Ψευτόκασα - ψευτόκασες κουφωμάτων αλουμινίου – για αλουμίνια

Ψευτόκασες κουφωμάτων αλουμινίου – για αλουμίνια η Pvc

 

Ψευτόκασες κουφωμάτων αλουμινίου – για αλουμίνια .

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν σχετικά με τις Ψευτόκασες κουφωμάτων αλουμινίου – για αλουμίνια και με το πόσο απαραίτητες είναι . Στις περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων αλλά και σε νεόδμητες οικοδομές .

Στο παρόν άρθρο θα δούμε τι είναι οι ψευτόκασες για τα κουφώματα ( αλουμίνια και κουφώματα Pvc ) . Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να τοποθετηθούν ( ψευτόκασες ή όχι ) . Πότε είναι απαραίτητες και πότε δεν χρειάζονται . Καθώς και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους .

Τι είναι οι ψευτόκασες .

ψευτοκασες η οχι

Οι Ψευτόκασες ή ψευδόκασες ή πρόκασες είναι μεταλλικά στραντζαριστά γαλβανισμένα πλαίσια σε τετράγωνη μορφή . Διατίθενται σε δεκάδες διατομές ( 20Χ20, 40Χ20 , 60Χ20 κλπ . ) αλλά και πάχη ( απλές – βαρέως τύπου ) . Οι ψευτόκασες αλουμινίου δεν σκουριάζουν, λόγω του γαλβανίσματος που έχουν υποστεί . Παρά μόνο στα σημεία τα οποία ηλεκτρο-κολλούνται ( δείτε παρακάτω ) . Γι’ αυτό στα συγκεκριμένα σημεία και μετά την κόλληση είναι απαραίτητη η εφαρμογή ειδικών σπρέι ( σπρέι ψυχρού γαλβανισμού ) .

Οι ψευτόκασες για κουφώματα τοποθετούνται κυρίως στις νεόδμητες οικοδομές και πριν τα σοβατίσματα ( επιχρίσματα ) . Περιμετρικά των λαμπάδων – τοιχοποιίας ,σε μορφή Π ( δεξιά-αριστερά και πάνω ) και σε κάθε άνοιγμα που θα τοποθετηθεί πόρτα ή παράθυρο .

Τιμή ψευτόκασας .

Η τιμή της ψευτόκασας εξαρτάται από πέντε παράγοντες . Την τιμή αγοράς της πρώτης ύλης ( τύπος, διατομή ) . Τον τύπο του κουφώματος για το οποίο θα φτιαχτεί ( χωνευτά κουφώματα, ανοιγόμενα ) . Το μέγεθός της ( παράθυρα, μπαλκονόπορτες, μεγάλα κουφώματα ) . Τη δυσκολία κατασκευής και τοποθέτησης ( περιοχή, όροφος, εργατοώρες κλπ. ) . Καθώς και τον αριθμό των τεμαχίων που θα τοποθετηθούν .

Η τιμή αγοράς τους εξαρτάται από τη διατομή τους αλλά και το πάχος τους . Οι πιο παχιές διατομές , οι λεγόμενες βαρέως τύπου , είναι ακριβότερες .

Οι ψευτόκασες για συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι συνήθως ακριβότερες σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα κουφώματα .

Μια μέση τιμή για ψευτόκασες είναι τα . 50-70€/τεμχ  για παράθυρα ( ανοιγόμενα, επάλληλα ) . Τα  70-90€  για μπαλκονόπορτες και τα 70-150€ για συρόμενα χωνευτά κουφώματα και μεγάλων διαστάσεών κουφώματα . Αλλά αυτό εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες όπως προαναφέραμε ( τεμάχια , δυσκολία κατασκευής , κλπ .) .

Η τιμή των ψευτοκασών, οι οποίες είναι καμπύλες / κυκλικές . Είναι αρκετά προσαυξημένες ( στρογγυλές ψευτόκασες ) . Διότι θα πρέπει να κατασκευαστούν σε ειδικούς κουρμπαδώρους  ( κουρμπαριστά κουφώματα ) .

Σε τι χρησιμεύουν οι ψευτόκασες ;

Σε τι χρησιμεύουν οι ψευτόκασες ;

Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν σε σχέση με τη χρησιμότητα των ψευτοκασών και τον λόγο για τον οποίο χρησιμοποιούνται . Στις πλειονότητα των χωρών στο εξωτερικό ( Γερμανία , Αγγλία , Ιαπωνία ) δε χρησιμοποιούνται πουθενά ψευτόκασες και τα κουφώματα βιδώνονται απευθείας πάνω στην τοιχοποιία . Στην Ελλάδα έχουν καθιερωθεί, κυρίως στις νεόδμητες οικοδομές , για να επιτυγχάνονται ορθότερα σοβατίσματα – επιχρίσματα ( ίσιοι σοβάδες – λαμπάδες ) . Κατ’ ουσία οι ψευτόκασες δε χρησιμεύουν για στήριξη των κουφωμάτων, όπως λανθασμένα πιστεύεται, αλλά για οδηγούς για ίσια σοβατίσματα . Εάν οι σοβατζήδες χρησιμοποιούν ‘’οδηγούς’’ κατά τη διάρκεια των σοβατισμάτων, οι ψευτόκασες δεν είναι απαραίτητες . Και το κόστος τους μπορεί να αποφευχθεί .

