Πορτάκια κατοικιδίων
Πορτάκια κατοικιδίων

Πορτάκια κατοικιδίων για γάτες και σκύλους

Πορτάκια – θύρες κατοικιδίων για γάτες και σκύλους .

Πορτάκια κατοικιδίων

Τα κατοικίδια (γάτες , σκύλοι κλπ) έχουν γίνει πλέον κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μας . Όχι μόνο στην επαρχία, αλλά και στις μεγαλουπόλεις . Όπου κάνουν συντροφιά στους κατόχους/συνοδούς τους σε όλο και περισσότερα διαμερίσματα  . Τα πορτάκια – θύρες κατοικιδίων για γάτες και σκύλους επιτρέπουν την πρόσβαση στους μικρούς μας φίλους στα μπαλκόνια – βεράντες . Ή στις αυλές των σπιτιών . Χωρίς ν’ αναγκαζόμαστε να αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα . Τα πορτάκια – θύρες κατοικίδιων μπορούν να τοποθετηθούν στα περισσότερα κουφώματα – πόρτες αλουμινίου , παλιά ή νέα . Παρακάτω θα δούμε τις περιπτώσεις τοποθέτησης πάνω σε πόρτες αλουμινίου . Σε συρόμενα κουφώματα ή ακόμα και πάνω σε διπλούς υαλοπίνακες – τζάμια . Επίσης, θα δούμε τα είδη των θυρών αυτών και τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να τοποθετήσουμε πορτάκια για γάτες και σκύλους . Πάνω στις πόρτες και τα παράθυρά μας . Ώστε ο μικρός μας φίλος να κινείται ανεμπόδιστα σε όλα τα μέρη του σπιτιού .

Είδη από πορτάκια – θύρες κατοικιδίων για γάτες και σκυλάκια και τι θα πρέπει να προσέξουμε .

Θύρες κατοικιδίων

Στο εμπόριο ( καταστήματα για κατοικίδια ) και κυρίως στο διαδίκτυο υπάρχουν δεκάδες πορτάκια για γάτες και σκυλάκια και σε όλα τα μεγέθη . Όσο μεγάλο κι αν είναι το κατοικίδιό μας . Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε το μέγεθος του κατοικιδίου μας . Ώστε να παραγγείλουμε το κατάλληλο . Όλα πλέον τα πορτάκια – θύρες κατοικιδίων μπορούν να τοποθετηθούν πάνω σε μονούς υαλοπίνακες – τζάμια . Σε διπλούς υαλοπίνακες , πάνω σε κλειστούς ταμπλάδες πορτών . ( Κουζινόπορτες – πόρτες εισόδου ) . Ακόμα και σε τοίχους . Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι το πάχος του υλικού . Πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί το πορτάκι κατοικιδίου . ( Π.χ. εάν έχουμε διπλό υαλοπίνακα θα πρέπει να γνωρίζουμε το συνολικό πάχος των διπλών υαλοπινάκων ) . Το πάχος που μπορεί να τοποθετηθεί κάθε πορτάκι – θύρα κατοικιδίου αναγράφεται πάνω στις συσκευασίες των συγκεκριμένων προϊόντων . Καθώς και το μέγεθος του κατοικίδιου που επιτρέπει να εισέλθει – εξέλθει . Στα καταστήματα και στο διαδίκτυο υπάρχουν απλά πορτάκια . Ηλεκτρικά πορτάκια . Πορτάκια με μικροτσίπ ώστε να επιτρέπουν μόνο στο δικό μας κατοικίδιο να το χρησιμοποιεί . Θερμομονωτικά πορτάκια . Πορτάκια με αυξημένη ασφάλεια ακόμα και πορτάκια που τοποθετούνται πάνω σε τοίχους .

Τοποθέτηση θυρών ( πορτάκια ) κατοικιδίων για γάτες και σκύλους πάνω σε παλιά κουφώματα αλουμινίου .

Η Τοποθέτηση θυρών ( πορτάκια ) κατοικιδίων για γάτες και σκύλους πάνω σε παλιά κουφώματα αλουμινίου είναι η δυσκολότερη διαδικασία . Διότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που είναι δύσκολο να τοποθετηθεί . Σε πρώτη φάση και πριν αγοράσετε το πορτάκι καλό θα είναι να βγάλετε μια φωτογραφία το άνοιγμα ( παράθυρο ή πόρτα ) . Που επιθυμείτε να τοποθετήσετε το εν λόγω πορτάκι – θύρα . Να στείλετε τη φωτογραφία σε κατασκευαστές κουφωμάτων αλουμινίου που ασχολούνται με την συγκεκριμένη διαδικασία . Αυτοί θα σας καθοδηγήσουν για το τι ακριβώς πρέπει να κάνετε . Πώς μπορεί να τοποθετηθεί το πορτάκι καθώς και τι πάχους πορτάκι απαιτείται .

Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε διπλά ή μονά τζάμια – υαλοπίνακες .

Η Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε διπλά ή μονά τζάμια – υαλοπίνακες είναι εφικτή . Αλλά είναι δυσκολότερη από τις περιπτώσεις που το πορτάκι τοποθετείται πάνω σε ταμπλά αλουμινίου πόρτας . Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσεχτούν δύο ζητήματα . Στην περίπτωση τοποθέτησης πάνω σε διπλούς υαλοπίνακες είναι επιβεβλημένη η προμήθεια και τοποθέτηση καινούργιου υαλοπίνακα . Αυτό συμβαίνει, διότι, εάν κόψουμε και τοποθετήσουμε το πορτάκι πάνω στον υπάρχων υαλοπίνακα, αυτός θα πάρει αέρα . Σε βάθος χρόνου θα παρουσιαστούν υδρατμοί στο μέσα μέρος του υαλοπίνακα . Αφού δε θα είναι μονωμένος . Εάν προμηθευτούμε καινούργιο υαλοπίνακα για να τοποθετήσουμε το πορτάκι , υπάρχει η δυνατότητα στεγάνωσης της τομής που θα γίνει πάνω στον υαλοπίνακα . Έτσι ώστε αυτός να μην μας δημιουργήσει πρόβλημα . Ένα δεύτερο ζήτημα είναι η ταλάντωση που θα έχει το πορτάκι και κατά συνέπεια ο υαλοπίνακας όταν το κατοικίδιο εισέρχεται ή εξέρχεται απ’ αυτό . Ο κάθε διπλός υαλοπίνακας θα πρέπει να είναι πάχους μεγαλύτερου ή ίσου των 5 χιλιοστών . Και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από μικρό κατοικίδιο συνηθώς γάτες . Σε περίπτωση που έχουμε μεγαλύτερο κατοικίδιο θα πρέπει ο υαλοπίνακας να χωριστεί με ειδικά ταφ (χωρίσματα) . εάν αυτό μπορεί να γίνει ή ν’ αναζητηθεί λύση με σταθερά τμήματα ( υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο ) .

Πορτάκια κατοικιδίων για γατες

Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε συρόμενα κουφώματα ( επάλληλα ή χωνευτά ) .

 

Η περίπτωση τοποθέτησης θυρών κατοικιδίων πάνω σε συρόμενα κουφώματα (επάλληλα ή χωνευτά) είναι ίσως η δυσκολότερη κατασκευή . Για τα επάλληλα συρόμενα κουφώματα (μπαλκονόπορτα) υπάρχουν δύο λύσεις . Η πρώτη λύση είναι η αντικατάσταση του υαλοπίνακα με νέο , στον οποίο έχει γίνει τρύπα και έχει μονωθεί . Για να τοποθετηθεί η θύρα – πορτάκι κατοικίδιου πάνω σε αυτόν . Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται επειδή το κατοικίδιο είναι μεγάλο σε μέγεθος ( πχ μεγαλόσωμος σκύλος ) . Μπορούμε να τοποθετήσουμε σταθερό κούφωμα με ενσωματωμένη  θυρίδα , όπως φαίνεται στη φωτογραφία .

Στην περίπτωση των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων και μπαλκονοπορτών η τοποθέτηση είναι ακόμα πιο δύσκολη . Γιατί εξαρτάται από το κενό που αφήνουν τα συρόμενα φύλλα μεταξύ τους, για να τοποθετηθεί η θύρα κατοικίδιου . Εάν έχουμε παλαιά συρόμενα χωνευτά κουφώματα (ασημι – ανοδίωση) κατασκευής πριν το 1985 , η τοποθέτηση θύρας κατοικίδιου πάνω στον υαλοπίνακα είναι σχεδόν αδύνατη . ( Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ) και θα πρέπει να αναζητηθεί λύση με σταθερό κούφωμα και ενσωματωμένη θυρίδα όπως της φωτογραφίας . Σε μερικά συρόμενα κουφώματα νέας τεχνολογίας υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πάνω στο διπλό υαλοπίνακα . Διότι υπάρχει το απαιτούμενο κενό . Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να τραβήξετε μία φωτογραφία του εν λόγω κουφώματος και να αναζητήσετε κάποιον εξειδικευμένο κατασκευαστή αλουμινίου που ασχολείται με αυτό .

Πορτάκια σε συρόμενα

Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε πόρτες με σταθερό ταμπλά (κουζινόπορτες – πόρτες εισόδου) .

