Διαστάσεις κουφωμάτων

Διαστάσεις κουφωμάτων – Ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων

Διαστάσεις κουφωμάτων – Ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων .

Ένα μεγάλο πρόβλημα με το οποίο συχνά έρχονται αντιμέτωποι πολλοί καταναλωτές , που προμηθεύονται  νέα ενεργειακά κουφώματα ( αλουμινίου και συνθετικών -Pvc ) . Είναι οι διαστάσεις κουφωμάτων και ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων . Συγκεκριμένα τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που διαπιστώνουν είναι τα εξής :

 • Η επιφάνεια του υαλοπίνακα μίκρυνε πάρα πολύ και εισέρχεται λιγότερο φως .
 • Το άνοιγμα – δίοδος του κουφώματος για πρόσβαση προς το έξω έχει περιοριστεί .
 • Η μπαλκονόπορτα έχει κοντύνει αρκετά .
 • Οι πόρτες και οι κουζινόπορτες δεν έχουν αρκετό άνοιγμα για να περνάω αντικείμενα ή έπιπλα .
 • Τα χωνευτά κουφώματα βρίσκουν μέσα στο τούνελ .
 • Έβαλα επάλληλα κουφώματα αντί για ανοιγόμενα και δεν χωράω να βγω στο μπαλκόνι μου .

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα παραπάνω προβλήματα και θα δούμε επιπλέον ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις για όλους τους τύπους κουφωμάτων . ( Ανοιγόμενα . Συρόμενα . Επάλληλα κλπ . ) . Πόσο πραγματικό άνοιγμα μας αφήνουν τα καινούργια κουφώματα αλλά και πόση καθαρή επιφάνεια – φως τζαμιού . Τι πραγματικό ύψος μας αφήνει ένα κούφωμα με επικαθήμενο ρολό και αλλά και ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις για κάθε τύπο κουφώματος .

Διαστάσεις δίφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

ιδανικες διαστασεις κουφωματων

Τα δίφυλλα ανοιγόμενα ανακλινόμενα κουφώματα ( παράθυρα ή μπαλκονόπορτες ) . Είναι κουφώματα που ανοίγουν προς τα μέσα και έχουν μόνο δύο φύλλα . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Α . Διάσταση = ολικό – συνολικό πλάτος κουφώματος .

Β . Διάσταση = άνοιγμα – πέρασμα προς τα έξω – μπαλκόνι ( αφαιρώντας τις κάσες ) .

Γ . Διάσταση = πλάτος τζαμιού – φως .

Διαστάσεις δίφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα απλό δίφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα διαστάσεων 150cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 141 cm X 211 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 59,8 cm X 203,4 cm για κάθε τζάμι .

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλό ανοιγόμενο παράθυρο είναι ,για παράθυρα η διάσταση 140 Χ 140 και για μπαλκονόπορτες 140 Χ 220 + κουτί του ρολού . Παράθυρα με πλάτος μικρότερο των 80cm καλό είναι να αποφεύγονται να γίνουν δίφυλλα . Διότι έχουν πολύ μικρά τζάμια , είναι δύσκολό να πάρουν ανάκλιση και έχουν πολύ μικρή επιφάνεια που ανακλίνεται .

 

Διαστάσεις μονόφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

μονοφυλλα ανοιγομενα κουφωματα διαστασεις

Τα μονόφυλλα ανοιγόμενα ανακλινόμενα κουφώματα είναι κουφώματα που ανοίγουν προς τα μέσα και έχουν μόνο ένα φύλλο . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις μονόφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα απλό μονόφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα διαστάσεων 100cm X 100 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 91 cm X 91 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 83,2 cm X 83.2 cm .

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα μονόφυλλό ανοιγόμενο παράθυρο εξαρτώνται από το σημείο που βρίσκεται το παράθυρο . ( Wc . Σαλόνι . Κουζίνα κλπ . ) και αν υπάρχει χώρος αρκετός να ανοίγει προς τα μέσα χωρίς να εμποδίζει . Ένα μονόφυλλο παράθυρο πλάτους 90cm, μπορεί να έχει ανοιγόμενο τμήμα 81 cm και να εμποδίζει στο μέσα μέρος . Αλλά γίνεται πιο φωτεινό ( 73cm τζάμι ) και κυρίως έχει μεγάλη επιφάνεια ανάκλισης για να αερίζεται . Ιδανικές διαστάσεις για παράθυρά είναι 80cm X 80cm ενώ για μπαλκονόπορτες 90cm X 220cm .

Διαστάσεις δίφυλλων συρόμενων επάλληλων κουφωμάτων .

επαλληλα συρομενα κουφωματα διαστασεις

Τα δίφυλλα συρόμενα επάλληλα κουφώματα είναι κουφώματα στα οποία το ένα φύλλο σύρεται παράλληλα με το άλλο φύλλο . Στις διαστάσεις των συγκεκριμένων κουφωμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή . Διότι αφήνουν μικρότερο καθαρό άνοιγμα προς το μπαλκόνι , σε σύγκριση με τα δίφυλλά ανοιγόμενα κουφώματα . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις δίφυλλων συρόμενων επάλληλων κουφωμάτων

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα  δίφυλλο επάλληλο θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα διαστάσεων 140cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 60 cm X 211,5 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 53 cm X 196 cm για κάθε τζάμι . Πράγμα που σημαίνει ότι με άνοιγμα πλάτους 60 cm . Είναι δύσκολο να μπαινοβγαίνουμε από την συγκεκριμένη μπαλκονόπορτα !