Οι ψευτόκασες τοποθετούνται πριν τα σοβατίσματα και στηρίζονται πάνω στην τοιχοποιία ( τούβλα ) , με τζινέτια – σιδερένια ελάσματα . Τα οποία ηλεκτροκολώνται και τα οποία δεν είναι δυνατόν να στηρίξουν κουφώματα βάρους . Σε αρκετές περιπτώσεις, άνω των 200 κιλών .

Οι σύγχρονες μέθοδοι στήριξης των κουφωμάτων απαιτούν στήριξη αυτών , απευθείας πάνω στην τοιχοποιία και σε αρκετά σημεία . Για να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια . Πλέον σε όλες τις περιπτώσεις αντικατάστασης κουφωμάτων , όπου η τοιχοποιία είναι ήδη σοβατισμένη και δε χρειάζεται σοβάτισμα . Δε χρησιμοποιούνται ψευτόκασες , όπως και στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο .

Το ίδιο ισχύει και με το αλφάδιασμα των κουφωμάτων . Αφού με την χρήση σύγχρονων μεθόδων ( λέιζερ ) , δεν είναι απαραίτητη η χρήση ψευδοκασών για το ορθό αλφάδιασμα ( γώνιασμα ) .

Τέλος στην τοποθέτηση θωρακισμένων πορτών δεν τοποθετούνται Ψευτόκασες κουφωμάτων.

 Σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται ψευτόκασες ;

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτούνται ψευτόκασες

Υπάρχει μόνο ένα είδος κουφώματος και συγκεκριμένα αντικατάστασης κουφώματος, στο οποίο είναι απαραίτητη η χρήση ψευτόκασας . Τα κουφώματα αυτά είναι τα παλιά ξύλινα χωνευτά κουφώματα ( βλέπε φωτογραφία ) .

ψευτοκασες η οχι

Τα παλιά ξύλινα χωνευτά κουφώματα στα οποία  αναφερόμαστε έχουν την ιδιαιτερότητα ότι ολόκληρη η τοιχοποιία – λαμπάς είναι επενδυμένη με ξύλο . Για να γίνει η τοποθέτηση των νέων ενεργειακών κουφωμάτων και αφού απομακρυνθούν όλα τα ξύλινα τμήματα . Θα πρέπει η τοιχοποιία να σοβατιστεί , πράγμα που καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση ψευτόκασας .

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της τοποθέτησης ψευτοκάσων .

Αφού είδαμε τι είναι ψευτόκασες και κατά πόσο είναι απαραίτητες ( ψευτόκασες ή όχι ) ας δούμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που προσφέρουν .

Πλεονεκτήματα :
  • Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που προσφέρουν οι Ψευτόκασες κουφωμάτων είναι ότι δημιουργούν ίσιους σοβάδες ( εάν οι σοβατζήδες δεν χρησιμοποιούν οδηγούς ) . Με συνέπεια να υπάρχουν ελάχιστα κενά – ΄΄αέρας’’ ανάμεσα στην τοιχοποιία και στο κούφωμα . Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλα τα κουφώματα (αλουμινίου ή PVC) . Θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 5 χιλιοστά κενό – ‘’αέρα’’ από κάθε πλευρά της τοιχοποιίας για τις συστολοδιαστολές που υπόκεινται . Με τις αλλαγές της θερμοκρασίας . Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιούνται ψευτόκασες ή όχι .
Μειονεκτήματα :
  • Η οικονομική επιβάρυνση .
  • Η δημιουργία θερμογέφυρας . Σε θερμοδιακοπτόμενα – ενεργειακά κουφώματα, σε περίπτωση που απ’ αυτά απουσιάζουν τα πλαστικά περιμετρικά της κάσας . Η ψευτόκασα , επειδή αποτελείται από μέταλλο, λειτουργεί ως γέφυρα . Και μεταφέρει τη θερμοκρασία στο πίσω μέρος του θερμοδιακοπτόμενου κουφώματος .
  • Σε περίπτωση που τα κουφώματα δεν τοποθετηθούν πάνω στις ψευτόκασες . Αυτές είναι δύσκολο να καλυφθούν ή να βαφτούν .
  • Σε περίπτωση που τα τμήματα της ψευτόκασας που έχουν ηλεκτροκολληθεί , δεν έχουν βαφτεί με ψυχρό γαλβάνισμα . Δημιουργείται σκουριά στις συγκεκριμένες επιφάνειες .

Τι πρέπει να προσέχω κατά την τοποθέτηση των ψευτοκασών .