Πορτάκια σε ανοιγόμενα

Η Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε πόρτες με σταθερό ταμπλά (κουζινόπορτες – πόρτες εισόδου) είναι ευκολότερη διαδικασία, αρκεί να υπάρχει σταθερό τμήμα – ταμπλάς στο κάτω μέρος της πόρτας. Εάν δεν υπάρχει σταθερό τμήμα – ταμπλάς στην κουζινόπορτα ή την πόρτα είσοδού , αλλά υαλοπίνακας – τζάμι  , ισχύουν όσα προείπαμε για τις περιπτώσεις τοποθέτησης πάνω σε τζάμια. Εάν η πόρτα κουζίνας μας έχει σταθερό ταμπλά αλουμινίου (είτε ταμπλά ξύλινο – σιδερένιο) στο κάτω μέρος, η τοποθέτηση της θύρας – πορτάκι κατοικίδιου είναι ευκολότερη υπόθεση . Θα πρέπει να βγει ο σταθερός ταμπλάς της πόρτας, να γίνει μία τομή – τρύπα ίση με το μέγεθος της θύρας κατοικιδίου και να τοποθετηθεί ξανά. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις πορτών κουζίνας ( πόρτες κουζίνας χωρίς πηχάκια – κλειστά φύλλα), στις οποίες το βγάλσιμο και επανατοποθέτηση του ταμπλά αλουμίνιου , πάνω στον οποίο θα τοποθετηθεί η θύρα κατοικιδίου , είναι δυσκολότερη και απαιτεί περισσότερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, το να τραβήξετε μία φωτογραφία και να την στείλετε σε κάποιον κατασκευαστή κουφωμάτων αλουμινίου που ασχολείται με αυτές τις κατασκευές είναι η ενδεδειγμένη διαδικασία.

Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε τοίχο.

Πορτάκια κατοικιδίων για σκυλους

Η Τοποθέτηση θυρών κατοικιδίων πάνω σε τοίχο είναι μία πιο επίπονη διαδικασία. Ο λόγος είναι ότι, ακριβώς επειδή θα γκρεμιστεί μέρος της τοιχοποιίας, θα χρειαστεί η συνδρομή ειδικών συνεργείων για την αποκατάστασή της (μερεμέτια). Η συγκεκριμένη διαδικασία ενδείκνυται για κατοικίδια μεγάλου μεγέθους ( π.χ. μεγάλα σκυλιά). Μπορούν να τοποθετηθούν θύρες κατοικίδιων με χρήση Microchip, οι οποίες επιτρέπουν την χρήση τους μόνο από τα δικά μας κατοικίδια. Λόγω του μεγέθους της τομής – τρύπας θα πρέπει να προσεχτεί ο τομέας της ασφάλειας  διότι από την συγκεκριμένη θύρα μπορεί να εισέλθει ακόμα και άνθρωπος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν θύρες – πορτάκια κατοικιδίων για μεγαλόσωμα κατοικίδια, τα οποία φροντίζουν επαρκώς και τον τομέα της ασφάλειας.

 

Σήτες για κατοικίδια 

γάτες σήτες

Η Τοποθέτηση σητών για κατοικίδια (αντικωνωπικές σήτες για κατοικίδια) είναι μία δύσκολη υπόθεση δίοτι ελάχιστες σήτες κουφωμάτων μπορούν να αντέξουν. Σε κάποιες περιπτώσεις εν δεικνύονται οι συρμάτινες σήτες.

 

Ισχύουσα νομοθεσία για κατόχη κατοικίδιων σε διαμερίσματα

Πορτάκια κατοικιδίων για σκυλους Ο νόμος ΝΟΜΟΣ 4039/2012 (ΦΕΚ Α-15/02.02.2012) αναφορικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς και τη διατήρησή τους σε κατοικίες στο άρθρο 8 αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής :

«1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από δύο διαμερίσματα και πάνω, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε διαμέρισμα με την προϋπόθεση ότι αυτά:

 Α. διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη τους ή τον κάτοχό τους,

 Β. δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος,

Γ. η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και

Δ) έχουν ελεγχθεί ηλεκτρονικά, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και φέρουν βιβλιάριο υγείας. »

Ως εκ τούτου η  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ 3/1996 (1023/2/37-ια/8.01.1996) (ΦΕΚ Β-15/1996) προβλέπει πως «Οι «κάτοχοι» κατοικίδιων ζώων ή πτηνών υποχρεούνται όπως λαμβάνουν κάθε πρόσφορο μέτρο, ώστε αυτά να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων, ενώ ο νόμος για τους παραβάτες – κατόχους κατοικιδίων ορίζει την επιβολή προστίμου ύψους 300 € .

Βαθμολογία25 Ψήφοι71
71

Ψηφίστε το άρθρο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Δείτε Επίσης
Παραδοσιακά κουφώματα – πατζούρια (παντζούρια)