Ίδρωμα κουφωμάτων
Ίδρωμα κουφωμάτων

Ίδρωμα κουφωμάτων – Υδρατμοί πάνω στα παράθυρα το χειμώνα

Ίδρωμα κουφωμάτων – Υδρατμοί πάνω στα παράθυρα και στα τζάμια των χειμώνα

Το ίδρωμα κουφωμάτων και οι υδρατμοί που δημιουργούνται πάνω στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού μας . Είναι ένα πρόβλημα που παρατηρείται αρκετά συχνά . Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μένουμε απαθείς, διότι επιβαρύνει σημαντικά την υγεία μας . Πολλοί αναρωτιούνται αν θα «ιδρώνουν» τα παράθυρά τους (υγροποίηση – υδρατμοί στα τζάμια και προφίλ αλουμινίου) . Εάν επιλέξουν συμβατικά – απλά ή θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου και κατά πόσο αυτό σχετίζεται με τις περιοχές που διαμένουν . Το φαινόμενο του «ιδρώματος» των τζαμιών και των προφίλ (τρέχουν νερά) παρουσιάζεται όταν σε ένα κλειστό χώρο υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υδρατμών στον αέρα . (Π.χ. κουζίνες, μπάνια) και ταυτόχρονα εντός του χώρου αυτού υπάρχουν ψυχρές επιφάνειες πάνω στις οποίες υγροποιούνται οι υδρατμοί .

Ίδρωμα κουφωμάτων τζαμιων

Σε όλα τα κουφώματα (αλουμινίου, ξύλου, Pvc)  το φαινόμενο της υγροποίησης των υδρατμών του ατμοσφαιρικού αέρα πάνω στα προφίλ τους ή τους υαλοπίνακες . Παρουσιάζεται τους χειμερινούς μήνες, όπου η χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία διατηρεί αρκετά παγωμένα τα κουφώματα . Και σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου επιτρέπεται η αύξηση της συγκέντρωσης υδρατμών στον αέρα . Αυτό θα που θα πρέπει πρωτίστως να μετρηθεί (με ένα υγρασιόμετρο) είναι το ποσοστό υγρασίας που υπάρχει μέσα στο σπίτι . Ένα ποσοστό υγρασίας της τάξεως του 85% είναι επόμενο να δημιουργεί υδρατμούς πάνω στα τζάμια ή στα προφίλ αλουμινίου . Διότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση υγρασίας που πρέπει από κάπου να διαφύγει . Με τέτοιο ποσοστό υγρασίας οποιοδήποτε είδος κουφώματος θα ιδρώνει και θα στάζει νερά . Στα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου συμβαίνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα λόγω της υψηλής θερμικής αντίστασης τους .

κουφώματα που στάζουν νερά

Το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σπίτια που έχουν ενοποιημένες κουζίνες με το σαλόνι τους . Εντούτοις, η υγρασία του εσωτερικού χώρου αυξάνεται για διάφορους λόγους, όπως  το μαγείρεμα . (Γι’ αυτό το φαινόμενο είναι εντονότερο στις κουζίνες και στα μπάνια ) . Η κακή κατασκευή του σπιτιού , τοιχοποιίες χωρίς μόνωση . Σωλήνες ύδρευσης και αποχέτευσης με διαρροή , κατεστραμμένες υδρορροές . Ταράτσες που κρατάνε τα βρόχινα νερά . Αλλά παρατηρείται ακόμα και σε νεόδμητες κατοικίες, κυρίως λόγω της πρόσφατης εφαρμογής επιχρισμάτων.

Τι θα πρέπει να κάνετε εάν δείτε τα παράθυρα σας ή τα τζάμια σας να ιδρώνουν – να στάζουν νερά.

Ίδρωμα κουφωμάτων

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε εάν τα παράθυρα ή τα τζάμια σας στάζουν νερά είναι να προμηθευτείτε ένα υγρασιόμετρο . ( Διατίθεται σε καταστήματα οικιακών ειδών και κοστίζει ελάχιστα ) και να μετρήσετε την υγρασία που υπάρχει μέσα στο σπίτι σας . Εάν το ποσοστό υγρασίας είναι πάνω από 65% – 70% τότε υπάρχει πρόβλημα . Η τοποθέτηση καινούργιων ενεργειακών κουφωμάτων αλουμινίου είναι μια λύση . Χωρίς, ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα, σε περιπτώσεις που η υγρασία εντός του σπιτιού είναι πάνω από 80% . Εάν, λοιπόν, δεν λυθεί οριστικά το πρόβλημα, πράγμα σπάνιο, θα πρέπει να αναζητηθεί η πηγή δημιουργίας της υγρασίας και πιθανόν να χρειαστεί η συμβολή πολιτικού μηχανικού . Μερικές γενικές οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος των παραθύρων, μπαλκονοπορτών ή τζαμιών που στάζουν νερά . Είναι ο επαρκής αερισμός του χώρου με άνοιγμα των κουφωμάτων τις πρωινές ώρες, ώστε να διαφεύγει η παραμένουσα υγρασία . Καθώς και η χρήση αφυγραντήρων ή των κλιματιστικών σε λειτουργία Dry .

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το πρόβλημα και να παραμένουμε εκτεθειμένοι σε τέτοια ποσοστά υγρασίας . Διότι πρόκειται για έναν πολύ επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία μας και την υγεία της οικογένειάς μας .

Βαθμολογία49 Ψήφοι60
60

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) – Τι είναι το PVC