Αντικατάσταση κουφωμάτων τι μερεμέτια προκύπτουν

Αντικατάσταση κουφωμάτων τι μερεμέτια προκύπτουν (αλουμίνια, ξύλινα κουφώματα) ;

Τα μερεμέτια είναι συχνά αποτρεπτικός παράγοντας για να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων μας. Πολλοί καταναλωτές αναρωτιούνται στην αντικατάσταση κουφωμάτων τι μερεμέτια προκύπτουν ; Ένα τέτοιο ερώτημα για να απαντηθεί θα πρέπει να γνωρίζουμε τι είδους κουφώματα θα αποξηλώσουμε. Στο παρόν κείμενο θα αναλύσουμε τις τρεις συχνότερες περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων

 • Την αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με ρολό.
 • Την αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με πατζούρι.
 • Την αντικατάσταση – αποξήλωση παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου.

Επιπροσθέτως θα αναλύσουμε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται η τοποθέτηση ψευτοκασών – ψευδοκασών.

Αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με ρολό.

Για να κατανοήσουμε τι μερεμέτια προκύπτουν κατά την αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με ρολό, θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν τα παλιά ξύλινα κουτιά των ρολών – κουρτινιέρες θα παραμείνουν ή θα απομακρυνθούν – αποξηλωθούν. Υπάρχουν δυο (2) κατηγορίες παλαιών ξύλινων κουτιών ρολών – κουρτινιέρες.

 1. Τα παλαιά ξύλινα κουτιά που επεκτείνονται από την μία άκρη του τοίχου στην άλλη

Αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με ρολό- μερεμετια

 

 1. Τα παλαιά ξύλινα κουτιά που προεξέχουν 15-20cm δεξιά και αριστερά του κουφώματος αλλά η κουρτινιέρα δεν ακουμπάει στην άκρη του τοίχου.

Αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με ρολό - μερεμετια

Στην περίπτωση Νο1 μπορούμε, εάν θέλουμε, να κρατήσουμε τα παλαιά ξύλινα κουτιά, να αποφύγουμε τα μερεμέτια και τα νέα κουτιά να τοποθετηθούν μέσα στα παλιά ξύλινα κουτιά. Στην περίπτωση Νο2 αναγκαστικά πρέπει να απομακρυνθούν τα παλαιά κουτιά – κουρτινιέρες, διότι στηρίζονται πάνω στις κάσες του κουφώματος.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μερεμέτια προκύπτουν σε περίπτωση ολικής αντικατάστασης – απομάκρυνσης των παλαιών ξύλινων κουφωμάτων και ρολών.

 • Θα πρέπει να τοποθετηθεί γυψοσανίδα και ειδικό μονωτικό υλικό πάνω από το καινούργιο κουτί του ρολού (δείτε ηχομόνωση κουτιών ρολών ).

γυψοσανίδα και ειδικό μονωτικό υλικό πάνω από το καινούργιο κουτί του ρολού.

 

 • Μετά την αποπεράτωση των εργασιών το σπίτι θα χρειαστεί βάψιμο περιμετρικά του κουφώματος και πάνω από το κουτί.
 • Σε περίπτωση τοποθέτησης ηλεκτρικών ρολών θα χρειαστεί η συνδρομή (και πιθανόν μερεμέτια για τους διακόπτες) ηλεκτρολόγου. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που δεν επιθυμούμε να γίνουν μερεμέτια από τον ηλεκτρολόγο για τους διακόπτες, υπάρχει η δυνατότητα ο κατασκευαστής κουφωμάτων να κάνει τα ρολά ασύρματα.
 • Εάν πάνω από τα παλαιά μας κουτιά, περνάνε παράλληλα γύψινα (γύψινες σκωτίες) θα χρειαστεί η συνδρομή γυψαδόρου.
 • Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασκευαστές κουφωμάτων καλύπτουν με ειδικά προφίλ το 99% των μερεμετιών. Σε κάποιες ελάχιστες – μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί η συνδρομή σοβατζή (πχ. περίπτωση ασοβάτιστων παλαιών κουτιών ρολών – κουρτινιέρες από το μέσα μέρος).
 • Τέλος, μπορεί να μας ζητηθούν καινούργιες μαρμαροποδιές, εάν ο κατασκευαστής – τοποθετητής κουφωμάτων δεν καλύψει τις τρύπες στο κάτω μέρος, πράγμα που γίνεται σχετικά εύκολα.

Τέλος, και πριν προχωρήσουμε στην επόμενη περίπτωση θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν μένει το σπίτι ανοιχτό και χωρίς κουφώματα για πάνω από 1-2 ώρες.

Δείτε βίντεο με την διαδικασία αντικατάσταση κουφωμάτων.

Αντικατάσταση – αποξήλωση  ξύλινων κουφωμάτων με πατζούρι.

