Διαστάσεις κουφωμάτων

Διαστάσεις κουφωμάτων – Ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων

Διαστάσεις κουφωμάτων – Ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων .

Ένα μεγάλο πρόβλημα με το οποίο συχνά έρχονται αντιμέτωποι πολλοί καταναλωτές , που προμηθεύονται  νέα ενεργειακά κουφώματα ( αλουμινίου και συνθετικών -Pvc ) . Είναι οι διαστάσεις κουφωμάτων και ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις κουφωμάτων . Συγκεκριμένα τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που διαπιστώνουν είναι τα εξής :

 • Η επιφάνεια του υαλοπίνακα μίκρυνε πάρα πολύ και εισέρχεται λιγότερο φως .
 • Το άνοιγμα – δίοδος του κουφώματος για πρόσβαση προς το έξω έχει περιοριστεί .
 • Η μπαλκονόπορτα έχει κοντύνει αρκετά .
 • Οι πόρτες και οι κουζινόπορτες δεν έχουν αρκετό άνοιγμα για να περνάω αντικείμενα ή έπιπλα .
 • Τα χωνευτά κουφώματα βρίσκουν μέσα στο τούνελ .
 • Έβαλα επάλληλα κουφώματα αντί για ανοιγόμενα και δεν χωράω να βγω στο μπαλκόνι μου .

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα παραπάνω προβλήματα και θα δούμε επιπλέον ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις για όλους τους τύπους κουφωμάτων . ( Ανοιγόμενα . Συρόμενα . Επάλληλα κλπ . ) . Πόσο πραγματικό άνοιγμα μας αφήνουν τα καινούργια κουφώματα αλλά και πόση καθαρή επιφάνεια – φως τζαμιού . Τι πραγματικό ύψος μας αφήνει ένα κούφωμα με επικαθήμενο ρολό και αλλά και ποιες είναι οι ιδανικές διαστάσεις για κάθε τύπο κουφώματος .

Διαστάσεις δίφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

ιδανικες διαστασεις κουφωματων

Τα δίφυλλα ανοιγόμενα ανακλινόμενα κουφώματα ( παράθυρα ή μπαλκονόπορτες ) . Είναι κουφώματα που ανοίγουν προς τα μέσα και έχουν μόνο δύο φύλλα . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Α . Διάσταση = ολικό – συνολικό πλάτος κουφώματος .

Β . Διάσταση = άνοιγμα – πέρασμα προς τα έξω – μπαλκόνι ( αφαιρώντας τις κάσες ) .

Γ . Διάσταση = πλάτος τζαμιού – φως .

Διαστάσεις δίφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα απλό δίφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα διαστάσεων 150cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 141 cm X 211 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 59,8 cm X 203,4 cm για κάθε τζάμι .

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλό ανοιγόμενο παράθυρο είναι ,για παράθυρα η διάσταση 140 Χ 140 και για μπαλκονόπορτες 140 Χ 220 + κουτί του ρολού . Παράθυρα με πλάτος μικρότερο των 80cm καλό είναι να αποφεύγονται να γίνουν δίφυλλα . Διότι έχουν πολύ μικρά τζάμια , είναι δύσκολό να πάρουν ανάκλιση και έχουν πολύ μικρή επιφάνεια που ανακλίνεται .

 

Διαστάσεις μονόφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

μονοφυλλα ανοιγομενα κουφωματα διαστασεις

Τα μονόφυλλα ανοιγόμενα ανακλινόμενα κουφώματα είναι κουφώματα που ανοίγουν προς τα μέσα και έχουν μόνο ένα φύλλο . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις μονόφυλλων ανοιγόμενων ανακλινόμενων κουφωμάτων .

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα απλό μονόφυλλο ανοιγόμενο κούφωμα διαστάσεων 100cm X 100 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 91 cm X 91 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 83,2 cm X 83.2 cm .