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλο επάλληλο συρόμενο κούφωμα είναι, για τα παράθυρα 140 Χ 140 cm ενώ για μπαλκονόπορτες τουλάχιστον 180 Χ 220 cm . Όπως προαναφέραμε ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε σε μπαλκονόπορτες δίφυλλες επάλληλες με πλάτος μικρότερο των 140cm . Λόγω μικρού καθαρού ανοίγματος ( δείτε παράδειγμά ) που αφήνουν για πρόσβαση στο μπαλκόνι . Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε . Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο καθαρισμό του . Γιατί είναι πολύ δύσκολος , σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση από το έξω μέρος .

Διαστάσεις μονόφυλλων συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων .

μονοφυλλα συρομενα χωνευτα κουφωματα διαστασεις

Τα μονόφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι συρόμενα κουφώματα που μπαίνουν ( χωνεύονται ) ανάμεσα στην τοιχοποιία . Οι διαστάσεις των εν λόγω συρόμενων κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις μονόφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

 

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα μονόφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι για παράθυρα 100 Χ 120 cm και για μπαλκονόπορτες 140 Χ 220 cm . Για μεγαλύτερες σε πλάτος μπαλκονόπορτες θα πρέπει να εξετάζεται η αντοχή των ράουλων – ροδάκια καθώς και το βάρος και η αντοχή σε θραύση (διατομή) των τζαμιών . Επιπροσθέτως στα παράθυρα, θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση αδυναμίας καθαρισμού . Εάν δεν υπάρχει μπαλκόνι ή πρόσβαση από έξω ( δείτε καθαρισμό κουφωμάτων αλουμινίου)  . Για το τι κενό τούβλων – τούνελ, απαιτεί κάθε σειρά ( απλά – θερμοδιακοπτόμενα ) δείτε το άρθρο μας κενό συρομένων κουφωμάτων .

 Διαστάσεις δίφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων .

διφυλλα συρομενα χωνευτα κουφωματα διαστασεις

Τα δίφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι συρόμενα κουφώματα που μπαίνουν ( χωνεύονται ) ανάμεσα στην τοιχοποιία ( 2 φύλλα ) . Οι διαστάσεις των εν λόγω συρόμενων κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις δίφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι για παράθυρα 160 Χ 140 cm και για μπαλκονόπορτες 180 Χ 220 cm . Για το τι κενό τούβλων – τούνελ , απαιτεί κάθε σειρά ( απλά – θερμοδιακοπτόμενα ) . Δείτε το άρθρο μας κενό συρομένων κουφωμάτων .

Διαστάσεις πορτών εισόδων και κουζινοπορτών .

πορτες εισοδου ιδανικες διαστασεις

Οι πόρτες εισόδου και οι κουζινόπορτες ( πόρτες κουζίνας ) είναι κουφώματα που έχουν την μεγαλύτερη χρήση . Στην πλειοψηφία τους είναι ανοιγόμενα και μπορούν να είναι μονόφυλλές ( πόρτες και κουζινόπορτες ) . Δίφυλλές ή με συνδυασμό σταθερών τμημάτων . Οι διαστάσεις τους θέλουν ιδιαίτερη προσοχή . Γιατί είναι οι βασικές δίοδοι για μεταφορά επίπλων ( πχ μετακόμιση ) και μεγάλων αντικειμένων . Στο παρακάτω παράδειγμα για τις διαστάσεις των πορτών και κουζινοπορτών , χρησιμοποιούμε το απαραίτητο κατωκάσι ( ύψους 1cm ) . για την στεγάνωση από νερά δείτε στεγάνωση πορτών εισόδου.

Διαστάσεις πορτών εισόδων και κουζινοπορτών

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε μια πόρτα εισόδου – κουζίνας διαστάσεων 90cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 80 cm X 231,5 cm .

Οι ιδανικές διαστάσεις για μονόφυλλες πόρτες εισόδου και κουζινόπορτες είναι 105 Χ 220 cm ενώ στην περίπτωση των δίφυλλών πορτών το πλάτος πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 160cm ( για να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα σχέδια των ταμπλάδων ) . Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα σχέδια των πορτών που επιλέγουμε και να στο να μην εφάπτουν αυτά . Στα φύλλα της πόρτας ( συνεννόηση με κατασκευαστή κουφωμάτων πριν την επιλογή ) .

 Διαστάσεις κουφωμάτων με ρολό επικαθήμενο .