Ψευτόκασες κουφωμάτων αλουμινίου – για αλουμίνια fenestral.gr

Σε περίπτωση που αποφασίσετε να τοποθετήσετε  ψευτόκασες για τα κουφώματα , θα πρέπει να προσέξετε τρεις παραμέτρους . Πρώτα πρώτα θα πρέπει ο κατασκευαστής και ο εγκαταστάτης των ψευτοκασών . Να είναι ο ίδιος άνθρωπος ή της ίδιας εταιρείας με τον κατασκευαστή των κουφωμάτων αλουμινίου . Αυτό γίνεται διότι ο κατασκευαστής των κουφωμάτων γνωρίζει τι πάχος έχουν τα πλαίσια ( κάσες ) των κουφωμάτων . Γνωρίζει σε ποιο σημείο της τοιχοποιίας πρέπει να τοποθετηθούν .Γνωρίζει τι κενά τούβλων χρειάζονται για τα χωνευτά κουφώματα. Kυρίως όμως αποφεύγονται παράπονα ότι δεν είναι σωστά τοποθετημένες οι ψευτόκασες κλπ ( ψευτόκασες ή όχι ) !

Η δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να προσεχτεί είναι σε ποιο σημείο, πάνω στη  τοιχοποιία, θα τοποθετηθεί η ψευτόκασα . Όπως προαναφέραμε τα κουφώματα τοποθετούνται πάνω από την ψευτόκασα και υπερκαλύπτουν αυτή . ( Εάν η ψευτόκασα είναι εμφανής μετά την τοποθέτηση του κουφώματος , είναι δύσκολο να καλυφθεί μετά και δεν επιδέχεται βάψιμο ) . Η ψευτόκασα μπορεί να τοποθετηθεί σε δύο σημεία πάνω στην τοιχοποιία . Πρόσωπο με το μέσα μέρος και στο κέντρο του λαμπά – τοιχοποιίας . ( Η τοποθέτηση κουφωμάτων πρόσωπο με το έξω μέρος αποφεύγεται στις περισσότερες περιπτώσεις ) .

ψευτοκασα κουφωματα pvc_fenestral.gr

Εάν τοποθετήσετε την ψευτόκασα πρόσωπο με το μέσα μέρος ( φωτογραφία ), στα κουφώματα που θα τοποθετήσετε μετά υπάρχει η  δυνατότητα , τα ανοιγόμενα φύλλα , να ανοίγουν 180 μοίρες . Αλλά κυρίως θα μπορεί να τοποθετηθεί αρμοκάλυπτο – πρεβάζι περιμετρικά του κουφώματος . Ώστε να κρυφτούν οι σιλικόνες αλλά και το κενό – ‘’αέρας’’ που αφήνουν οι κατασκευαστές . Για να τοποθετηθεί ένα κούφωμα ( βλέπε φωτογραφία ) .

ψευτόκασες κουφωματα

Εάν τοποθετήσετε την ψευτόκασα στο κέντρο του λαμπά- τοιχοποιίας ( φωτογραφία ) . Τα φύλλα των ανοιγόμενων κουφωμάτων δεν θα ανοίγουν 180 μοίρες ( αλλά περίπου 90-100 ) . Και οι σιλικόνες θα είναι εμφανείς ( φωτογραφία ) . Διότι δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση αρμοκάλυπτου – πρεβαζιού .

κουφωματα ψευτόκασες

Το πλεονέκτημα αυτού του είδους της τοποθέτησης , είναι ότι τοποθετώντας την ψευτόκασα και κατ’ επέκταση το κούφωμα στο κέντρο της τοιχοποιίας . Δημιουργείται ένα μικρό πρεβάζι στο μέσα μέρος του σπιτιού . Το οποίο είναι χρήσιμο για να ακουμπάμε διαφορά αντικείμενα ( σαμπουάν , γλάστρες κλπ . ) . Ιδιαίτερα στις κουζίνες και στα μπάνια του σπιτιού .

σπρέι ψυχρού γαλβανίσματος

Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να προσέξετε κατά την τοποθέτηση των ψευτοκασών είναι οι κολλήσεις και η προστασία αυτών από σκουριές . Όπως προαναφέραμε οι ψευτόκασες είναι μεταλλικά γαλβανισμένα πλαίσια . Όταν διαμορφώνονται και τοποθετούνται στην τοιχοποιία , ηλεκτρο-κολλώνται . Η ηλεκτροκόλληση καταστρέφει το γαλβάνισμα και την προστασία της ψευτόκασας . Με συνέπεια να τις κάνει ευπαθείς σε σκουριές . Για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα θα πρέπει όλες οι κολλήσεις να βαφτούν με σπρέι ψυχρού γαλβανίσματος .

Ψευτόκασες καθρέπτες ρολών ( κρύψιμό κουτιών ρολών ) .

κρυψιμο ρολου

Κατά την διάρκεια τοποθέτησης των ψευτοκασών υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστούν πλαίσια από ψευτόκασες και νευρομέταλ . Τα οποία αφού σοβατιστούν από το έξω μέρος , αποκρύπτουν τελείως τα κουτιά των ρολών ( μη εμφανή ρολά ) . τα οποία πολλοί θεωρούν αντιαισθητικά .

 

Βαθμολογία33 Ψήφοι72
0

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα)
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κουφώματα από PVC (πλαστικά κουφώματα) – Τι είναι το PVC