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα μονόφυλλό ανοιγόμενο παράθυρο εξαρτώνται από το σημείο που βρίσκεται το παράθυρο . ( Wc . Σαλόνι . Κουζίνα κλπ . ) και αν υπάρχει χώρος αρκετός να ανοίγει προς τα μέσα χωρίς να εμποδίζει . Ένα μονόφυλλο παράθυρο πλάτους 90cm, μπορεί να έχει ανοιγόμενο τμήμα 81 cm και να εμποδίζει στο μέσα μέρος . Αλλά γίνεται πιο φωτεινό ( 73cm τζάμι ) και κυρίως έχει μεγάλη επιφάνεια ανάκλισης για να αερίζεται . Ιδανικές διαστάσεις για παράθυρά είναι 80cm X 80cm ενώ για μπαλκονόπορτες 90cm X 220cm .

Διαστάσεις δίφυλλων συρόμενων επάλληλων κουφωμάτων .

επαλληλα συρομενα κουφωματα διαστασεις

Τα δίφυλλα συρόμενα επάλληλα κουφώματα είναι κουφώματα στα οποία το ένα φύλλο σύρεται παράλληλα με το άλλο φύλλο . Στις διαστάσεις των συγκεκριμένων κουφωμάτων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή . Διότι αφήνουν μικρότερο καθαρό άνοιγμα προς το μπαλκόνι , σε σύγκριση με τα δίφυλλά ανοιγόμενα κουφώματα . Οι διαστάσεις των εν λόγω κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις δίφυλλων συρόμενων επάλληλων κουφωμάτων

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε ένα  δίφυλλο επάλληλο θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα διαστάσεων 140cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) . Το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 60 cm X 211,5 cm ενώ η καθαρή επιφάνεια του τζαμιού θα είναι 53 cm X 196 cm για κάθε τζάμι . Πράγμα που σημαίνει ότι με άνοιγμα πλάτους 60 cm . Είναι δύσκολο να μπαινοβγαίνουμε από την συγκεκριμένη μπαλκονόπορτα !

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλο επάλληλο συρόμενο κούφωμα είναι, για τα παράθυρα 140 Χ 140 cm ενώ για μπαλκονόπορτες τουλάχιστον 180 Χ 220 cm . Όπως προαναφέραμε ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε σε μπαλκονόπορτες δίφυλλες επάλληλες με πλάτος μικρότερο των 140cm . Λόγω μικρού καθαρού ανοίγματος ( δείτε παράδειγμά ) που αφήνουν για πρόσβαση στο μπαλκόνι . Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε . Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στο καθαρισμό του . Γιατί είναι πολύ δύσκολος , σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση από το έξω μέρος .

Διαστάσεις μονόφυλλων συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων .

μονοφυλλα συρομενα χωνευτα κουφωματα διαστασεις

Τα μονόφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι συρόμενα κουφώματα που μπαίνουν ( χωνεύονται ) ανάμεσα στην τοιχοποιία . Οι διαστάσεις των εν λόγω συρόμενων κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις μονόφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

 

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα μονόφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι για παράθυρα 100 Χ 120 cm και για μπαλκονόπορτες 140 Χ 220 cm . Για μεγαλύτερες σε πλάτος μπαλκονόπορτες θα πρέπει να εξετάζεται η αντοχή των ράουλων – ροδάκια καθώς και το βάρος και η αντοχή σε θραύση (διατομή) των τζαμιών . Επιπροσθέτως στα παράθυρα, θα πρέπει να εξετάζεται η περίπτωση αδυναμίας καθαρισμού . Εάν δεν υπάρχει μπαλκόνι ή πρόσβαση από έξω ( δείτε καθαρισμό κουφωμάτων αλουμινίου)  . Για το τι κενό τούβλων – τούνελ, απαιτεί κάθε σειρά ( απλά – θερμοδιακοπτόμενα ) δείτε το άρθρο μας κενό συρομένων κουφωμάτων .

 Διαστάσεις δίφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων .

διφυλλα συρομενα χωνευτα κουφωματα διαστασεις

Τα δίφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι συρόμενα κουφώματα που μπαίνουν ( χωνεύονται ) ανάμεσα στην τοιχοποιία ( 2 φύλλα ) . Οι διαστάσεις των εν λόγω συρόμενων κουφωμάτων έχουν ως έξης :

Διαστάσεις δίφυλλο συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων

Οι ιδανικές διαστάσεις για ένα δίφυλλα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι για παράθυρα 160 Χ 140 cm και για μπαλκονόπορτες 180 Χ 220 cm . Για το τι κενό τούβλων – τούνελ , απαιτεί κάθε σειρά ( απλά – θερμοδιακοπτόμενα ) . Δείτε το άρθρο μας κενό συρομένων κουφωμάτων .

Διαστάσεις πορτών εισόδων και κουζινοπορτών .

πορτες εισοδου ιδανικες διαστασεις

Οι πόρτες εισόδου και οι κουζινόπορτες ( πόρτες κουζίνας ) είναι κουφώματα που έχουν την μεγαλύτερη χρήση . Στην πλειοψηφία τους είναι ανοιγόμενα και μπορούν να είναι μονόφυλλές ( πόρτες και κουζινόπορτες ) . Δίφυλλές ή με συνδυασμό σταθερών τμημάτων . Οι διαστάσεις τους θέλουν ιδιαίτερη προσοχή . Γιατί είναι οι βασικές δίοδοι για μεταφορά επίπλων ( πχ μετακόμιση ) και μεγάλων αντικειμένων . Στο παρακάτω παράδειγμα για τις διαστάσεις των πορτών και κουζινοπορτών , χρησιμοποιούμε το απαραίτητο κατωκάσι ( ύψους 1cm ) . για την στεγάνωση από νερά δείτε στεγάνωση πορτών εισόδου.

Διαστάσεις πορτών εισόδων και κουζινοπορτών

 

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι αν έχουμε μια πόρτα εισόδου – κουζίνας διαστάσεων 90cm X 220 cm ( πλάτος Χ ύψος ) το καθαρό άνοιγμα προς τα έξω θα είναι 80 cm X 231,5 cm .

Οι ιδανικές διαστάσεις για μονόφυλλες πόρτες εισόδου και κουζινόπορτες είναι 105 Χ 220 cm ενώ στην περίπτωση των δίφυλλών πορτών το πλάτος πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 160cm ( για να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα σχέδια των ταμπλάδων ) . Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα σχέδια των πορτών που επιλέγουμε και να στο να μην εφάπτουν αυτά . Στα φύλλα της πόρτας ( συνεννόηση με κατασκευαστή κουφωμάτων πριν την επιλογή ) .

 Διαστάσεις κουφωμάτων με ρολό επικαθήμενο .

ρολα διαστασεις

Στα παραπάνω παραδείγματα είδαμε τις διαστάσεις για ανοιγόμενα και συρόμενα παράθυρα και μπαλκονόπορτες χωρίς ρολό . Σε περίπτωση που στα παραπάνω κουφώματα προστεθούν και επικαθήμενα ρολά , το ύψος των κουφωμάτων θα μειωθεί . Το επικαθήμενο ρολό περιλαμβάνει ένα κουτί που μειώνει το ύψος του κουφώματος ( δείτε τις διαφορές επικαθήμενου και εξωτερικού ρολού που δεν μειώνουν το ύψος ) . Τα πιο συνηθισμένα θερμοδιακοπτόμενα κουτιά ρολών έχουν ύψος 18 cm . Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν το ύψος του κουφώματος κατά 18cm ( εδώ θα πρέπει μα προσθέσουμε και το ύψος της κάσας του κουφώματος ) . Έτσι αν έχουμε μια ανοιγόμενη μπαλκονόπορτα συνολικού ύψους 220cm και σε αυτή προσθέσουμε επικαθήμενο ρολό . Το πραγματικό ύψος που θα μείνει ελεύθερο θα είναι :

 • 220 cm ολικό ύψος – 18 cm ρολό – 5,5cm ύψος κάσας = 197cm καθαρό υπολειπόμενο ύψος .