ρολα διαστασεις

Στα παραπάνω παραδείγματα είδαμε τις διαστάσεις για ανοιγόμενα και συρόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες χωρίς ρολό . Σε περίπτωση που στα παραπάνω κουφώματα προστεθούν και επικαθήμενα ρολά , το ύψος των κουφωμάτων θα μειωθεί . Το επικαθήμενο ρολό περιλαμβάνει ένα κουτί που μειώνει το ύψος του κουφώματος ( δείτε τις διαφορές επικαθήμενου και εξωτερικού ρολού που δεν μειώνουν το ύψος ) . Τα πιο συνηθισμένα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών έχουν ύψος 18 cm . Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν το ύψος του κουφώματος κατά 18cm ( εδώ θα πρέπει μα προσθέσουμε και το ύψος της κάσας του κουφώματος ) . Έτσι αν έχουμε μια ανοιγόμενη μπαλκονόπορτα συνολικού ύψους 220cm και σε αυτή προσθέσουμε επικαθήμενο ρολό . Το πραγματικό ύψος που θα μείνει ελεύθερο θα είναι :

 • 220 cm ολικό ύψος – 18 cm ρολό – 5,5cm ύψος κάσας = 197cm καθαρό υπολειπόμενο ύψος .

Στο συγκεκριμένο άνοιγμα ένας άνθρωπος ύψους 190cm θα σκύβει, όταν εξέρχεται από το άνοιγμα . Γιατί δεν μπορεί να υπολογίσει την διαφορά των 7cm .

Τα ρολά των παραθύρων και μπαλκονοπορτών αποτελούνται από περσίδες . Που μπορεί να είναι αλουμινίου με γέμιση πολυουρεθάνης ή περσίδες βαρέως τύπου . Οι περσίδες έχουν όριο στις διαστάσεις που μπορούν να κατασκευαστούν . Δείτε τα όρια όλων των περσιδών ρολού , που επιτρέπεται να κατασκευαστούν στο άρθρο μας διαστάσεις ρολών .

Μέγιστες διαστάσεις όλων των κουφωμάτων .

Μέγιστες διαστάσεις κουφωμάτων

Κάθε εταιρεία που σχεδιάζει κουφώματα αλουμινίου ( πχ Europa , Alumil ) . Οριοθετεί στις τεχνικές προδιαγραφές . Τις μέγιστες διαστάσεις που μπορεί να κατασκευαστεί αυτό . Δείτε όλες τις μέγιστες διαστάσεις των κουφωμάτων.

 Διαστάσεις ανοιγόμενων και συρόμενων παντζουριών ( πατζουριών ) .

διαστασεις πατζουριων - παντζουριων

Θεωρητικά οι διαστάσεις ανοιγόμενων και συρόμενων παντζουριών (πατζουριών)  και το πόσο μεγάλα μπορούν να κατασκευαστούν . Είναι επιλογή του εκάστοτε κατασκευαστή . Πρακτικά όμως , όλες οι εταιρείες που σχεδιάζουν κουφώματα αλουμινίου , δίνουν όρια στις προδιαγραφές . Για περισσότερα δείτε περισσότερα στο άρθρο μας μεγάλα παντζούρια .

Διαστάσεις σητών κάθετης κίνησης και οριζόντιας κίνησης τύπου Plisse .

σητες_σιτες διαστασεις

Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που παράγουν σήτες ( σίτες ) για κουφώματα αλουμίνιου . Στις περιπτώσεις των σητών κάθετης κίνησης είναι γενικά αποδεκτό . Ότι αυτές δεν πρέπει να ξεπερνάνε το πλάτος των 140cm και το ύψος των 220cm . Γιατί σε αντίθετη περίπτωση βγαίνουν από τις οδηγούς τους , ακόμα και με μικρής έντασης άνεμο . Σε περιπτώσεις σητών τέτοιου πλάτους παίζει καθοριστικό ρόλο η τοποθέτηση τους . Καθώς και η ύπαρξη αντιανεμικού βουρτσάκι .

Οι διαστάσεις των σητών οριζόντια κίνησης τύπου Plisse ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της σίτας Plisse . Υπάρχουν δεκάδες τύποι σιτών Plisse και τα όρια που μπορούν να κατασκευαστούν ποικίλουν ανάλογα με το είδος . Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι η σήτα Plisse με ερπύστρια . Η σήτα Plisse με σχοινάκι . Η σήτα Plisse με συρματόσχοινο και η σήτα οριζόντιας κίνησης με ίσιο πανί και ερπύστρια . Οι διαστάσεις που μπορούν να κατασκευαστούν ποικίλουν ανάλογα την εταιρεία παραγωγής . Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το εξής .

 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με ερπύστρια έως πλάτος 180cm .
 • Μονόφυλλή σήτα οριζόντιας κίνησης με ίσιο πανί και ερπύστρια έως πλάτος 200 cm .
 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με σχοινάκι έως πλάτος 200 cm .
 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με συρματόσχοινο έως πλάτος 250 cm .

 

*όλες οι παραπάνω διαστάσεις και παραδείγματα είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να διαφέρουν αρκετά ανάλογα με τον τύπο, την σειρά και την εταιρεία παραγωγής .

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τι να προσέξετε πριν την αγορά κουφωμάτων αλουμινίου