναι , όμως, λανθασμένη . Διότι οι παλαιές ξύλινες κάσες στις οποίες στηρίζονται τα καινούργια κουφώματα είναι γερασμένες και . Ακόμα κι αν δε φαίνεται η φθορά τους, όταν αυτή προκύψει, μιας και αναφερόμαστε σε ξύλινες κάσες τουλάχιστον 50 ετών . Θα αχρηστευτούν και τα καινούργια κουφώματα που τοποθετήσαμε . Επιπροσθέτως, όταν τοποθετούμε καινούργια κουφώματα πάνω σε παλιές ξύλινες κάσες, στενεύουμε το πραγματικό άνοιγμα κατά 10 τουλάχιστον πόντους . Είναι προτιμότερο να αναβάλουμε την τοποθέτηση των κουφωμάτων κατά 1-2 χρόνια και όταν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο . Έτσι ώστε να τα χαιρόμαστε για πολλά χρόνια .

Βαθμολογία125 Ψήφοι59
95

Ψηφίστε το άρθρο

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Πώς να καθαρίσετε παράθυρα – τζάμια χωρίς μπαλκόνι – χωρίς πρόσβαση