Στο συγκεκριμένο άνοιγμα ένας άνθρωπος ύψους 190cm θα σκύβει, όταν εξέρχεται από το άνοιγμα . Γιατί δεν μπορεί να υπολογίσει την διαφορά των 7cm .

Τα ρολά των παραθύρων και μπαλκονοπορτών αποτελούνται από περσίδες . Που μπορεί να είναι αλουμινίου με γέμιση πολυουρεθάνης ή περσίδες βαρέως τύπου . Οι περσίδες έχουν όριο στις διαστάσεις που μπορούν να κατασκευαστούν . Δείτε τα όρια όλων των περσιδών ρολού , που επιτρέπεται να κατασκευαστούν στο άρθρο μας διαστάσεις ρολών .

Μέγιστες διαστάσεις όλων των κουφωμάτων .

Μέγιστες διαστάσεις κουφωμάτων

Κάθε εταιρεία που σχεδιάζει κουφώματα αλουμινίου ( πχ Europa , Alumil ) . Οριοθετεί στις τεχνικές προδιαγραφές . Τις μέγιστες διαστάσεις που μπορεί να κατασκευαστεί αυτό . Δείτε όλες τις μέγιστες διαστάσεις των κουφωμάτων.

 Διαστάσεις ανοιγόμενων και συρόμενων παντζουριών ( πατζουριών ) .

διαστασεις πατζουριων - παντζουριων

Θεωρητικά οι διαστάσεις ανοιγόμενων και συρόμενων παντζουριών (πατζουριών)  και το πόσο μεγάλα μπορούν να κατασκευαστούν . Είναι επιλογή του εκάστοτε κατασκευαστή . Πρακτικά όμως , όλες οι εταιρείες που σχεδιάζουν κουφώματα αλουμινίου , δίνουν όρια στις προδιαγραφές . Για περισσότερα δείτε περισσότερα στο άρθρο μας μεγάλα παντζούρια .

Διαστάσεις σητών κάθετης κίνησης και οριζόντιας κίνησης τύπου Plisse .

σητες_σιτες διαστασεις

Υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες που παράγουν σήτες ( σίτες ) για κουφώματα αλουμίνιου . Στις περιπτώσεις των σητών κάθετης κίνησης είναι γενικά αποδεκτό . Ότι αυτές δεν πρέπει να ξεπερνάνε το πλάτος των 140cm και το ύψος των 220cm . Γιατί σε αντίθετη περίπτωση βγαίνουν από τις οδηγούς τους , ακόμα και με μικρής έντασης άνεμο . Σε περιπτώσεις σητών τέτοιου πλάτους παίζει καθοριστικό ρόλο η τοποθέτηση τους . Καθώς και η ύπαρξη αντιανεμικού βουρτσάκι .

Οι διαστάσεις των σητών οριζόντια κίνησης τύπου Plisse ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο της σίτας Plisse . Υπάρχουν δεκάδες τύποι σιτών Plisse και τα όρια που μπορούν να κατασκευαστούν ποικίλουν ανάλογα με το είδος . Τα πιο διαδεδομένα είδη είναι η σήτα Plisse με ερπύστρια . Η σήτα Plisse με σχοινάκι . Η σήτα Plisse με συρματόσχοινο και η σήτα οριζόντιας κίνησης με ίσιο πανί και ερπύστρια . Οι διαστάσεις που μπορούν να κατασκευαστούν ποικίλουν ανάλογα την εταιρεία παραγωγής . Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύει το εξής .

 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με ερπύστρια έως πλάτος 180cm .
 • Μονόφυλλή σήτα οριζόντιας κίνησης με ίσιο πανί και ερπύστρια έως πλάτος 200 cm .
 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με σχοινάκι έως πλάτος 200 cm .
 • Μονόφυλλή σήτα Plisse με συρματόσχοινο έως πλάτος 250 cm .

 

*όλες οι παραπάνω διαστάσεις και παραδείγματα είναι ενδεικτικά και ενδέχεται να διαφέρουν αρκετά ανάλογα με τον τύπο, την σειρά και την εταιρεία παραγωγής .

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Φθηνά κουφώματα και τιμές κουφωμάτων