Αντικατάσταση – αποξήλωση ξύλινων κουφωμάτων με πατζούρι - μερεμετια 

Οι περιπτώσεις αντικατάστασης παλαιών κουφωμάτων με ξύλινα παντζούρια δημιουργούν ελάχιστα μερεμέτια, σε περίπτωση που ο κατασκευαστής των νέων κουφωμάτων χρησιμοποιήσει ενιαίες κάσες. Οι ενιαίες κάσες είναι διατομές αλουμινίου (προφίλ αλουμίνιου) με πλάτος περίπου 18 εκατοστά, οι οποίες υποδέχονται πάνω τα ανοιγόμενα τζάμια, τις σήτες και τα ανοιγόμενα πατζούρια.

Αντικατάσταση κουφωμάτων τι μερεμέτια προκύπτουν
Αντικατάσταση κουφωμάτων τι μερεμέτια προκύπτουν

Λόγω του μεγάλου πλάτους τους (18-19cm) υπερ-καλύπτουν το σύνολο των μερεμετιών που προκύπτουν στην τοιχοποιία (λαμπάδες) . Οπότε, με τις συγκεκριμένες κατασκευές, συνήθως το σπίτι μετά την τοποθέτηση των νέων ενεργειακών κουφωμάτων, χρειάζεται μόνο βάψιμο. Δείτε video με την αντικατάσταση κουφωμάτων με πατζούρια.

Σε περίπτωση που επιλεχθούν ξεχωριστές κάσες (όχι ενιαίες) για τζάμια και πατζούρια υπάρχει η πιθανότητα το σπίτι να χρειαστεί σοβάτισμα, πριν την τοποθέτηση των νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

Τι μερεμέτια προκύπτουν κατά την αντικατάσταση των παλαιών αλουμινίων με νέα.

Τι μερεμέτια προκύπτουν κατά την αντικατάσταση των παλαιών αλουμινίων με νέα.

Κατά την αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων αλουμινίου με νέα ενεργειακά δεν προκύπτουν καθόλου μερεμέτια (εργασίες αποκατάστασης τοιχοποιίας) στις περισσότερες περιπτώσεις. Στην συγκεκριμένη διαδικασία δε χρειάζεται ούτε η συνδρομή μπογιατζή αφού τα καινούργια κουφώματα καλύπτουν τελείως τυχόν προβλήματα.

καλυψη οδηγων - ψευτόκασες

Η μόνη διαφοροποίηση που προκύπτει είναι η υψομετρική διαφορά των κάτω οδηγών των συρόμενων κουφωμάτων. Τα παλαιά συρόμενα κουφώματα έχουν συνήθως οδηγούς ύψους 2-2,5cm, ενώ τα νέα ενεργειακά 3,5 – 4,5cm. Αυτό δημιουργεί μια ανομοιομορφία στο κάτω μέρος, αφού οι νέοι οδηγοί υπερ-εξέχουν από το τελικό δάπεδο. Το πρόβλημα καλό είναι να αντιμετωπίζεται, για να μην γίνει επικίνδυνο,  με την χρήση καλύψεων οδηγών.

Σε ποιες περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων χρειάζονται ψευτόκασες – ψευδόκασες.

Σε ποιες περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων χρειάζονται ψευτόκασες – ψευδόκασες.

Οι ψευδόκασες – ψευτόκασες  ( δείτε ψευτόκασες η πρόκασες ) χρησιμοποιούνται σε ελάχιστες χώρες στον κόσμο και αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, η χρήση της στην Ελλάδα δε γίνεται για την στήριξη του κουφώματος, αλλά για να σοβατιστεί σωστά η τοιχοποιία (ίσιοι λαμπάδες). Οι νέες μέθοδοι στήριξης των κουφωμάτων δεν προϋποθέτουν ψευδόκασες και στις περισσότερες χώρες στον κόσμο (Γερμανία, Αγγλία, Ιαπωνία κλπ.) η στήριξη γίνεται απευθείας στην τοιχοποιία.

 

Σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να ζητηθούν ψευδόκασες κατά την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Αιτία δεν είναι και πάλι η στήριξη του κουφώματος, αλλά το ορθό σοβάτισμα της τοιχοποιίας. Η περίπτωση που χρειάζονται ψευδόκασες, πριν την τοποθέτηση των νέων κουφωμάτων, είναι συνήθως η αντικατάσταση παλαιών συρόμενων ξύλινων κουφωμάτων, στα οποία ολόκληρος ο τοίχος – λαμπάς είναι επενδυμένος με ξύλα. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα το σπίτι να μείνει ανοιχτό για μια ολόκληρη ημέρα και νύχτα.

Τέλος άλλη μια περίπτωση που μπορεί να χρειαστούν ψευδόκασες είναι τα εξωτερικά συρόμενα κουφώματα ( εξωτερικά από τον τοίχο – όχι χωνευτά). Τα παλαιά εξωτερικά συρόμενα (πατζούρια ή τζάμια), που κινούνται έξω και παράλληλα με τον τοίχο (στο μπαλκόνι),  απαιτούν σε πολλές περιπτώσεις τοποθέτηση νέων ψευδοκασών για στήριξη των οδηγών τους.

 

 

 

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Ποια είναι τα καλύτερα κουφώματα , τα κουφώματα αλουμινίου ή PVC